Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 14:00

Βελόπουλος για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών

Βελόπουλος για αποζημίωση ελαιοπαραγωγών

Ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για τη μη αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Πελοποννήσου, λόγω καταστροφών σοδειάς από έντονα καιρικά φαινόμενα και για τη διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Αχαΐας, όπως διαπιστώσαμε από επικοινωνία τους μαζί μας, καθώς, οι πρωτόγνωρες, πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των 39 και 40 βαθμών Κελσίου στις περιοχές που δραστηριοποιούνται, έπληξαν τη φετινή τους παραγωγή, σε ποσοστό που συχνά υπερέβη το 50% της σοδειάς. Τις παραπάνω ζημιές, παρόλα αυτά, δεν κάλυψε ο αρμόδιος προς τούτο ασφαλιστικός οργανισμός ΕΛΓΑ, ως όφειλε, παρά του ότι οι καταστροφές στις σοδειές προήλθαν από βεβαιωμένο έντονο καιρικό φαινόμενο. Οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, κατόπιν της τελευταίας εξέλιξης, ζητούν να αποζημιωθούν είτε από το πρόγραμμα οικονομικών κρατικών ενισχύσεων, είτε από το πρόγραμμα ενισχύσεων “de minimis” της ΕΕ, είτε από άλλα κρατικά κονδύλια”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτά τους υπουργούς: “1. Προτίθεσθε να παρέμβετε διορθωτικά, έτσι ώστε ο αρμόδιος για τις αγροτικές αποζημιώσεις ασφαλιστικός οργανισμός ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραπάνω αγρότες για τη ζημιά που έχουν υποστεί από ένα εξακριβωμένο έντονο καιρικό φαινόμενο, όπως αυτό του πρόσφατου, απρόβλεπτου, πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά καύσωνα; 2. Εχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι πραγματογνωμοσύνης προς εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών που έχουν υποστεί οι ως άνω ελαιοπαραγωγοί από τα έντονα ασυνήθιστα για την εποχή φαινόμενα καύσωνα; Αν ναι, ποια ήταν τα πορίσματά τους και εφόσον οι διαπιστωμένες καταστροφές μαρτυρούν του λόγου το αληθές, γιατί δεν αποζημιώθηκαν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, ως όφειλαν; 3. Σε περίπτωση που ο ως άνω, αρμόδιος για τις αγροτικές αποζημιώσεις ασφαλιστικός οργανισμός ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει τους παραπάνω αγρότες για την ζημιά που έχουν υποστεί, προτίθεσθε να τους διασώσετε, εντάσσοντάς τους στους δικαιούχους προγράμματος επί τούτου οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, είτε σε σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων “de minimis” της ΕΕ;”.

Για τους πατατοπαραγωγούς της Μεσσηνίας αναφέρει ότι “αντιμετωπίζουν σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος τους, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων της πατάτας, πρακτική η οποία έχει ως συνέπεια η παραγωγή τους να μένει απούλητη ή να πωλείται στους μεσάζοντες σε εξευτελιστικές τιμές, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι υψηλό. Συμβαίνει, τελικά, η τιμή της πατάτας στην αγορά (στο ράφι λιανικής πώλησης) να είναι πολύ υψηλή και ο παραγωγός αγρότης να οδηγείται στην εξαφάνιση”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: “Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε και πότε, προκειμένου να προστατέψετε τους Ελληνες αγροτοπαραγωγούς από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις όμοιων αγροτικών προϊόντων με τα παραγόμενα από αυτούς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, να οδηγείται ο Ελληνας πατατοπαραγωγός στην εξαφάνιση και αφετέρου, να οδεύουν η ελληνική πρωτογενής παραγωγή και η ελληνική αγροτική οικονομία σε ύφεση;”.