Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 09:10

Τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος, σύμφωνα με βουλευτές και τοπικά στελέχη

Γράφτηκε από τον
Τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος, σύμφωνα με βουλευτές και τοπικά στελέχη

Τελευταία ευκαιρία για αναγέννηση, νέο ξεκίνημα και -ουσιαστικά- επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ αναμένουν οι βουλευτές, αλλά και τα τοπικά στελέχη του κόμματος, να προκύψει από την πανελλαδική ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής για την εκλογή, από τη βάση, του Ευάγγελου Βενιζέλου ως προέδρου του κόμματος.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που εκφράζουν προβληματισμό, κυρίως για την αναγκαιότητα της εκλογικής διαδικασίας, όταν υπάρχει ένας και μοναδικός υποψήφιος -δηλώνοντας την ίδια στιγμή ανήσυχοι για τη συμμετοχή του κόσμου.
Παράλληλα, καταγράφεται και η αποστασιοποίηση -αλλά και πικρία- που εκφράζονται από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, όπως ο Θόδωρος Αβιζιώτης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο κόμμα «έχει πάψει να τον απασχολεί εδώ και δύο χρόνια».
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η κυριακάτικη διαδικασία σηματοδοτεί την πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, για την απαρχή της πολιτικής του αντεπίθεσης. Επιδίωξη είναι να καταστήσουμε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ πυλώνα σταθερότητας, προοπτικής και ελπίδας για τη χώρα.
Γι’ αυτό, ζητούμε από την πολιτική και κοινωνική βάση του κόμματος να το ενισχύσει και να το επιβεβαιώσει, μέσα από τη μεγάλη της συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία».
Δημήτρης Κουσελάς: «Η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση του κινήματος, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα των μελών και των φίλων της δημοκρατικής παράταξης για ένα νέο ξεκίνημα.
Ενα νέο ξεκίνημα με επικεφαλής τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ένα στέλεχος με γνώσεις και ικανότητες, που έδειξε ότι μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ενα νέο ξεκίνημα που θα αναγνωρίζει τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος και θα χαράσσει μια νέα στρατηγική για το μέλλον.
Με ένα ΠΑΣΟΚ που πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά και να προχωρήσει σε μια εκ βάθρων ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Με ένα σαφές ιδεολογικό - πολιτικό στίγμα και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Γιατί πρέπει, επιτέλους, να δικαιωθούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Καλώ όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή για να δώσουμε όλοι μαζί το στίγμα με τη συμμετοχή μας στη νέα πορεία που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και η χώρα».
Λεωνίδας Φιλιππόπουλος: «Πιστός στρατιώτης δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο στον αγώνα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι και πάλι η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου. Του το δήλωσα στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σάββατο, όταν και συναντήθηκα μαζί του, ευχόμενος παράλληλα επιτυχία στους στόχους της ενότητας και της ανάκαμψης του κόμματος».
Διονύσης Αλευράς: «Θεωρώ ότι αυτή η Κυριακή είναι μια αναγεννητική αφετηρία. Ουσιαστικά με την εκλογή του νέου προέδρου, του Βαγγέλη Βενιζέλου, ανοίγει ένας νέος κύκλος τον οποίον καθορίζει και η πραγματικότητα που ζούμε. Εμπιστεύομαι και προσβλέπω στο μέγεθος του πολιτικού άνδρα, χωρίς υπερβολή είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο τόπος μας -κι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Παρά τις σκόρπιες εκτιμήσεις, η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι στη διαδικασία της Κυριακής θα υπάρξει συμμετοχή του κόσμου, θα μετάσχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό γιατί η συμμετοχή τους αυτή θα προσδώσει δύναμη και νομιμοποίηση στο νέο αρχηγό, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.
Θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνατότητες του νέου προέδρου θα σφραγίσουν τα μελλοντικά βήματα του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, είτε ως πλειοψηφία, είτε ως μειοψηφία -κι αυτό το απέδειξε στο διάστημα αυτό που ουσιαστικά ήταν "πρωθυπουργεύων", όταν κινούμενος σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα έδωσε μια μάχη που κερδήθηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αποκαθιστώντας σταδιακά τη διεθνή εικόνα της».
Αντώνης Γιαννακόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να κρατήσει το χώρο ζωντανό. Γι’ αυτό οι εκλογές της Κυριακής έχουν ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμά τους είναι εξαιρετικά κρίσιμο».
Θόδωρος Μπρεδήμας: «Το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε ένα νέο δρόμο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον εν δυνάμει πρόεδρό του -καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής.
Η εκλογή του είναι στοιχείο αναγκαίο και για την ενότητα του κόμματος, όπως επίσης και για την εκλογική μάχη που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ανανεωμένο και έτοιμο -χάρις στις σημαντικές ικανότητες του Ευάγγ. Βενιζέλου- έτσι ώστε και η χώρα και το κόμμα να ανακάμψουν.
Υπάρχει πάντως από την πλευρά μου απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του νέου προέδρου, όπως ο ίδιος το απέδειξε με τη συμβολή του στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας».
Γιώργος Σκαλαίος: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη διαδικασία της κάλπης, με έναν μόνο υποψήφιο δεν τίθεται -κατά την προσωπική μου άποψη- κανένας λόγος να στηθούν κάλπες. Η διαδικασία αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι εκ του περισσού, άλλο αν υπήρχε και δεύτερος υποψήφιος. Εγώ προσωπικά προβληματίζομαι αν τελικά θα πάω να ψηφίσω.
Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κόσμος είναι απρόθυμος να πάει στην κάλπη και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο τα τοπικά κομματικά στελέχη να καλούν, να προτρέπουν, τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, αδυνατίζεις τη διαδικασία που ακολουθείς.
Παράλληλα ας σκεφτούμε ότι μια ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή, σημαίνει και μικρό αριθμό ψήφων, αν συγκριθεί με τις ψήφους που είχε λάβει ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ή ακόμα και ο εν δυνάμει αντίπαλός του στις επερχόμενες εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στην αντίστοιχη εσωκομματική διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τον "καίμε" τον Βενιζέλο.
Εξ άλλου, πρώτα θα έπρεπε να γίνει ένα συνέδριο για να προσδιοριστεί το πολιτικό στίγμα και οι κατευθύνσεις του κόμματος και μετά να ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου. Στο ΠΑΣΟΚ το κάνουμε αντίθετα και εκτιμώ -ως εκ τούτου- ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα, αλλά.. εφεύρεση».
Χρήστος Σταθόπουλος: «Την Κυριακή οι εκλογές για το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι ο χώρος αυτός παραμένει ζωντανός».
Γιάννης Χριστόπουλος: «Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας του, έχοντας αποκοπεί από τις δυνάμεις που παραδοσιακά το στήριζαν, οδηγήθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων. Η διαδικασία της Κυριακής είναι μία τελευταία ευκαιρία για την επανίδρυσή του, σε μια σαφή ιδεολογική προοδευτική κατεύθυνση, με νέα οργανωτική δομή και νέα συλλογικά όργανα.
Η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πάνω απ’ όλα, πρέπει να διέπεται από αλήθεια και ειλικρίνεια -στοιχεία που λείπουν από το σύνολο των πολιτικών φορέων του τόπου μας, όπου υπερισχύουν ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα.
Με νέα πρόσωπα θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση από το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ που το διακατείχε καθεστωτική αντίληψη, εξουσιαστική νοοτροπία και κληρονομική λογική.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο αυτό -όπως φάνηκε κι από την κυβερνητική του θητεία σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο. Θεωρώ, επομένως, ότι η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Κυριακής είναι επιβεβλημένη».
Θόδωρος Αβιζιώτης: «Υστερα από 30 και πλέον χρόνια συνεχούς δράσης και αγώνα με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και στα πολιτικά πράγματα του νομού μας, εδώ και 2 χρόνια έχω διακόψει κάθε λειτουργική σχέση με τον φορέα αυτό.
Στη στάση αυτή οδηγήθηκα από το γεγονός ότι με την κυβερνητική πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στο διάστημα αυτό εναντίον των διακηρυγμένων αρχών και θέσεων του κινήματος, εξάντλησε και το τελευταίο απόθεμα ανοχής και αντοχής μου για στήριξή του.
Και επιπρόσθετα ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν σεβάστηκε τους όποιους αγώνες και την προσφορά μου, αλλά με απαράδεκτη, στημένη σε βάρος μου διαδικασία, με παγίδευσε και με ενέπλεξε ως στέλεχος και ως άνθρωπο.
Νιώθω προδομένος και απογοητευμένος και λυπάμαι που για τους πιο πάνω πολιτικούς και ηθικούς λόγους δεν θα συμμετάσχω στη διαδικασία της Κυριακής. Εύχομαι από καρδιάς η νέα πολιτική ηγεσία να αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ ως κοινωνικό, λαϊκό κίνημα. Το έχει ανάγκη η χώρα μας, το έχει ανάγκη ο λαός μας».


NEWSLETTER