Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 17:20

Σαμπαζιώτης - Πετράκος για Τζάνε - Καλαμάκι

Με παράλληλες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος ασχολούνται με το έργο της βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι. Εγκαλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο κι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ. Καλούν την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα με το σημαντικό αυτό έργο, να σταματήσει και να σταματήσει η κωλυσιεργία και να ξεκινήσει άμεσα το έργο, αν θέλουν πραγματικά να γίνει από το ΕΣΠΑ.

Ο Δ. ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Σαμπαζιώτης ενημερώνει "πως ο νέος δρόμος από τη γέφυρα του Τζάνε μέχρι το Καλαμάκι, που θα παρακάμπτει την κωμόπολη του Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ έχει ήδη δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος" και σημειώνει: "Ενώ όμως από τις 08-08-2013 κοινοποιήθηκε η απόφαση ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο απεφάνθη θετικά για την υπογραφή σύμβασης του έργου με τον πρώτο μειοδότη, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 3 ολόκληροι μήνες, καμία ενέργεια εκ μέρους της Περιφέρειας, τουλάχιστον ορατή, δεν έχει γίνει για την υπογραφή της σύμβασης. Το συγκεκριμένο τμήμα (Τζάνε-Καλαμάκι), μαζί με την είσοδο της Κορώνης, αποτελούν τα πρώτα τμήματα του μεγάλου έργου Ριζόμυλος - Κορώνη. Το έργο αυτό για την περιοχή της ανατολικής Πυλίας, αλλά και γενικότερα για ολόκληρη τη Μεσσηνία, είναι ένας εξαιρετικής σημαντικότητας έργο το οποίο θα δώσει λύσεις και αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή". Οσον αφορά τις απαλλοτριώσεις και τις επιτάξεις και τον κίνδυνο να έχουμε νέο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, αναφέρει: "Η παράδοση των εκτάσεων από τους ιδιοκτήτες τους επελέγη να γίνει με επιτάξεις συναινετικού χαρακτήρα, όπου οι ιδιοκτήτες θα συμφωνήσουν να πληρωθούν για την αξία των επικειμένων, για να παραδώσουν τη γη τους πριν ολοκληρωθεί ο καθορισμός τιμής μονάδας από το δικαστήριο. Διαδικασία που αναμένεται να πάρει χρόνο, γι’ αυτό και η Περιφέρεια πρέπει να διαθέσει όλο το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού όπως πληροφορούμαι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίταξης σε ποσοστό 60% τουλάχιστον, γεγονός που απαιτεί την συμβολή τεχνικού προσωπικού το οποίο δεν ξέρω αν το διαθέτει η Περιφέρεια. 

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό ο ανάδοχος να μην έχει εκτάσεις για να δουλέψει και το έργο να πάει πίσω ή να έχει σοβαρά προβλήματα υλοποίησης, όπως το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι και το Σκούρα - Πυρί". Τονίζει ότι "’ αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι η Περιφέρεια πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με το σημαντικό αυτό έργο, αν θέλει πραγματικά να γίνει από το ΕΣΠΑ". Παρατηρεί, ακόμα, πως "οι πολίτες την Ανατολικής Πυλίας απαιτούν την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της περιοχής, και όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρέπει να το υπηρετήσουν με ιδιαίτερο ζήλο". Κλείνοντας, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του, "διότι η Περιφέρεια δεν έχει καλέσει ακόμα για υπογραφή της σύμβασης την ανάδοχο εταιρεία με άμεσο κίνδυνο να χαθεί το έργο και να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Και την καλώ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του δρόμου που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει η περιοχή. Το βέβαιο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την εκτέλεση του έργου θεωρώ πως πρέπει να αποδειχθεί και εμπράκτως".

Ο ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος παρατηρεί ότι "μεγάλη  ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται, γιατί ο κ. Τατούλης καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και μήνες και δεν προχωράει στην υπογραφή της σύμβασης με τον οριστικό ανάδοχο για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του πολύπαθου δρόμου "ζάνε- Καλαμάκι". Επισημαίνει την ανησυχία του, "γιατί αν συνεχιστεί αυτή η   αδικαιολόγητη κωλυσιεργία,  κινδυνεύει το έργο να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και συνεπώς να μη γίνει". Εκτιμά πως "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συνεχίζεται η κωλυσιεργία και να μην υπογράφεται η σύμβαση, διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί από τις αρχές Αυγούστου ότι πρέπει άμεσα να υπογράψει η Περιφέρεια  τη σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο του έργου". Κι επιρρίπτει ευθύνες στον περιφερειάρχη, σημειώνοντας: "Ομως, ο κ. Τατούλης, παρότι έχουν περάσει από τότε σχεδόν 3 μήνες, δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ολη αυτή η επικίνδυνη κωλυσιεργία για την κατασκευή του σημαντικού αυτού τμήματος του  δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη έρχεται ως συνέχεια της πρώτης φάσης της κωλυσιεργίας. Θυμίζουμε ότι το έργο έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο να ξεκινήσει, διότι κατά παράβαση κάθε λογικής και  νομιμότητας η Περιφέρεια είχε εγκρίνει ως μειοδότη την 3η εταιρεία, η οποία είχε δώσει έκπτωση 21% και όχι την 1η που είχε δώσει έκπτωση 37,22%.!!! Με αποτέλεσμα η 1η εταιρεία να προσφύγει στο ΣΤΕ, όπου και όπως ήταν λογικό δικαιώθηκε". Καλεί τους πολίτες της περιοχής και τους δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος "να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν από τον κ. Τατούλη να σταματήσει την κωλυσιεργία. και να εκκινήσει επιτέλους η κατασκευή του σημαντικού αυτού   δρόμου". Καλεί, επίσης, τον κ. Τατούλη "να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην υπογραφή της σύμβασης και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε ο δρόμος να γίνει γρήγορα πριν την εκπνοή της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Η υπομονή των πολιτών της Μεσσηνίας  έχει πια εξαντληθεί".


Τατούλης: "Ο ρεβανσισμός και ο συμμοριτισμός είναι στα γονίδια του ΣΥΡΙΖΑ" 

Σχολιάζοντας ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

"Ο ρόλος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο φανερώνεται ολοένα και περισσότερο θλιβερός. Ως σύγχρονοι Γκέμπελς, ο κ. Τσίπρας και η κομματική του παρέα κάνουν ασκήσεις ρεβανσισμού και διεκδικούν την εξουσία ως λάφυρο ενός συμμορίτικου πολέμου δεκαετιών, που νομίζουν ότι ήλθε η ώρα κι εκείνοι επιτέλους να κερδίσουν. Και οι πολίτες; Και ο τόπος; Κανένα σχέδιο για τον τόπο, κανένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες, παρά μόνο ασύδοτος λαϊκισμός, που διαχέουν δεξιά κι αριστερά ως βία στην χειρότερη μορφή της. Ο ρεβανσισμός του κ. Τσίπρα και της κομματικής του παρέας είναι η μεγάλη τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την γονιδιακή αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη από τη σημερινή τραγωδία τη χώρα. Η σημερινή κρίση απαιτεί νηφαλιότητα και καθαρές κουβέντες. Στην Πελοπόννησο εργαζόμαστε με σχέδιο και απτά αποτελέσματα προκειμένου να δημιουργήσουμε διεξόδους για τον τόπο μας και τους πολίτες. Αυτό το έργο,  ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών συνιστωσών αδυνατεί να το πολεμήσει με όρους πολιτικής. Και πολεμάει με όρους μικροπολιτικής και προσωπικών χιλιοειπωμένων και χιλιοαπαντημένων επιθέσεων. Σε αυτές τις επιθέσεις, απαντάω ξεκάθαρα: Δεν φοβάμαι για τίποτε, δεν εκβιάζομαι με τίποτε, έχω πολλές φορές στην πολιτική μου διαδρομή πολεμήσει το φασισμό των ιδεών και τον λαϊκισμό και έχω βγει νικητής. Δεν είναι η Πελοπόννησος λάφυρο. Δεν θα σοδομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο νομίζοντας -όπως ισχυρίζεται άλλωστε ο αρχηγός της παρέας τους- ότι  "λεφτά υπάρχουν". Δεν θα κερδίσουν στο συμμοριτοπόλεμο, το σκηνικό του οποίου οι ίδιοι ακαλαίσθητα και επικίνδυνα στήνουν. Δεν τους χρωστάει η ιστορία καμία νίκη απολύτως".