Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 08:33

Ανδρέας Λοβέρδος: «Η δημοκρατία κινδυνεύει από την ύφεση»

Γράφτηκε από την

H δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν περιοριστεί η ύφεση. Την υπονομεύει ήδη η πίκρα και ο θυμός των πολιτών, για την έλλειψη δικαιοσύνης στα μέτρα, στο κράτος, στην πολιτική. Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο ιδρυτής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ), Ανδρέας Λοβέρδος. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει ότι τη Δευτέρα από την Καλαμάτα θα ανακοινώσει τις προτεραιότητες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θέλει να εφαρμόσει η ΡΙΚΣΣΥ. Η κατάργηση των κρατικών αδειοδοτήσεων, ο περιορισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η στήριξη της γεωργίας αλλά και της τυποποίησης και της μεταποίησης τροφίμων είναι οι 3 προτεραιότητες που θέτει ο κ. Λόβερδος. 

Συνέντευξη στον
Θανάση Λαγό 

Οταν τον ρωτήσαμε να κρίνει το έργο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο ιδρυτής της ΡΙΚΣΣΥ απάντησε: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ρίξει την κυβέρνησή του στη μάχη εναντίον της ύφεσης. Χάνεται πολύτιμος χρόνος». Ο κ. Λοβέρδος υπερασπίζεται το έργο του στο υπουργείο Υγείας, ασκεί κριτική στους δικαστές, διαφωνεί με τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου και καταγγέλλει τις «καταστροφικές πρακτικές των κομματικών ιερατείων», αναφορικά με το διορισμό των νέων διοικητών στις ΔΕΚΟ. 

 

- Ιδρύσατε τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (ΡΙΚΣΣΥ) για να κάνετε ρήξεις. Για να κάνετε ρήξεις με ποιους; 

«Με το κομματικό σύστημα, που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου και των ανθρώπων του τόπου. Η ανακοίνωση της Κίνησής μας οδήγησε στη διαγραφή μου. Η ρήξη ξεκίνησε. Το στοίχημα, όμως, που πρέπει να κερδηθεί είναι μπροστά: να ριχτούμε στη μάχη εναντίον της ύφεσης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να χτίσουμε το μέτωπο των δυνάμεων της πράξης κι όχι της υπερπολιτικοποιημένης φλυαρίας».

 

- Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν μπορούσατε να έρθετε σε ρήξη με τις δυνάμεις της πραγματικής συντήρησης; 

«Ολες μου οι προτάσεις, από τον Ιούνιο και μετά απορρίφθηκαν. Ετσι πήραμε αποφάσεις ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες. Δεν θέλω να μείνω, όμως, άλλο στο παρελθόν. Η χώρα χρειάζεται άμεση δράση. Και ήδη, μετά την απόφαση για τη χρηματοδότηση της χώρας χάνεται χρόνος. Υπό μία έννοια, η ακινητοποίηση της κυβέρνησης θυμίζει έντονα μέρες Αυγούστου 2011, όταν η τότε κυβέρνηση είχε κατεβάσει τα μολύβια».

 

- Στην πολιτική για να έχουν αποτέλεσμα οι ρήξεις απαιτούνται συμμαχίες. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν κοινές απόψεις με τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα; 

«Υπάρχουν προσωπικότητες, δίκτυα, κινήσεις, αλλά και πάρα πολλοί πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν. Με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω κάθε μέρα νέους ανθρώπους, όχι μόνο να εγγράφονται στη ΡΙΚΣΣΥ, αλλά να ζητούν να ενεργοποιηθούν. Σε όλες μας τις παρεμβάσεις υποστηρίζουμε, πως με την Κίνηση που δημιουργήσαμε δηλώνουμε παρουσία και συμμετοχή στην προσπάθεια σύγκλισης. Δεν προσκαλούμε, αλλά προσκαλούμαστε. Χωρίς ματαιοδοξία, αλλά με διάθεση συμμετοχής στον αγώνα, προσπαθούμε να δώσουμε κίνηση στα πράγματα».

 

- Ανεξάρτητα από τον αν επιτευχθούν ή όχι πολιτικές συγκλίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, η ΡΙΚΣΣΥ θα μετεξελιχθεί σε κόμμα; 

«Οι συζητήσεις είναι προϋπόθεση για να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις άμεσης δράσης και στο κομματικό σχήμα. Αν, όμως, τα πράγματα δεν προχωρούν και οι συζητήσεις μετατρέπονται σε φλυαρία, εμείς θα προχωρήσουμε. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013».

 

- Στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις συγκέντρωσαν υψηλό ποσοστό. Για ποιο λόγο οι πολίτες ψηφίζουν τα αντιμνημονιακά κόμματα; 

«Οι πολίτες στις εκλογές περίπου διχάστηκαν. Περισσότεροι, βέβαια, ψήφισαν να μείνει η χώρα στο ευρώ. Πιστεύω πως η διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο ουδέποτε υπήρξε πραγματική. Και τώρα ο κόσμος την εγκαταλείπει. Σε αυτό συνέβαλε η μεταβολή της θέσης της ΝΔ. Ομως οι πολίτες εξοργίζονται για τη συνέχιση των οριζόντιων περικοπών του εισοδήματός τους, καθώς και για την αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η ανεργία σαρώνει τα πάντα και η αύξηση της ύφεσης θέτει σε κίνδυνο τη χώρα και τους πολίτες. Η αδράνεια των κυβερνώντων και η έλλειψη κατανόησης για το πώς πρέπει να δράσουμε απέναντι στην ύφεση μας οδήγησε να αναλάβουμε ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες ρήξης. Ετσι θα συναντηθούμε με τον κόσμο που αποστασιοποιείται και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του».

 

- Σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων ποιο είναι αυτή τη στιγμή πλειοψηφικό ρεύμα; Οι δυνάμεις της συντήρησης που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα ή οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις; 

«Οι πολίτες που θέλουν δουλειά, ή που φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτοί οι πολίτες, μαζί με τους μικρούς ή μεγάλους μη παρασιτικούς επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επιχειρηματίες συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος, που απαιτεί άμεση δράση». 

 

- Ως υπουργός Υγείας κάνατε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως και επί των ημερών σας και σήμερα ο πολίτης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Τι πήγε στραβά; 

«Η ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη χρημάτων, καθώς και οι εκλογές, που οδήγησαν σε δύο μήνες προεκλογικής απραξίας. Και μετά από αυτές, η ανάγκη να αντιληφθούν οι νέοι υπουργοί ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα, που οδήγησε στην απώλεια ενός ακόμη τριμήνου».

 

Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να γίνει από το 1970

 

- Ο ΕΟΠΥΥ έχει μέλλον ή θα θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων όταν τελειώσει η ύφεση; 

«Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει γίνει από τη δεκαετία του 1970. Η ένωση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων έγινε τελικά από μας, το 2011. Μειώνεται όμως δραματικά η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Αλλά και πάλι, αν δεν υπήρχε ο ΕΟΠΥΥ, δεν θα υπήρχε σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η έλλειψη χρημάτων για τον ΕΟΠΥΥ θα ήταν έλλειψη χρημάτων και για τα πολλά ταμεία που προϋπήρχαν. Οι διοικήσεις τους όμως, ό,τι πόρους είχαν, θα τους έδιναν για να πληρώσουν συντάξεις κι έτσι νοσοκομεία, κλινικές, φαρμακεία θα έμεναν απλήρωτα. Ευτυχώς που υπάρχει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ».

 

 

Ο πρωθυπουργός στη μάχη εναντίον της ύφεσης

 

- Την κυβέρνηση Σαμαρά πώς την κρίνετε; 

«Ο πρωθυπουργός χειρίζεται έως τώρα σωστά τα θέματα με την Ε.Ε. Σωστά, επίσης, έχει επαναφέρει τη χώρα στον κεντρικό συσχετισμό στην Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους τρεις κυβερνητικούς κύκλους -τον θεσμικό, τον δημοσιονομικό και τον αναπτυξιακό-, η δουλειά όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά σε κρίσιμες περιπτώσεις δεν έχει καν αρχίσει. Ετσι η ύφεση τρώει τα σωθικά της χώρας».

 

- Τον ίδιο τον πρωθυπουργό; 

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ρίξει την κυβέρνησή του στη μάχη εναντίον της ύφεσης. Χάνεται πολύτιμος χρόνος. Κι αν δεν την μειώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2013, τότε το 20-40% των δομών στην υγεία, την παιδεία, τους ΟΤΑ, τις μεταφορές θα κλείσουν από έλλειψη χρηματοδότησης». 

 

- Αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι νέοι διοικητές θα είναι αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές και γνωστά κομματικά στελέχη. Αυτή είναι η… νέα αξιοκρατία; 

«Ιδού η απόδειξη για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση: όπως λειτουργούσαν οι κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα ως εδώ, δηλαδή πελατειακά και αναξιοκρατικά. Οχι μόνο δεν υπάρχει εθνικό προσκλητήριο για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά ακολουθούνται οι γνωστές καταστροφικές πρακτικές των κομματικών ιερατείων. Να γιατί η ρήξη είναι απαραίτητη».

 

- Εσείς με ποια στελέχη θα συνεργαστείτε καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι οι ικανοί άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να αφήσουν τη δουλειά τους για να αναμετρηθούν με τους υπάρχοντες πολιτικούς στα μαρμαρένια αλώνια του λαϊκισμού;

«Του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και του ψεύδους, όχι της σύγκρουσης με τον παρασιτισμό και του αγώνα για ανάπτυξη. Το προσκλητήριο αυτό συγκινεί πολλούς νέους και πολλούς ανθρώπους του μόχθου. Θα αναδειχτούν στη μάχη αυτή νέα στελέχη, που τα σπούδασαν οι οικογένειές τους και τώρα η χώρα τα χρειάζεται».

 

- Πολλοί νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πάνε να εργαστούν στην Ευρώπη. Για ποιο λόγο ένας νέος επιστήμονας θα πρέπει να μείνει στη Ελλάδα σήμερα; 

«Το κλίμα θα αλλάξει, μόνο όταν δημιουργηθούν οι πρώτες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό ο αγώνας εναντίον της ύφεσης πρέπει επιτέλους να αρχίσει».

 

- Είστε αισιόδοξος για την οικονομία; Πότε εκτιμάτε ότι θα βγει η Ελλάδα από το τούνελ της ύφεσης; 

«Μα αυτό δεν θα γίνει από μόνο του. Από τις κυβερνήσεις εξαρτάται. Να απεγκλωβίσουν την οικονομία, τους πολίτες που δραστηριοποιούνται ή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα, από τη γραφειοκρατία και από τις καθυστερήσεις της απονομής της δικαιοσύνης. Επ’ αυτού όμως δεν γίνεται τίποτα. Και πρέπει να γίνουν πολλά και αμέσως. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσουμε σε λίγες εβδομάδες, σε αυτά τα θέματα θα επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες. Γι’ αυτά τα θέματα θα μιλήσουμε την Δευτέρα, εδώ στην Καλαμάτα».

 

- Πόσο ικανοποιημένος είστε από το νέο φορολογικό;

«Μα δεν πρόκειται για νέο φορολογικό σύστημα. Η τύχη αυτού του νέου συστήματος ακόμη αγνοείται».

 

- Υπάρχει ελπίδα για τα… συνήθη υποζύγια; Πότε θα δούμε έναν φοροφυγά στη φυλακή; 

«Και που τους βλέπετε να οδηγούνται στη φυλακή τι γίνεται; Αυτά είναι πολιτικές φιγούρες. Ριζοσπαστική αλλαγή του συστήματος χρειάζεται, που σας λέω πως μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο και το οποίο έχει μείνει σχεδόν στα χαρτιά. Ως συνέπειά του, οι αυστηρότατες κυρώσεις θα πιάνουν τόπο. Ετσι, όμως, που γίνεται σήμερα, απλώς θέαμα στον οργισμένο πολίτη παρέχεται».

 

- Τις κινητοποιήσεις των δικαστικών πώς τις κρίνετε; Γενικότερα η Δικαιοσύνη έχει σταθεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών; 

«Και οι τρεις κυβερνήσεις μετά το 2009, δεν συνεννοήθηκαν όπως έπρεπε με τη δικαστική λειτουργία. Είχα τοποθετηθεί αρκετές φορές για το θέμα αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ετσι φθάσαμε εδώ. Σήμερα το 50% των προβλημάτων που δημιουργούνται στην οικονομία, προέρχονται από την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης».

 

- Υπάρχει κίνδυνος για τη Δημοκρατία αν αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις;

«Υπάρχει κίνδυνος αν δεν περιοριστεί η ύφεση. Και μάλιστα άμεσος. Την Δημοκρατία υπονομεύει ήδη η πίκρα και ο θυμός των πολιτών για την έλλειψη δικαιοσύνης στα μέτρα, στο κράτος, στην πολιτική».

 

Οι εξαγγελίες για τις μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στην Καλαμάτα

 

- Μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι τρεις πρώτες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αύριο κιόλας στην Ελλάδα; 

«Θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας μου στην Καλαμάτα: η κατάργηση των κρατικών αδειοδοτήσεων, ο περιορισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η στήριξη της γεωργίας, αλλά και της τυποποίησης και της μεταποίησης τροφίμων. Ολα αυτά εδώ και τώρα».