Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 20:55

Αντιπαράθεση στη Βουλή: Καταγγελίες Τσίπρα για τη σύμβαση με Ισραήλ για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Καλαμάτας (βίντεο)

Αντιπαράθεση στη Βουλή: Καταγγελίες Τσίπρα για τη σύμβαση με Ισραήλ για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Καλαμάτας (βίντεο)

Να τολμήσει να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με το Ισραήλ για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς την από τις συμφωνίες που “σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο”.

Οπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σχετική επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο αρμόδιος υπουργός “υπερασπίζεται με αμηχανία” μια συμφωνία “που καταφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο”, ενώ “εμφανώς υπάρχει εναλλακτική σχεδόν με μισό κόστος και με καλύτερα αποτελέσματα”.

Συγχρόνως, αντέκρουσε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, όπως είπε, “στο όνομα του πατριωτισμού”, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαπολύοντας επίθεση στην παράταξη της ΝΔ που “χρεοκόπησε” τη χώρα και την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΔΝΤ “πάνω από το κεφάλι” τους και με “άγχος για τις συντάξεις”, αλλά και “για την ενίσχυση των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων”.

“Δεν σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ πρόσθεσε: “Είναι άλλο να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες οι οποίες όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι “ο διευθύνων σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί όσα κρίσιμα αφορούν τους πολίτες, την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, αλλά έχει ιδιαίτερη έφεση στο να κλείνει συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο” και ιδίως σε ζητήματα που είναι “πολύ ευαίσθητα”.

Επί της ουσίας του θέματος, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να αγοράσει η ίδια τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη “ολοκαίνουργια και τελευταίας τεχνολογίας” με κόστος 322 εκατ., για την αγορά, και 700-800 εκατ. για έξοδα υποστήριξης σε βάθος 20ετίας, δίνει 2 δισ. σε μία εταιρεία από το Ισραήλ “για να τα αγοράσει και να μας τα δώσει με λίζινγκ” και με κόστος “600 εκατ. εμπροσθοβαρώς στην πρώτη τριετία”.

“Τι λογική έχει αυτό;” διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για “συνολική υπέρβαση σε βάθος 20ετίας που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ” ή κατά “50 εκατ. το χρόνο”. Επανέλαβε την ανάγκη να έρθει η σύμβαση στη Βουλή, γιατί είναι “θέμα δημοκρατίας” και προειδοποίησε ότι την επόμενη φορά θα έρθει το θέμα στη Βουλή ως διερεύνηση ευθυνών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

“Οι ένοπλες δυνάμεις στη χώρα μας “έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να αξιοποιούνται ως και το τελευταίο ευρώ. Αυτή η υπέρογκη, η πρωτοφανής ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την αύξηση του κόστους, δεν είναι κάτι που θα το αφήσουμε έτσι” κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στη ΝΔ ότι “δεν θα είναι ισόβια” στην εξουσία και υπενθυμίζοντας ότι έχει αλλάξει το Σύνταγμα και “δεν υπάρχει παραγραφή”.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, Γ. Τσίπρας, Γ. Κατρούγκαλος, Αλ. Χαρίτσης, Παν. Πούλου, Θ. Τζάκρη) που μίλησαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α’ Πειραιά και τομεάρχης Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας παρατήρησε: “Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραχωρεί το δικαίωμα στην ισραηλινή εταιρεία να μας νοικιάσει με τη μέθοδο leasing, δικά της αεροπλάνα, προσομοιωτές, υποδομές, συστήματα και υπηρεσίες, διατηρώντας προνομιακά το management του Κέντρου. Ετσι εμμέσως πλην σαφώς, καρπώνεται το ισραηλινό κράτος την υψηλού επιπέδου ελληνική εκπαιδευτική τεχνογνωσία και αναπτύσσει ανεξέλεγκτα τις δικές του διεθνείς σχέσεις. Ολα αυτά, με τεράστιο, αδικαιολόγητο και ανεξήγητο κόστος. Σημειώνουμε επίσης ότι η προαναφερθείσα συμφωνία, είτε η διακρατική είτε με την ισραηλινή εταιρεία Elbit, δεν έχει έρθει προς έγκριση στη Βουλή και σε όλα τα ερωτήματά μας και τις πιέσεις μας, ο κ. υπουργός Εθνικής Aμυνας σιωπά χαρακτηριστικά. Είναι αδιανόητο οι συμφωνίες αυτές να μην έρθουν προς έγκριση στη Βουλή”.

“ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΣΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ”

Απαντώντας, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι το σκάνδαλο είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στο να δοθεί λύση στην εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων. Επέκρινε δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι “αντιπολιτεύεστε μια δική σας απόφαση”, υπενθυμίζοντας πως είχαν πει ως κυβέρνηση ότι ήταν η πιο συμφέρουσα η λύση με μίσθωση (λίζινγκ).

Παρατήρησε ότι η εκπαίδευση των Ικάρων στην Καλαμάτα γίνεται με 3 από τα 16 εκπαιδευτικά Τ-2, σημείωσε πως το δεύτερο εξάμηνο έληγε ο χρόνος ζωής τους, και επεσήμανε ότι επειδή δεν υπήρχαν εκπαιδευτικά αεροσκάφη και δεν συμπληρώνονταν οι απαιτούμενες ώρες πτήσης οι Ικαροι πήγαιναν στις μονάδες μετά από 8 χρόνια.

Ο υπουργός είπε ότι η μελέτη της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2017 πρότεινε μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Ακόμη, παρατήρησε πως η συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία -παρουσιάζοντας αριθμούς- είναι με λιγότερα χρήματα και ευνοϊκότερους όρους από αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την καναδική εταιρεία.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Αντιδράσεις και σχόλια για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα και για τη συζήτηση στη Βουλή από την επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπήρξαν σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε εάν υπάρχει πολιτική δέσμευση λόγω των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσυπέγραψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αυξημένης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, ενώ ρώτησε, αφενός την νυν αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δεν υλοποίησε και καθυστέρησε τη δική του συμφωνία, και αφετέρου τη Νέα Δημοκρατία, γιατί άλλαξε κατεύθυνση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νικόλας Παπαναστάσης, χαρακτήρισε “τρικυμία στην μπανιέρα” και “κοκορομαχία” τη σημερινή συζήτηση, “μια προσπάθεια προσδιορισμού ύπαρξης ανύπαρκτων ουσιαστικών διαφορών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε σε όλα τα σημαντικά θέματα. Συμφωνείτε για τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση. Συμφωνείτε για την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια πόρτα ενίσχυσης των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων στα ευρωρωσικά σύνορα. Συμφωνείτε για τη μετατροπή του Στεφανοδικείου, της Αλεξανδρούπολης, του Λιτοχώρου, όλης της Ελλάδας σε μια απέραντη επιθετική αμερικανο-νατοϊκή βάση”, είπε ο κ. Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την ΝΔ γιατί η συμφωνία που υπέγραψε με το Ισραήλ ήταν πιο ακριβή από την αντίστοιχη δική του. Τα υπόλοιπα είναι ανούσιες γαρνιτούρες”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης είπε ότι “η πατρίδα μας δεν έχει ανάγκη να ιδιωτικοποιεί αυτό το οποίο οφείλει να κρατήσει στα χέρια της”.

Γ.Σ.