Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 08:12

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για τον περιφερειακό Τύπο

Γράφτηκε από την
Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για τον περιφερειακό Τύπο

Ο περιφερειακός Τύπος θα αντιμετωπιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια ειδική πολιτική κινήτρων, οικονομικών και θεσμικών, με προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα απασχολούν εργαζόμενους και θα τους πληρώνουν, είπε προχθές από την Καλαμάτα το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Βασίλης Μουλόπουλος.

Στο μέλλον του περιφερειακού Τύπου αναφέρθηκαν λοιπόν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής η Ομάδα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “στο Κόκκινο”, η δημοσιογράφος της “Αυγής” Πόλυ Κρημνιώτη και το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος ανέπτυξαν γενικότερα τις ιδέες τους και τις θέσεις του κόμματος για την κρίση, τα μέσα ενημέρωσης, την κουλτούρα του θεάματος και την Αριστερά. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Πουλόπουλος.

Ειδικότερα ο Β. Μουλόπουλος είπε ότι αυτό το διάστημα το κόμμα επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και μέρος του αφορά και τη λειτουργία του περιφερειακού Τύπου. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν τα προαναφερόμενα κίνητρα, έθεσε τη λειτουργία τους σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Διευκρίνισε δε πως όταν μιλά για ειδικά κίνητρα μιλά για οικονομικά και θεσμικά, ενώ προανήγγειλε ότι την άνοιξη θα γίνει ένα συνέδριο στο οποίο θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα, για το πώς θα δίνονται οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες και γενικότερα ό,τι αφορά την ενημέρωση. Αποκάλυψε ωστόσο ότι σε όσα δρομολογούνται να νομοθετηθούν είναι και τα ραδιόφωνα συνεταιριστικού τύπου, που θα ανήκουν δηλαδή στους παραγωγούς τους. Σήμερα απαγορεύεται να εκπέμπουν τέτοιου είδους ραδιόφωνα, όπως είναι γνωστό.

Η παρέμβαση του δημοσιογράφου και εργασιακού αντιπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιάννη Σινάπη υπήρξε καθοριστική για να προχωρήσει η συζήτηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος και έχουν να κάνουν κυρίως με έντυπα τα οποία εκδίδονται χωρίς δημοσιογράφους. Αυτά τα έντυπα είναι εκείνα τα οποία δεν λειτουργούν με καμία δημοσιογραφική δεοντολογία και κανόνες, ωστόσο παίρνουν πληρωμένες καταχωρίσεις από την Πολιτεία και στην ουσία συντηρούνται με αυτές, ως αντίτιμο να αποτελούν τη φωνή της εκάστοτε Αρχής σε επίπεδο άλλοτε Περιφέρειας και άλλοτε δήμου ή και της κυβέρνησης. Επιπλέον -όπως επεσήμανε ο συνάδελφος- στο διαδικτυακό χώρο παρατηρείται ότι δρουν διάφοροι “κουκουλοφόροι”, οι οποίοι προσφέρουν τη στήριξή τους και προωθούν την πολιτική των προαναφερόμενων αρχών, χωρίς να υπογράφονται ποτέ τα κείμενα που αναρτώνται -αλλά και το φαινόμενο των ραδιοφώνων που εκπέμπουν στα ερτζιανά χωρίς δημοσιογράφους.

Μετά την τοποθέτηση του συναδέλφου παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος ο οποίος επεσήμανε ότι ένα μέρος του περιφερειακού Τύπου επιβιώνει με τις πληρωμένες καταχωρίσεις και προέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο νομοσχέδιο να θέσει ως προϋπόθεση ότι τα κίνητρα που θα θεσμοθετηθούν θα πρέπει να δίνονται σε εκείνες τις εφημερίδες που έχουν εργαζόμενους, δεν τους οφείλουν και φροντίζουν να έχουν τακτοποιημένες όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, φορολογικές και ασφαλιστικές. Καθώς και να σπάει μέσα από νέους θεσμούς η αλληλεξάρτηση του κάθε μέσου με τον εκάστοτε περιφερειάρχη ή δήμαρχο “για να σπάσουμε τη διαπλοκή και την απόλυτη ταύτιση ενός μέσου με την περιφερειακή ή δημοτική αρχή”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Μουλόπουλος παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στο Γιάννη Σινάπη τόνισε ότι ναι μεν θα ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς διευκολύνσεων και οικονομικών ενισχύσεων για τον περιφερειακό Τύπο, αλλά θα πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να είναι διαφανείς, να απασχολούν εργαζόμενους και να καλύπτουν όλα τα κριτήρια μιας υγιούς επιχείρησης. Αποκάλυψε δε ότι θα τεθεί και θέμα συγχωνεύσεων ώστε ο Τύπος να οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις και να λειτουργεί σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ τάχθηκε κατά της κατάργησης των δημοσιεύσεων, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε “κρύβει κομπίνες από κάτω”. Τόνισε τέλος ότι ο διάλογος θα γίνει με τους υγιείς ιδιοκτήτες.

Ο Κώστας Αρβανίτης επεσήμανε ότι ένα "κλικ" σε ένα ανώνυμο μπλογκ και μια αναδημοσίευση στο Facebook σημαίνει ότι “κάποιοι άνθρωποι εκβιάζονται και εμείς κάνουμε χαβαλέ”.

Νωρίτερα στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές είχαν αναφερθεί και στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης τονίζοντας ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, αλλά δεν θα ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί η τηλεόραση είναι ένα δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος, όταν τέθηκαν τα ερωτήματα από το ακροατήριο ακούστηκαν απόψεις όπως αυτή του κ. Μουλόπουλου, για το πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, που όπως είπε έχει μετατραπεί σε κουτσομπολιό και στηρίζεται στο τι θα ανεβάσει στο Twitter ο κάθε πολιτικός. Η Πόλυ Κρημνιώτη ανέπτυξε το θέμα πώς το σύστημα των μίντια και η διαπλοκή τους με την εξουσία αλλοίωσε το χώρο του πολιτισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Γιαννόπουλος από την Ομάδα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαπλοκή των μίντια με την εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα.

Ν.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER