Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 21:23

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου στην “Ε”: “Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας”

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου στην “Ε”: “Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας”

 

Για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας θα πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων για την βιώσιμη ενέργεια και την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση τονίζει στην «Ε» η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι «η Μεσσηνία είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η αγαπημένη πατρίδα του αείμνηστου συζύγου μου Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου, την οποία τιμώ και υποστηρίζω από όποια θέση και αν βρίσκομαι». Αναφερόμενη στην αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ. σημειώνει ότι «σε αυτή μου την απόφαση με οδήγησε η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η συνεργασία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τότε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι ιδιαίτερη τιμή μου το ότι υπήρξε εκτίμηση και από την πλευρά του για τη συνεργασία μας, όπως φάνηκε και από την πρότασή του να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.»

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκατε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είσαστε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ;

Τα τελευταία χρόνια, κράτησα μία απόσταση από την ενεργό πολιτική και επέστρεψα στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Έτσι μπόρεσα να αξιολογήσω την πορεία της χώρας με περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Εκτίμησα την ενίσχυση της Ελλάδας στα διεθνή fora, την αμυντική της θωράκιση και την εξωτερική της πολιτική, τη δυναμική οικονομική της ανάκαμψη παρά τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, την παιδεία. Ήδη από τον Μάιο του 2023 δήλωσα δημόσια την υποστήριξή μου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Εκτός από το κυβερνητικό έργο σε αυτή μου την απόφαση με οδήγησε η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η συνεργασία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τότε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι ιδιαίτερη τιμή μου το ότι υπήρξε εκτίμηση και από την πλευρά του για τη συνεργασία μας, όπως φάνηκε και από την πρότασή του να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκτιμώ ότι εφόσον εκλεγώ μπορώ να εργαστώ συστηματικά για τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ποια είναι τα θέματα στα οποία θα δώσετε βαρύτητα αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Πιστεύω ακράδαντα στη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής κοινωνικής συμμαχίας του κόσμου της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της οικολογίας. Θα αξιοποιήσω τόσο την πολύχρονη πολιτική μου εμπειρία, όσο και την εμπειρία μου ως πανεπιστημιακός στο αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Πολιτικής για να ακουστούν και να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας στην Ευρώπη σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, το κοινωνικό κράτος, η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Και επιθυμώ επίσης να εργαστώ για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών θεσμών με την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα με τους νέους. Γιατί μόνο δίνοντάς τους βήμα θα πετύχουμε μία περισσότερο ανθεκτική, περισσότερο συμπεριληπτική, περισσότερο διαφανή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπου επιλέγει κάποιος να ζει, να εργάζεται και να επενδύει. Μία Ευρώπη με αυτόνομο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία Ευρώπη πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δυναμώσει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η φωνή της χώρας στην Ευρώπη προωθώντας τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες στηρίζουν πλήρως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία απειλούν ακόμα και τη συνοχή της. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βήματα που χρειάζονται ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό κεκτημένο;

Το πρώτο βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προχωρώντας πέρα από την Ευρωζώνη, ακούγεται απολύτως ορθολογικό μια ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, και μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε πολλή δουλειά, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, στα χρόνια που έρχονται στην κατεύθυνση αυτή. Για εμάς τους Έλληνες είναι προφανές ότι το ευρωπαϊκό πρόταγμα στον τομέα αυτόν ευθυγραμμίζεται με την εθνική ασφάλεια και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης. Οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρω ενδεικτικά την προώθηση του ευρωομόλογου που θα αφορά τις αμυντικές δαπάνες, στην οποία πρωτοστατεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχύσει την αναπτυξιακή της δυναμική με ορίζοντα το 2030. Οφείλει να ολοκληρώσει τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση διασφαλίζοντας την κοινωνική της συνοχή και αλληλεγγύη. Οφείλει να περάσει στην εποχή της ενεργειακής αυτάρκειας. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν θεμελιώδη προτάγματα προκειμένου η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε διεθνές επίπεδο.

Η αντιπολίτευση ζητά να σταλεί μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης της Ν.Δ; Αν το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 30% τίθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας;

Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα κρίνουν, πέρα από την πορεία της Ευρώπης, και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κρίνει και το κυβερνητικό έργο στην οικονομία, στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία. Θα κρίνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Θα επανακαθορίσει, τέλος, τον ρόλο και τις προοπτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έως σήμερα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ μάχονται για την δεύτερη θέση. Όχι γιατί κόπτονται για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλλά γιατί προσπαθούν να επιβιώσουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς περαιτέρω αναταράξεις στο εσωτερικό τους.

Έχετε διαχρονικά στενούς δεσμούς με τη Μεσσηνία και τους ανθρώπους της. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική υστέρηση και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής;

Η Μεσσηνία είναι η δεύτερη πατρίδα μου και η αγαπημένη πατρίδα του αείμνηστου συζύγου μου Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου, την οποία τιμώ και υποστηρίζω από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων για την βιώσιμη ενέργεια και την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Η διατήρηση των περιβαλλοντικών πόρων της Μεσσηνίας συμβάλλει στην ποιοτική και πολύπλευρη τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, αλλά και στην διατήρηση και ενίσχυση της πρωτογενούς της παραγωγής. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους για την επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες των εργαζομένων στη βάση των σύγχρονων αναγκών των επιχειρήσεων και να μειώσουμε έτσι εμμέσως τον κίνδυνο της ανεργίας. Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους που αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσα από δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων και της ακρίβειας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από έναν γάμο και δύο παιδιά ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, από όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό (Msc Public Administration & Public Policy) και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD Government). Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, που είχε τίτλο “Decentralisation in Post-Dictatorial Greece”, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, όπου δίδαξε Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική (2002-2023)

Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας και Περιβάλλοντος επί πενταετία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αυτοτελή κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους από το 1987 έως σήμερα.

- Γενική Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας (1997-2002), αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα για την κατάρτιση την απασχόληση και την εκπαίδευση. Κατά το διάστημα αυτό ήταν σε διαρκή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προγραμματισμό τη διαχείριση και την αξιολόγηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

- Υφυπουργός Παιδείας (2009-2012) με αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Διά Βίου Μάθηση. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε Συνέδρια και Συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

- Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2014) Την εποχή εκείνη συνεργάστηκε στενά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις αρμοδιότητες ανήκαν μεταξύ άλλων η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακά Προγράμματα του Υπουργείου. Ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Open Government Partnership του ΟΗΕ.

- Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στο δύσκολο Υπόλοιπο Αττικής. Εκλεγόταν Βουλευτής Αττικής από το 2004 έως το 2019, διάστημα κατά το οποίο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εισηγήθηκε πολλά νομοσχέδια. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το 2012-13. Μετείχε στο Ευρωπαϊκό Διακομματικό Κοινοβουλευτικό forum “European Mercator Dialogue” για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016-2019)

- Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2023.

- Επιστημονική συνεργάτης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (1986-1991)

- Εμπειρογνώμων της Υποδιεύθυνσης Εκπαιδεύσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και μελέτη αξιολόγησης (1991-1997)

- Ελεύθερη επαγγελματίας- σύμβουλος επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων (1984-1996).