Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 15:14

Μεσσηνία: Ανάδειξη του πατρικού της Μαρίας Κάλλας ζητεί ο Βελόπουλος

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ανάδειξη του πατρικού της Μαρίας Κάλλας ζητεί ο Βελόπουλος


Την επισκευή και ανάδειξη του πατρικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι του Δήμου Οιχαλίας, ζητεί με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και τους υπουργούς Τουρισμού κι Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “σε σωρό από χαλάσματα έχει μετατραπεί, σύμφωνα με δημοσίευμα, η διώροφη νεοκλασική κατοικία της οικογένειας Καλογερόπουλου, που είναι το αληθινό οικογενειακό-πατρικό επίθετο της Μαρίας Κάλλας. Πληροφορίες από τους ντόπιους κατοίκους αναφέρουν ότι το εν λόγω κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το ελληνικό κράτος, με κριτήριο την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που είχαν τα σπίτια του Νεοχωρίου τον περασμένο αιώνα, ενώ έχει ήδη περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Οιχαλίας, όπου υπάγεται γεωγραφικά. Μια πινακίδα στο κέντρο της πλατείας και τα αρχικά Μ.Κ. στην είσοδο του σπιτιού, θυμίζουν πλέον ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα το 1922 για τη μεγάλη σοπράνο, η οποία μεταμορφώθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της όπερας. Πριν 2 χρόνια, έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθεί το ποσό των 300.000 ευρώ μέσω δωρεών, για την αναστήλωση της οικίας, πράγμα, όμως, που δεν επετεύχθη. Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι το οικοδόμημα έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει βρεθεί ο μειοδότης, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ατέρμονη γραφειοκρατία”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς: “1. Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα η αναστήλωση, επισκευή και συντήρηση της οικίας Καλογερόπουλου, στο Νεοχώρι του Μελιγαλά Μεσσηνίας; 2. Προτίθεσθε να συμβάλετε στην ανάδειξη του ανωτέρω ιστορικού κτηρίου, δεδομένου ότι υπάρχει ο σχεδιασμός να μετατραπεί το εν λόγω σε πολιτιστικό κέντρο, που θα φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας και όπου θα εκτίθενται προσωπικά της αντικείμενα, έτσι ώστε, αφενός να προβληθεί τουριστικά η περιοχή, και αφετέρου, να αναδειχθεί, παράλληλα, η ελληνικότητα της μεγάλης καλλιτέχνιδας;”.


NEWSLETTER