Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 18:57

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την πανδημία ρίχνει το ΜεΡΑ25 Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ευθύνες στην κυβέρνηση για την πανδημία ρίχνει το ΜεΡΑ25 Μεσσηνίας


“Η συλλογική ευθύνη συγκαλύπτει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που ακόμα και σήμερα αρνούνται να αναλάβουν”, επισημαίνει το ΜεΡΑ25 Μεσσηνίας για την πανδημία και τον πραγματικό ρόλο του κράτους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως “έχουν προσλάβει κάποιες εκατοντάδες γιατρούς, όταν εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των προσλήψεων που πρέπει να γίνουν στις 7.000”.
Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί σχετικά: “Η απειλή της πανδημίας και τα μέτρα καταστολής με τα οποία αντιμετωπίστηκε, έφεραν τα πάνω κάτω σε μια σειρά κοινωνίες. Η καθημερινή αναφορά κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων ανέδειξαν την καταστολή ως ρόλο του κράτους στην αντιμετώπιση της κατάστασης και έκαναν πλατιά αποδεκτά στις συνειδήσεις του κόσμου τα όποια μέτρα περιορισμού της δημοκρατίας.
Το ερώτημα, όμως, που υπάρχει είναι αν ο ρόλος του κράτους, που πρέπει να είναι κυρίαρχο, είναι αυτός που αναδύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ή κάποιος άλλος. Ο ρόλος του κράτους είναι να φροντίζει για τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων. Με διαλυμένη όμως τη δημόσια υγεία στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού και εγκαταλειμμένες τις έρευνες για εμβόλια από μέρους των ιδιωτικών εταιρειών, αφού δεν αποτελούν επικερδή επένδυση, αναδείχθηκε η καταστολή ως ο μόνος ρόλος. Και η ανάγκη για «υπεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών το μότο. Το μότο των υπεύθυνων πολιτών που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία με συλλογική ευθύνη, συγκαλύπτει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που ακόμα και σήμερα αρνούνται να αναλάβουν. Δεν έχουν ακόμα προσλάβει παρά κάποιες εκατοντάδες γιατρούς, βασικά από αυτούς των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει το Φεβρουάριο, και αυτούς όχι ως μόνιμους. Εχουν προσλάβει κάποιες εκατοντάδες γιατρούς, όταν εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των προσλήψεων που πρέπει να γίνουν στις 7.000. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε σχέση με τις προσλήψεις και νοσηλευτικού προσωπικού. Μαζί με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, έπρεπε να σημάνουν συναγερμό για την αποκατάσταση και επέκταση της δημόσιας υγείας, την πιο μεγάλη δυνατή αύξηση των ΜΕΘ, την αγορά τεστ για μαζικές διαγνώσεις που η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει πια ότι αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του κυρίαρχου κράτους. Αντί αυτού εξακολουθούν να ενοχοποιούν την κοινωνία, προετοιμάζοντας από τώρα το έδαφος ότι σε περίπτωση που υπάρξει ένα νέο κύμα και χαθεί ο έλεγχος, δεν θα φταίνε αυτοί που ελάχιστα έκαναν για να είναι προετοιμασμένοι, αλλά μια απειθάρχητη κοινωνία, της οποίας η καταστολή είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης”.
Το ΜεΡΑ25 Μεσσηνίας καταλήγει ότι “εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μνημόνια έδωσαν στον κορονοϊό να επελάσει και θα απαιτούμε όπου και όπως μπορούμε ριζική αλλαγή αυτής της πορείας. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και όλα τα κόμματα της Αριστεράς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους οποίους έχουμε πάντα το χέρι απλωμένο για ένα αντιμνημονιακό μέτωπο”.


.


NEWSLETTER