Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 21:54

Ερωτήσεις Βελόπουλου για θέματα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Τρεις ερωτήσεις για θέματα της Μεσσηνίας κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παγκόσμιου αεραθλητικού κέντρου στην Καλαμάτα, τα προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στον Δήμο Δυτικής Μάνης και τη βελτίωση της διαδημοτικής οδού Νέας Κορώνης - Χωματερού - Φοινικούντας.
α) Για την ίδρυση και λειτουργία παγκόσμιου αεραθλητικού κέντρου στην Καλαμάτα παρατηρεί ότι “η πόλη της Καλαμάτας αποτελεί ένα από τα δέκα καλύτερα σημεία παγκοσμίως για την ανάπτυξη τουρισμού για το αλεξίπτωτο πλαγιάς («parapente»). Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του διαδικτύου, στηριζόμενο σε μαρτυρίες τουριστών που ασχολούνται με το εν λόγω σπορ”.
Επισημαίνει πως “βασικό ζήτημα προς διευθέτηση είναι η εμπλοκή της ανάγκης συνεχών αδειοδοτήσεων από τον τοπικό πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, καθώς, το σημείο που πραγματοποιούνται οι πτήσεις «parapente» βρίσκεται 500 μέτρα μέσα από την περίμετρο του κύκλου δικαιοδοσίας του και η άδεια πτήσης για το «parapente» δίνεται, επί το πλείστον, χαριστικά, κατόπιν συνεννόησης με το αεροδρόμιο, παρά το ότι τα αεροσκάφη δεν πετούν κοντά στο βουνό”. Αναφέρει, ακόμα,ότι “ο δρόμος που οδηγεί στην πίστα «parapente» είναι σε κακή κατάσταση, ενώ, ζητούμενο είναι να υπάρξει και ασφαλής χώρος προσγείωσης μακριά από τους λουόμενους”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών: “1. Προτίθεσθε να διερευνήσετε τις προοπτικές ανάπτυξης του αεραθλητικού τουρισμού στην περιοχή της Καλαμάτας, λαμβάνοντας υπόψη ότι, υπάρχει ήδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διαμορφωμένο ενδιαφέρον πλαισίωσής του από τουρίστες του εξωτερικού; 2. Προτίθεσθε να συμβάλετε στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων ίδρυσης, βραχυπρόθεσμα, αεραθλητικού κέντρου στην Καλαμάτα; Αν ναι, θα λάβετε πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας στις υποδομές λειτουργίας του, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα τουριστικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη και τον περίγυρό της, που θα προέλθουν από την άρτια λειτουργία του, πάντα σε συνδυασμό με την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών;”.
β) Για τα προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στον Δήμο Δυτικής Μάνης αναφέρει πως “αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του δήμου, με την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην περιοχή τους. Στην όλη κατάσταση, έρχεται να προστεθεί ο πρόσφατος θάνατος 49χρονου, που προήλθε, μετά τη σύγκρουση της μοτοσυκλέτας του με ένα από αυτά τα ζώα, επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης”. Και ρωτάει τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, που συνεπάγεται κινδύνους για τους ανυποψίαστους πολίτες, τόσο στο ανωτέρω δήμο, όσο και σε όλη την επικράτεια; 2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να λάβετε, ώστε να αντιμετωπιστούν, τόσο το πρόβλημα των καταστροφών στις καλλιέργειες, όσο και η απώλεια ανθρώπινων ζωών, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από αγριογούρουνα;”.
γ) Οσον αφορά τη βελτίωση της διαδημοτικής οδού Νέας Κορώνης - Χωματερού - Φοινικούντας, αναφέρει ότι “στην ανωτέρω οδό έχει να γίνει η όποια παρέμβαση, βελτίωση του ασφαλοτάπητα ή τεχνικά έργα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι διαδημοτικός και διευκολύνει πολύ την πρόσβαση από την Καλαμάτα στην Φοινικούντα, αλλά και την κυκλοφορία στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύλου - Νέστορος”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών: “Προτίθεσθε να προβείτε στην προκήρυξη και χρηματοδότηση μελέτης για έργα βελτίωσης της διαδημοτικής οδού Νέας Κορώνης - Χωματερού - Φοινικούντας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω καταγγελίες συμπολιτών μας, ο οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται για τις μετακινήσεις τους στην άνω περιοχή;”.