Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 09:08

Μεσσηνία: Μονομαχία Κυριακοπούλου - Τζαβάρα στην “Ε” ενόψει των εκλογών της ΝΔ

Γράφτηκε από τον

 

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Νατάσσα Κυριακοπούλου και Παναγιώτης Τζαβάρας, μιλούν στην “Ε” με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, εκθέτοντας τις απόψεις τους για το ρόλο των τοπικών κομματικών οργανώσεων στη σύγχρονη εποχή.

Παράλληλα αναπτύσσουν τις θέσεις τους αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, και στέλνουν ο καθένας το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις εσωκομματικές εκλογές όσο και για την επόμενη μέρα.

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Τα κόμματα δεν έχουν σήμερα τη μαζικότατα που είχαν πριν από λίγες δεκαετίες. Γιατί έπαψαν να γοητεύουν τους πολίτες;

2) Ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών κομματικών οργανώσεων στη σημερινή εποχή; 

3) Είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί επαγγελματικά κομματικά στελέχη;

4) Οι Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές πρέπει να έχουν λόγο στη στελέχωση των ψηφοδελτίων, ή η επιλογή των πρόσωπων πρέπει να γίνεται από την κεντρική ηγεσία;

5) Πολλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας αναρωτιούνται γιατί, ενώ εκλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος, δεν έχουν λόγο -και κυρίως ψήφο- για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών του κόμματος.

6) Ενα σύντομο μήνυμά σας για τις εκλογές της Κυριακής.

 

ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1) Είναι αλήθεια ότι αυτή η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε -ήδη είμαστε στον όγδοο χρόνο- δεν άφησε ανεπηρέαστη και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, τα οποία όμως κόμματα είναι απαραίτητα, για να λειτουργήσει πρώτιστα η δημοκρατία σε μία χώρα.

Αυτή την εμπιστοσύνη επιθυμεί να ανακτήσει η ΝΔ, ερχόμενη απευθείας σε επαφή με τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτή η εμπιστοσύνη χτίζεται μέρα με τη μέρα, και χτίζεται μόνο βασιζόμενη πάνω σε μια σχέση ειλικρίνειας. Η ΝΔ απέδειξε μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης ότι είναι η μόνη παράταξη που απευθύνεται με ειλικρίνεια στους πολίτες, χωρίς να τους τάξει λαγούς με πετραχήλια - και απέδειξε στα χρόνια της κρίσης που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας ότι και ξέρει και μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από αυτήν.

Αυτό είναι και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι αυτό θα κάνει ως αυριανός πρωθυπουργός. Ετσι θα ανακτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και τα κόμματα.

2) Οι τοπικές οργανώσεις σε κάθε νομό, με προεξάρχουσα τη ΝΟΔΕ, είναι οι φορείς που προβάλλουν τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, μέσω δράσεων και ενεργειών σε τοπικό επίπεδο. Ο ρόλος τους είναι να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, να ενεργοποιούν τα στελέχη στο νομό τους και να προσελκύουν νέα.

Επίσης, είναι τα κατ’ εξοχήν όργανα του κόμματος που, σε συντονισμό με την κεντρική διοίκηση, προετοιμάζουν σε κάθε νομό τα στελέχη ώστε να είναι σε οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα. Είναι σημαντικό οι εκάστοτε τοπικές οργανώσεις να λειτουργούν σωστά, οργανωμένα και με σχέδιο.

3) Επαγγελματικά κομματικά στελέχη υπάρχουν ήδη στα κόμματα, με την έννοια ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην κεντρική διοίκηση αυτών. Αν εννοείτε, αν πρέπει οι τοπικές οργανώσεις να έχουν επαγγελματικά κομματικά στελέχη, θα σας έλεγα ότι και πρακτικά αλλά και ουσιαστικά είναι δύσκολο να γίνει αυτό.

Συνεπώς δεν είναι θέμα που αφορά την ωριμότητα ή όχι της κοινωνίας, αλλά ένα θέμα που είναι δύσκολο να υποστηριχθεί για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει μια τέτοια κατάσταση.

4) Πάντα είχαν λόγο οι Νομαρχιακές Επιτροπές στη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Σίγουρα δεν είναι καθοριστικός ο λόγος τους, είναι κυρίως γνωμοδοτικός, αλλά υπάρχει ένας συντονισμός των Νομαρχιακών Οργανώσεων με την κεντρική ηγεσία, όσον αφορά τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διαρκής συζήτηση ώστε να γίνει πιο καθοριστικός αυτός ο ρόλος, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο σωστός συντονισμός είναι το κλειδί που θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

5) Υπάρχει μια πάγια τακτική όλων των κομμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, να κομματικοποιούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος που τα κόμματα δίνουν στηρίξεις -και όχι πάντα- σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, και δε δίνουν χρίσματα. Η αλήθεια όμως, που πρέπει να ομολογήσουμε, είναι ότι τα κόμματα δεν έχουν πετύχει, στο βαθμό που η κοινωνία επιθυμεί, την αποφυγή της κομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνεπώς, αν τα μέλη της ΝΔ επιλέγουν τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες αυτό θα κομματικοποιήσει πλήρως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το ζητούμενο είναι το ακριβώς αντίθετο.

6) Θέλω να τονίσω ότι μια εσωκομματική διαδικασία είναι γιορτή για τη Δημοκρατία και γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, γιατί όλοι μαζί θα υπηρετήσουμε τον μεγάλο στόχο που είναι η αναγέννηση της χώρας μέσω της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ. με εκφράζει πολιτικά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πολυτεχνείο ήμουν ενεργό μέλος στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την πρώτη δύναμη σταθερά μέχρι και σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε και στη μετέπειτα επαγγελματική μου ζωή το χώρο έκφρασης και σύνθεσης των πολιτικών μου απόψεων. Από το 2001 μέχρι σήμερα εκλέγομαι ανελλιπώς στα όργανα του ΤΕΕ και από το 2013 έως σήμερα έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ στο νομό μας. 17 χρόνια μέσω του συνδικαλισμού διεκδικώ με τους συναγωνιστές της παράταξής μας το βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον, είτε μέσα από τους μηχανικούς του Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ, είτε στο Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας.   

Εχω μάθει να παλεύω για τα πολιτικά μου «πιστεύω», συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και αρκετές φορές σε εχθρικό πολιτικό περιβάλλον, πάντα όμως με γνώμονα τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές μου αρχές.

Εχοντας λοιπόν ως παρακαταθήκη την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά, «έχοντας σηκώσει το βάρος» σε δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και έχοντας πρώτιστα την παραταξιακή συνείδηση ότι στα δύσκολα πρέπει να δίνουμε το «παρών», ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των Νεοδημοκρατών για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που όλοι μαζί ξεκινήσαμε. 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ

1) Είναι αλήθεια ότι η εποχή του θεσμικού και ηθικού εκφυλισμού που διερχόμαστε έχει επηρεάσει και την πολιτική ως αξία κι έχει κλονίσει το ρόλο της στο δημόσιο βίο. Τα κόμματα έχασαν την μαζικότητά τους με αποτέλεσμα να επέλθει ένα φαινόμενο γενικευμένης αποστασιοποίησης των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Επιπλέον, η οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την αποστροφή των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τα πρωτοφανή για τη χώρα μας υψηλά ποσοστά αποχής κατά τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

2) Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τοπικές οργανώσεις δεν είναι μόνο για να υποστηρίζουν τις κομματικές θέσεις και να διαχέουν την «κομματική γραμμή» στα μέλη, αλλά κυρίως έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις αγωνίες κάθε τοπικής κοινωνίας και να τις μεταφέρουν στην ηγεσία. Ο ρόλος και οι δράσεις που αναπτύσσουν οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να έχουν την μέγιστη δυνατή απήχηση και αποδοχή από το σύνολο των στελεχών και των ψηφοφόρων. Οι τοπικές οργανώσεις οφείλουν να είναι ανοικτές προς τους πολίτες και να λειτουργούν ως κύτταρα παραγωγής πολιτικής.

3) Ενα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία οφείλει να καινοτομεί. Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι το προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενα στοίχημα που έχει να κάνει με την ανανέωση του κόμματος, μέσα από μια δομημένη και σοβαρή διαδικασία, όπου η αξιολόγηση είναι θεμελιώδης έννοια. Με το Μητρώο Στελεχών σπάνε οι καχυποψίες, τα ταμπού και τα στερεότυπα που συνοδεύουν την πολιτική δράση μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας την έννοια της αξιοκρατίας ως βασική πολιτική επιδίωξη. Σε αυτή τη βάση, θεωρώ ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αξιοποίηση νέων και ικανών στελεχών μέσα από αυτή τη διαδικασία.

4) Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης, η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών (πλην των νυν εκλεγμένων μελών του Κοινοβουλίου) θα γίνεται από την ηγεσία βάσει ενός συστήματος αξιολόγησης, ενώ προηγουμένως θα ζητηθεί και η γνώμη των τοπικών οργανώσεων. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των κοινωνιών ανά νομό στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Στόχος είναι να αναζητηθούν νέα και φρέσκα πρόσωπα σε κάθε περιοχή, άνθρωποι προερχόμενοι από την κοινωνία, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και την αγορά, που θα σηματοδοτήσουν τη νέα Νέα Δημοκρατία.

5) Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πάντα αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση εκλογικής μάχης, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να συνεκτιμώνται και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε Δήμου και κάθε Περιφέρειας. Ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια να γίνουν οι καλύτερες επιλογές αναφορικά με τους υποψηφίους - καθώς όπως έχει διαμηνύσει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία περίπτωση η διάσπαση δυνάμεων και ο τοπικός διχασμός της εκλογικής μας βάσης.

6) Καλώ σε προσωπική ενεργοποίηση, ώστε με την καθολική συμμετοχή μας να αναδείξουμε τις αρετές της δημοκρατικής οργάνωσης. Η Ιστορία γράφεται μόνο από αυτούς που συμμετέχουν στα κοινά και όχι από αυτούς που απέχουν. Γι' αυτό, ο καθένας που θα λάβει μέρος στις εκλογές της Κυριακής γίνεται διαμορφωτής της επόμενης μέρας. Επιπλέον, οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες διότι το διακύβευμα είναι ο πολιτικός εκσυγχρονισμός του κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Αλλάζει πρόσωπα και ιδέες. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε το κόμμα μας. Με γνώμονα την ενότητα του κόμματος και με όραμα μια Νομαρχιακή Οργάνωση με εξωστρέφεια, με δράσεις, και κυρίως ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, καλώ του φίλους και τις φίλες της Νέας Δημοκρατίας να επιμείνουμε στα κριτήρια της ικανότητας και της αξιοκρατίας.