Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 19:58

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για Μενδώνη: “Προκαλεί η εμμονική άρνηση για την ανάδειξη των αρχαίων”

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για Μενδώνη: “Προκαλεί η εμμονική άρνηση για την ανάδειξη των αρχαίων”

“Προκαλεί η εμμονική άρνηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής!”, σημειώνει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως “αποτελεί το λιγότερο ντροπή για αρχαιολόγο, να αρνείται τη μερική έστω αποκάλυψη των αρχαίων στην επικείμενη ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής Καλαμάτας. Παρότι υπάρχουν επικαιροποιημένη προμελέτη, ασφαλείς τεχνικές, επαρκής τεχνογνωσία και δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από συγκεκριμένα προγράμματα, είναι ακατανόητη η άρνηση της υπουργού. Παρότι ένας από τους κορυφαίους αρχαιολόγους της χώρας και γνώστης της μεσσηνιακής πραγματικότητας κ. Θέμελης, με την ευκαιρία της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, επεσήμανε την αναγκαιότητα να ανασκαφούν πληρέστερα, να συντηρηθούν και να γίνουν ορατά τα αρχαία. Παρότι και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανασκαφής στη συγκεκριμένη περιοχή και το αίτημα αυτό είναι καθολικής αποδοχής.

Δυστυχώς, η κ. Μενδώνη εμμένει δογματικά στην ίδια αρνητική στάση, που είχε το 2011, ως γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού τότε, προβάλλοντας την προσχηματική, στον παρόντα χρόνο, άποψη ότι «τα αρχαία της Υπαπαντής προστατεύονται καταχωμένα»! Αποψη που παραπέμπει, κατά έναν τρόπο, στο επιχείρημα των Βρετανών για τις Καρυάτιδες”.

Σύμφωνα με τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, “την ίδια, δυστυχώς, απογοήτευση γεννούν οι δηλώσεις της κ. υπουργού και για άλλα θέματα της Μεσσηνίας, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της” κι επικεντρώνοντας στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στην Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Θουρία, παρατηρεί: “Παρευρέθηκε στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε για το ύψος της χρηματοδότησής του, ούτε εάν αυτή θα είναι μακροπρόθεσμη, παρότι φέτος ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, εμμέσως προσπάθησε να παρουσιάσει τη φετινή χρηματοδότηση ως έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέγοντας πως ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας. Ομως το φεστιβάλ κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με 1,2 εκ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για το διάστημα 2018-2020. Το ποσό αυτό διατέθηκε στην Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και αφορούσε τη διεξαγωγή του 24ου, 25ου και του φετινού 26ου Φεστιβάλ Χορού. Η συμβολή της κυβέρνησης της Ν.Δ. περιορίσθηκε περίπου στα 50.000 ευρώ και αυτό αποκλειστικά για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού. Διαφορετικά δεν θα διέθετε ούτε ένα ευρώ!

Από την επίσκεψή της στην Αρχαία Μεσσήνη έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός έργων και καμία έγκριση χρηματοδότησης για τη συνέχιση των έργων υποδομής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Ενώ όσον αφορά τη μόνιμη οικονομική στήριξη του Νεανικού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έμεινε στα γνωστά διερευνητικά θα, χωρίς να προτείνει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ρίχνοντας το μπαλάκι σε Περιφέρεια και δήμους.

Τέλος, εντυπωσιάστηκε από την Αρχαία Θουρία, αλλά δεν είπε κουβέντα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάδειξής της”.

Καταλήγοντας, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “γίνεται πλέον σαφές πως πέραν των εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει σχεδόν τίποτα για τον πολιτισμό και τις υποδομές του στο νομό μας. Με την επίσκεψή της στη Μεσσηνία η κ. Μενδώνη, πλην της κατηγορηματικής απόρριψης της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής, δεν δεσμεύθηκε για τίποτα απολύτως, πιστή στο δόγμα της κυβέρνησης «βλέποντας και κάνοντας»…”.

 


NEWSLETTER