Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 14:10

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Προτάσεις “με βασικό στόχο την αληθινή προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καταθέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, προτείνει: “Την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προσθέτουν ως συνώνυμα της ένδειξης «Kalamon» τις ενδείξεις «Kalamatiani» και «Kalamata» και την ανάληψη όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση του ορθού θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη διατήρηση του περιορισμού της παραγωγής της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο Νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1993. Την προσθήκη ένδειξης σχετικής με τη Μεσσηνία, ως συμπληρωματικής στην ένδειξη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με αντίστοιχη τροποποίηση της ως άνω υπουργικής απόφασης και καταχώρισης στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης”. Διευκρινίζει ότι “σε κάθε περίπτωση συντασσόμαστε με τα αιτήματα των φορέων που εκπροσωπούν παραγωγούς και σχετίζονται με το ΠΟΠ, μιας και τα συστήματα γεωγραφικής ένδειξης έχουν θεσπιστεί για να προασπίζουν τα συμφέροντα των παραγωγών που εντάσσονται σε αυτά”.

Επικρίνοντας την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι “η συνωνυμία αυτή, «Kalamata» και «Kalamon», είναι προφανές ότι προκαλεί σύγχυση με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με πολύ αρνητικές συνέπειες για αυτήν τη γεωγραφική ένδειξη, καθώς καθιστά σχεδόν βέβαιη την παραπλάνηση του καταναλωτή και τη σύγχυση των δύο διαφορετικών προϊόντων, της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και της ποικιλίας ελιάς Καλαμών”. Αναφέρει, ακόμα, ότι “ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σήμερα, ο όρος «ελιά Καλαμάτας» τείνει να αντικαταστήσει τον όρο «ελιά Καλαμών» και στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική γλώσσα, όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον και στις εξαγωγές, αλλά και στις εισαγωγές η ένδειξη «Kalamata Olives». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταργηθεί η συνωνυμία της ένδειξης «Kalamon» και με τις δύο ενδείξεις, «Kalamatiani» και «Kalamata». Ωστόσο, μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπάρχει μόνο μια λύση, να συμπληρωθεί η ένδειξη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την ένδειξη “Μεσσηνίας” ή “Μεσσηνιακή” (και στην αγγλική “Messinian Kalamata Olives”), ώστε να καθίσταται σαφής η ταυτότητα του προϊόντος και η διάκρισή του από την ποικιλία ελιά Καλαμών ή ελιά Καλαμάτας”.
Τέλος, η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ αντιδρά στην τροποποίηση της γεωγραφικής περιοχής για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τη συμπερίληψη των Νομών Ηλείας, Λακωνίας και Αρκαδίας, υποστηρίζοντας ότι “η προτεινόμενη διεύρυνση είναι προκλητική και άστοχη, ανατρέπει ένα θεσμικό πλαίσιο σχεδόν 30 ετών, χωρίς καμία πραγματική τεκμηρίωση. Μάλιστα, είναι απίστευτα αντιφατικό το ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ορθώς δεν δέχονται την ταύτιση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την ποικιλία ελιά Καλαμών, προτείνουν μια νέα σύγχυση, όπου η ένδειξη “Καλαμάτας” δεν θα αντιπροσωπεύει το Νομό Μεσσηνίας, του οποίου είναι η πρωτεύουσα, αλλά και 3 ακόμη νομούς”.