Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 19:41

Λαϊκή Συσπείρωση: “Υπεύθυνες για τις πλημμύρες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές” 

“Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και υπεύθυνοι είναι οι δημοτικές αρχές και οι κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών, ανάλογα βέβαια και τα χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία”. Αυτό επεσήμανε χθες, για τον ένα χρόνο από τις φονικές πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου, ο Δημήτρης Οικονομάκος επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ο κ. Οικονομάκος ανέφερε ότι “χιουμοριστικά θα λέγαμε πως ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος με βάση τις ανακοινώσεις τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των 2 κυβερνητικών βουλευτών”. Υπενθύμισε ότι “τα αντιπλημμυρικά έργα (όπως και τα αντιπυρικά-αντισεισμικά) ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα ούτε των κυβερνήσεων ούτε της ΕΕ και των δημάρχων. Πάντα ήταν έξω και από τα ΕΣΠΑ, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”. Παρατήρησε πως “όλα τα χρόνια θέτουμε στα Δημοτικά Συμβούλια να μπουν σε προτεραιότητα τέτοια έργα και συνέχεια απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Την ίδια ώρα όμως μπαίνουν έργα βιτρίνας, αναπλάσεις και σίγουρα όχι έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων”. 

Ο κ. Οικονομάκος επέκρινε τη δημοτική αρχή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που  "ξέχασαν μια βασική αιτία των καταστροφών. Τα έργα του “Μορέα” που δεν είχε φτιάξει αντιπλημμυρικά έργα για τον περιμετρικό και μαζί με αλλά τεχνικά στοιχεία οδήγησαν τόνους φερτών υλικών στην πόλη, έκλεισαν ρέματα και δημιούργησαν χειμάρρους”.

Επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, υπενθύμισε ότι “αν είχε γίνει το 2006 που άρχισε ο περιμετρικός οριοθέτηση των ρεμάτων και ιδιαίτερα του "Καραμπογιά" δεν θα είχαμε πλημμυρίσει ή σίγουρα δεν θα είχαμε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Αντίθετα η δημοτική αρχή συνεχίζει το ίδιο έργο, οριοθετώντας μόνο ένα σημείο του "Καραμπογιά" κάνοντας πάλι μπαλώματα με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα”.   

Σχολίασε ότι οι πανηγυρικές δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του δημάρχου ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης, καθώς μεταξύ άλλων “οι αποζημιώσεις ήρθαν σε πολλούς συμπολίτες μας σε 6-8 και 10 μήνες. Πολλοί αγρότες και επαγγελματίες δεν πήραν ούτε φράγκο για τις μεγάλες καταστροφές ή ελάχιστα μπροστά στην καταστροφή”.  

Για τα 3 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί, κάλεσε το λαό “να μην επαναπαυτεί σε αυτά, να πιέσει να γίνουν το συντομότερο και να είναι σύγχρονα και ασφαλή με βάση την εξέλιξη της επιστήμης”.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ για την προγραμματική σύμβαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ο Δ. Οικονομάκος διαμαρτυρήθηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε και δεν συνεδρίασε γι' αυτό, αφού συνεπάγεται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των κατοίκων. Ζήτησε από το δήμαρχο ένα αντίγραφο της ΣΔΙΤ και της προγραμματικής σύμβασης σε κάθε δημοτικό σύμβουλο και να φέρει το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος παρατήρησε πως “εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει δημόσιος φορέας για τη μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους. Να πηγαίνουν και να φεύγουν από το σχολείο την ώρα που πρέπει με ασφάλεια, άνεση και αξιοπρέπεια”.

Για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου ανέφερε ότι “τώρα προσπαθούν να διαμορφώσουν δύο αίθουσες στο πρώην Πολυκλαδικό για να το στεγάσουν. Η στέγαση σε δύο αίθουσες στο πρώην Πολυκλαδικό δεν λύνει κανένα πρόβλημα, είναι λύση έσχατης ανάγκης και είναι μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής”. Παρατήρησε πως “θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη στέγαση του σχολείου σε κατάλληλο κτήριο, όπως αυτό που στεγαζόταν το Μουσικό Σχολείο, το κτήριο Κρήτης και Φαρών, πρώην σχολές Παπαφλέσσα, μέχρι την ανέγερση νέου σύγχρονου σχολείου”.

Επέκρινε, ακόμα, τη δημοτική αρχή ότι τα σχολεία δεν αποτελούν προτεραιότητα και ανέφερε: “Ενώ ο κ. δήμαρχος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν λεφτά από το ΕΣΠΑ, ενέταξε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ το πρώην Πολυκλαδικό, τον παιδικό σταθμό στη Μ. Αλεξάνδρου καθώς και το σχολείο του Αρι. Μελέτες οι οποίες απορρίφθηκαν”.