Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 09:14

Εσωκομματικές ζυμώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Σε εσωκομματική εκλογική περίοδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Μεσσηνία.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να γίνει η νομαρχιακή συνδιάσκεψη, όπου θα αναδειχθεί η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διαδικτυακά οι απολογιστικές συνελεύσεις στις Οργανώσεις Μελών στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις του νομού, και διά ζώσης, με κάλπες, διεξάγονται οι εκλογές για τα νέα Συντονιστικά Οργανα και την ανάδειξη αντιπροσώπων στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Με βάση την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, “για τη διαδικασία της εκλογής θα στηθούν κάλπες στα γραφεία των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως τα μέλη κάθε Οργάνωσης Μελών. Για όσους συντρόφους και συντρόφισσες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν καταστεί δυνατή η παρουσία τους στις κάλπες, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου με όλες τις εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας (ταυτοποίηση, απόρρητο ψήφου κλπ.)”.

Για τα νέα όργανα προβλέπεται ποσόστωση 25% για την ανάδειξη νέων μελών και 30% για την ανάδειξη γυναικών.
Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει ανανέωση προσώπων, να αποτυπωθεί και κομματικά η κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να εκλεγεί ένα όργανο που θα παρεμβαίνει πιο ουσιαστικά και πιο δυναμικά στον εσωκομματικό διάλογο και κυρίως στην ανάδειξη των πιο σημαντικών τοπικών ζητημάτων.

Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου γίνεται λόγος για “μια αναγκαία πολιτική και οργανωτική διαδικασία, με στόχο να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της εκλογικής μας επιρροής και των οργανωτικών δυνάμεων του κόμματος, χάσμα όχι μόνο αριθμητικό αλλά χάσμα που παρουσιάζεται και στις θεσμικές μας εκπροσωπήσεις (αυτοδιοίκηση - συνδικάτα - επιστημονικοί σύλλογοι - επιμελητήρια - οργανώσεις των πολιτών)”.

Ακόμα, επισημαίνεται πως “είναι αναγκαία: Η συνέχιση της προσπάθειας για την διεύρυνση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που ανακόπηκε λόγω της πανδημίας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν, αλλά ταυτόχρονα και για την οργανωτική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πολιτικών διαδικασιών και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος με την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων. Οι συνδιασκέψεις θα ολοκληρωθούν εντός του αποφασισμένου ομόφωνα χρονοδιαγράμματος με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Θα είναι διαδικασίες δημοκρατικής συζήτησης, απολογισμού αλλά και προγραμματισμού”.

Γ.Σ.