Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 21:46

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες στην Πελοπόννησο μετασχηματίζονται σε Αναπτυξιακό Οργανισμό

Γράφτηκε από την
Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες στην Πελοπόννησο μετασχηματίζονται σε Αναπτυξιακό Οργανισμό

Του Νίκου Γόντικα
Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου υλοποιώντας κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ, προχωρά στη συγκρότηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πελοποννήσου, «καταργώντας» τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που είχαν συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που πρόσκεινταν στη ΝΔ και κάποιες κατάντησαν και αμαρτωλές.
Ολες οι μέχρι τώρα δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι δυνάμεις της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις θεωρούσαν ένα χρήσιμο όπως έλεγαν εργαλείο.
Ηταν και είναι πράγματι πολύ χρήσιμες, η Πελοπόννησος ΑΕ, η Αρκαδία ΑΕ, οι Αναπτυξιακές Μεσσηνίας και Αργολίδας, η Αναπτυξιακή Βόρειας Πελοποννήσου, η ΑΝΒΟΠΕ, η Πάρνωνας ΑΕ για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων των δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Συντήρησαν την υποστελέχωση και τη διάλυση δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών.
- Λειτούργησαν σαν ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων που παίρνουν δουλειές και έργα από τους δήμους και την Περιφέρεια, πολλές φορές με το αζημίωτο.
- Παρόπλισαν έμπειρο και δυναμικό προσωπικό των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών, για να δίνουν τις δουλειές μέσω των Αναπτυξιακών σε ημέτερους. Να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν εργαζόμενους με μπλοκάκι (ψίχουλα) και τα διάφορα τρωκτικά να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ από δήμους και Περιφέρεια.
Ο λαός, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στην Περιφέρεια, οι νέοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι μέσω των δήθεν αναπτυξιακών έχουν πείρα.
Δεν μπόρεσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις να άρουν άμεσα τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να κάνουν απολύσεις, το πετυχαίνουν όμως μακροπρόθεσμα μέσα από τέτοια «χρήσιμα εργαλεία» όπως είναι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες ή οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.
Σήμερα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας, όπως έκτακτοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 4μηνα, 8μηνα, με μπλοκάκι, «συνεργάτες» από τις Αναπτυξιακές κ.λπ. Να δοθούν στοιχεία.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται γάντι στη νέα περιφερειακή αρχή Νίκα που πρόσκειται στη ΝΔ, για να κουκουλώσει τις αμαρτίες της πρώην περιφερειακής αρχής Τατούλη που στηρίχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα απαρτίζεται από τους imitassion της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (τώρα στα «πολιτικά του γεράματα» ο κ. Τατούλης συνενώνει τις υγιείς δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ).
Ξιφουλκούν και κονταροχτυπιούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να κρύψουν την ταύτισή τους στα κεντρικά προβλήματα συρρίκνωσης των υπηρεσιών, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και έργων στους δήμους και στην Περιφέρεια.
Είναι εκτεθειμένη η νέα περιφερειακή αρχή, γιατί κοντεύει να κλείσει χρόνος και δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα αυτό που προεκλογικά έλεγε «όλα στο φως».
Εμείς φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αρκετά από τα αμαρτωλά έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, τους οδικούς άξονες Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, Τζάνε-Καλαμάκι, παράκαμψη Βουτιάνων, Γύθειο-Αρεόπολη, Σκούρα-Πυρί, το λιμάνι Βραχατίου, το αποχετευτικό του Κρανιδίου κ.ά. και ήταν εμφανής η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να τα κλείσει άρον-άρον στη λογική τού «ο γέγονε, γέγονε».
Πριν προχωρήσει η περιφερειακή αρχή αυτές τις αλλαγές, να φέρει στο ΠεΣυ για ενημέρωση και συζήτηση πού πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ, ποιος πήρε πόσα και για ποια δουλειά για:
- Τα 7.654.905 ευρώ στην Πελοπόννησος ΑΕ για τα «έξοδα διοίκησης».
- Τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ στην Αρκαδία ΑΕ για τεχνική βοήθεια για το λιγνιτόσημο.
- Τα πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησος ΑΕ για την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της έδρας και των περιφερειακών ενοτήτων.
- Τα πάνω από 9,9 εκατομμύρια ευρώ κύρια από το ΕΣΠΑ μέσω της Πελοπόννησος ΑΕ για τη «Μυθική Πελοπόννησο» και την τουριστική προβολή.
- Να δώσει τα παραδοτέα κρίσιμων προγραμματικών συμβάσεων με την Πελοπόννησος ΑΕ, όπως για Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στην Πελοπόννησο, για τα μονοπάτια στο Μαίναλο, για ανάπτυξη και προαγωγή εθελοντισμού, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για οργάνωση συνεδρίων, για διεθνή δικτύωση, για ευαισθητοποίηση-προώθηση και ανάδειξη, για συγκέντρωση, καταγραφή και αξιοποίηση ακινήτων κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς επαναφέρουμε τις προτάσεις μας:
Οι ίδιες οι υπηρεσίες δήμων και Περιφέρειας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να υλοποιούν τα έργα και τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, μακριά από τα διάφορα τρωκτικά που απομυζούν από το αστικό κράτος.
Να διατεθεί γι’ αυτό επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για ουσιαστική στήριξη και εκπαίδευση των εργαζομένων.
Να καταργηθούν οι κάθε είδους αμοιβές και αποζημιώσεις σε αιρετούς για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται και αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠεΣυ για το ΤΑΠτΟΚ, είναι αρκετά τα «παρεπόμενα» στις αμοιβές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER