Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 19:50

Επίθεση Τσίπρα στην "κυβέρνηση της δικαιολογίας" από Καλαμάτα και Μικρομάνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Επίθεση Τσίπρα στην "κυβέρνηση της δικαιολογίας" από Καλαμάτα και Μικρομάνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την “κυβέρνηση της δικαιολογίας”, γιατί “δεν έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία”, εξαπέλυσε σήμερα στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Και τόνισε πως “η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος για να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναστήσουμε στα πόδια της την κοινωνία που κινδυνεύει με μια νέα λεηλασία”.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Ιστορικό και το εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας, τους πεζόδρομους της Γερμανού και της Αριστομένους, χαιρέτισε κόσμο, συνομίλησε με επαγγελματίες κι άκουσε από κοντά τα προβλήματα και τις κρίσιμες καταστάσεις που βιώνουν.

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, τους πρώην βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργο Μακρή και μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που τον ακολουθούσαν, συναντήθηκε κατά την περιοδεία του και με τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.

Αργότερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μικρομάνη, όπου στην πλατεία του χωριού είχε ανοιχτή συνάντηση με αγρότες της Μεσσηνίας.

Από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε το σύνθημα “Νάτος - νάτος ο πρωθυπουργός”.

Αναλυτικά, η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο Ιστορικό Κέντρο, στην πλατεία Οθωνος. Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της οδού Γερμανού, όπου σταματούσε και συνομιλούσε με επαγγελματίες της περιοχής.

Εκεί συνάντησαν τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Εγγλέζος και ο βοηθός ταμία Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και της Καλαμάτας, καθώς και για τα αιτήματα που έχουν, προκειμένου να σταθούν όρθιοι. Στάθηκαν, μεταξύ άλλων, στην υπέρογκη αύξηση του ρεύματος, στις συνέπειες της αύξησης του πετρελαίου, στη μείωση του τζίρου, στην απουσία χρηματοδότησης από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Εγγλέζος του παρέδωσε υπόμνημα. Μάλιστα, του έδειξε λογαριασμό του ρεύματος για το εκκλησάκι των εμπόρων που λειτουργεί μία φορά το χρόνο, ο οποίος ξεπερνούσε τα 800 ευρώ, ενώ παλιότερα ήταν της τάξης των 50 ευρώ.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στον πεζόδρομο της Αριστομένους, όπου ο κ. Τσίπρας άκουσε τις απόψεις και τα παράπονα και τα αιτήματα και άλλων επαγγελματιών, ενώ μπήκε και σε καταστήματα.

Στη στοά Βαρβουτσή συναντήθηκε και συνομίλησε με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Νίκος Μαλαπέτσας και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Ανδρέας Ζαγάκος.

Σε δήλωσή του στον πεζόδρομο της Αριστομένους ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

“Η ακρίβεια πλέον παίρνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης όσο το εισόδημα συρρικνώνεται. Και τα χρέη αυξάνουν όσο ο λογαριασμός για την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο πολλαπλασιάζεται. Οσο ο τζίρος για τους καταστηματάρχες μειώνεται δραματικά, τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε μια κρίση κοινωνική που θα ξεπεράσει ίσως και τις δύσκολες στιγμές των πρώτων μνημονιακών χρόνων.

Τους τελευταίους 8 μήνες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα παρατηρεί το φαινόμενο. Οχι μόνο δεν είχε την ικανότητα να προβλέψει τι έρχεται, αλλά παρίστανε τον τροχονόμο των καρτέλ. Οι υψηλές τιμές ενέργειας σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, των παρόχων που περίπου ένα 30% των αυξήσεων μετατρέπονται σε δικά τους κέρδη. Αυτό το άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί. Ηταν πολιτική της επιλογή να μην συγκρουστεί με συμφέροντα.

Και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι πολιτική της επιλογή. Γιατί αντί ο κ. Μητσοτάκης να στέλνει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήθεν θέλοντας να ρυθμιστεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής, της διεθνούς αγοράς, γιατί δεν παίρνει την απόφαση να εφαρμόσει εδώ μέτρα που

ρυθμίζουν το πλαίσιο της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Γιατί σε βάζει πλαφόν, όπως έχουν κάνει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην τιμή της ενέργειας, στο τιμολόγιο που παίρνει ο καταναλωτής; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχουμε προτείνει;

Η απάντηση είναι γιατί δεν έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία. Μόνο δικαιολογίες βρίσκει. Τούτη την ώρα όμως η χώρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση της δικαιολογίας. Χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης. Της ευθύνης να προστατεύσει την κοινωνία από αυτή την πρωτοφανή κρίση, μέρος της οποίας αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη τους τελευταίους 8 μήνες.

Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος για να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναστήσουμε στα πόδια της την κοινωνία που κινδυνεύει με μια νέα λεηλασία”.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ

Την επείγουσα ανάγκη για ειδικό σχέδιο στήριξης του αγροτικού τομέα, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, σε συνάντηση με αγρότες και κατοίκους της περιοχής και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, στην πλατεία της Μικρομάνης.

Τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος Χάρης Κουτσουρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος και γυναίκες του χωριού, που του προσέφεραν τοπικά προϊόντα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε κτήμα με αγκινάρες.

Συνοψίζοντας τα ζητήματα που του τέθηκαν από αγρότες, ο κ. Τσίπρας, αφού ανέφερε ότι τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής είναι διαχρονικά, σημείωσε ότι τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεκληριστεί η παραγωγή συνολικά κι έκανε λόγο για βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Μίλησε για ζήτημα επάρκειας, αυτάρκειας της αγροτικής παραγωγής, για εισαγωγές με πιο ακριβά προϊόντα και κίνδυνο στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επανέλαβε, πρέπει να συνδυαστούν με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και παρατήρησε “όχι μόνο 1 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, δεν θα το δεχθούμε”.

Εκτίμησε ότι “σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, αυτές οι προτάσεις (του ΣΥΡΙΖΑ) θα τεθούν στο τραπέζι για να επιλέξει ο ελληνικός λαός”.

Αρχικά, μετά την υποδοχή του εξέφρασε τη χαρά του που “βρίσκεται στη δημοκρατική καρδιά της Μεσσηνίας, στη Μικρομάνη που πάντα στήριζε προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις”.

Μίλησε για τρομακτικό κύμα ακρίβειας, για το κόστος παραγωγής που έχει πολλαπλασιαστεί και ζήτησε ουσιαστικά μέτρα στήριξης και να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια.

Επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για “πρωθυπουργό της δικαιολογίας”, για “ανοχή στα καρτέλ της ενέργειας και απουσία ελέγχων”, για “πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο αισχροκέρδεια στην ενέργεια”, για “σκανδαλώδη πράγματα” και “golden boy στη ΔΕΗ με διπλάσιο μισθό απ’ αυτόν του πρωθυπουργού”.

Παρατήρησε πως “δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η λεηλασία της κοινωνίας” και ζήτησε ριζικό ανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, επιδότηση στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές κι επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Εκανε λόγο για “προβληματική δημοκρατία που καθορίζεται από τους νόμους των ισχυρών που ελέγχουν την ενημέρωση”. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως “ενεργεί προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, όχι των συμφερόντων της πλειοψηφίας της κοινωνίας” και σημείωσε: “Η καλύτερη λύση είναι να δραπετεύσει από τις ευθύνες και τα προβλήματα, να προκηρύξει εκλογές. Η έγνοια του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον κόσμο της εργασίας, του μόχθου και της παραγωγής”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο παλιός συνεταιριστής Χρήστος Χριστοφιλόπουλος και οι αγρότες Αρις Τζεφερεμιναίος, Ξενοφών Σκλάβος, Μαρία Χωραΐτη, Ηλίας Μπουντουβάς και Κυριάκος Πατρινιός αναφέρθηκαν σε όλα τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, στο τεράστιο κόστος καλλιέργειας με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και στα εφόδια, καθώς και στα σοβαρά ζητήματα με τη σταφίδα, την πατάτα, την καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια και την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνεργατισμού. Το λόγο πήραν, ακόμα, ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Κώστας Σαρδέλης και ο συνταξιούχος ναυτικός Βασίλης Κουμουράς.


NEWSLETTER