Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 14:03

Συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στους απολυμένους του Sprider

Συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στους απολυμένους του Sprider

Aνακοίνωσης στήριξης και συμπαράστασης στους απολυμένους της εταιρείας Sprider εξέδωσε το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, μέσω της οποίας μάλιστα μεταξύ άλλων απευθύνει κάλεσμα στην αυριανή εκδήλωση έξω από το κατάστημα της Καλαμάτας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα "Sprider", που μαζικά με την παρουσία τους στο υπουργείο Εργασίας έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και τις επιδιώξεις της. Στη συνάντηση αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η κυβέρνηση έδωσε νέα διορία στους εργοδότες να απαντήσουν πότε θα εξοφλήσουν όλα όσα χρωστούν στους εργαζόμενους τη Δευτέρα 7/10 σε νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση επίσης φανερώθηκε ότι το λουκέτο στην επιχείρηση "Sprider Stores" ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακό.

Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πρόβαλε τη "δύσκολη θέση" στην οποία έχει περιέλθει η εργοδοσία, την ασφυξία των τραπεζών, όμως την ουσία του ζητήματος δεν μπόρεσε να τη συσκοτίσει: Ότι ο "ξαφνικός θάνατος" και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κερδοφορίας που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έκανε τις εισαγωγές, όσο και εδώ στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μισθούς των 250 ευρώ κατά μέσο όρο, με τετράωρα στην πλειοψηφία τους, απλήρωτοι περίπου 4 μήνες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Σημειώνουμε ότι από το 2010 έχει προχωρήσει ήδη σε 600 απολύσεις.

Και από τις εξελίξεις και της εργοδοσίας sprider οι εργαζόμενοι πρέπει να διδαχτούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα:

  • Ότι "υγιείς και καλοί" επιχειρηματίες είναι αυτοί που μέλημά τους είναι να ξεπατώνουν διαρκώς τους εργαζόμενους για το κέρδος τους και μετά να τους χρησιμοποιούν στα σχέδιά τους για να διασώσουν τα εκατομμύρια των κερδών τους.

  • Ότι η "ανάπτυξη" και το "φως στο τούνελ" που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά σημαίνει γέμισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες, απλωσιά και ανεργία για τους εργαζόμενους που μένουν ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, στο δρόμο, αδιάφορο για το αν και πώς θα ζήσουν, για το εάν έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.

Χαιρετίζουμε τους 18 εργαζόμενους του Sprider". Στην πόλη μας πού από την αρχή καταδίκασαν και να απομόνωσαν ορισμένα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου στα "Sprider".

Αυτοί είναι μονίμως απεργοσπάστες, έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών και απολύσεις συναδέλφων τους. Σήμερα, γυρνάνε σε όλα τα μαγαζιά για να αθωώσουν την εργοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους μόνο με νομικά τερτίπια.

Κανένας εφησυχασμός. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους στα "Sprider" δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία».

Τα σωματεία πού συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ Μεσσηνίας καλούν όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων "Sprider" Ο Αγώνας τους είναι και αγώνας μας.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

               ΣΤΙΣ 8 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ "Sprider"