Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 19:14

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Επίθεση στην κυβέρνηση και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνει ότι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ήδη βρίσκονται εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολλά πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν με κενές θέσεις και απειλούνται με μαρασμό και κατάργηση, ανάμεσα στα οποία τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και στις άλλες πόλεις.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Παιδείας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρατηρεί: “Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ήδη βρίσκονται εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο και μάλιστα αυτό το ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες που μπήκαν στην εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας για να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους! Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν για ελάχιστα μόρια να επιλέξουν τμήματα που επιθυμούν -τμήματα που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους- ακόμη και αν αρίστευσαν, ενώ προβλέπεται ότι οι θέσεις που απομένουν στα τμήματα με χαμηλό συντελεστή δεν θα επαρκούν για να καλύψουν το πλήθος των υποψηφίων που θα επιλέξουν τα τμήματα αυτά. Την ίδια στιγμή που αποκλείεται ένα τόσο μεγάλο πλήθος υποψηφίων, πολλά πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν με κενές θέσεις και απειλούνται με μαρασμό και κατάργηση. Ανάμεσα στα τμήματα αυτά είναι και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και στις άλλες πόλεις και μάλιστα σε δύο από αυτά της Καλαμάτας η μείωση των φοιτητών/τριών προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει και την κοινωνικοοικονομική ζωή της Καλαμάτας την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και θα βάλει στο τραπέζι τη βιωσιμότητά τους. Εξάλλου, γνωρίζαμε ήδη ότι η ανακοίνωση για 77.415 εισακτέους ήταν ψευδεπίγραφη. Αντιθέτως, τα ιδιωτικά κολέγια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν την πελατεία τους, μοιράζοντας πλέον αφειδώς ισότιμα επαγγελματικά πτυχία, αφού εκεί δεν ισχύει καμία βάση εισαγωγής ή άλλη προϋπόθεση πέραν της οικονομικής.
Μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια λόγω πανδημίας, μετά από έναν χρόνο τηλεκπαίδευσης κατά τον οποίο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν, εντελώς αβοήθητοι από το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να κορυφώνεται, η κ. Κεραμέως, με την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων. Ποια μέτρα πήρε το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις και το γνωστικό υπόβαθρο των παιδιών που τώρα κρίνει ως ανάξια; Η κ. Κεραμέως αυτές τις μέρες στη Βουλή με αυταρχικότητα και υποκρισία δεν απαντά στις ερωτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν δείχνει καμιά διάθεση να παραδεχθεί ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει ούτε όραμα, ούτε στρατηγικό σχεδιασμό αλλά έχει ως αφετηρία τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση σημαντικού τμήματος των νέων από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο τα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά ελλείμματα που επέφερε η πανδημία.
Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε καθαρά: Ποιο σχέδιο υπάρχει και ποιο είναι το επόμενο βήμα για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε μερικές ημέρες;”.