Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 14:40

Είναι η Νέα Δημοκρατία εγγυήτρια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας;

Είναι η Νέα Δημοκρατία εγγυήτρια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας;

Του Βασίλη Σπανού

Υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας με το Ποτάμι 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκοντας την ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση λίγο έλειψε να γκρεμίσει την χώρα. Οπως μαθαίνουμε από άρθρο του λαλίστατου Γιάνη Βαρουφάκη η ρήξη που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματισμένη σε τρία στάδια αυξανόμενης κλιμάκωσης: αναβολή των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ και ενεργοποίηση παράλληλου συστήματος πληρωμών ("Καθημερινή", 13-9-2015). Η υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την κλιμάκωση της ρήξης απέτρεψε την εθνική καταστροφή, αλλά μένει να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα: Γιατί και πώς φτάσαμε στο σημείο να απειλούμαστε με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Πώς κατέληξε η χώρα και όλοι εμείς που την κατοικούμε όμηροι των διαθέσεων του τότε πρωθυπουργού;

Η ομηρία της χώρας ήταν συνέπεια τόσο της χρεοκοπίας όσο και του τρόπου που αντιδράσαμε σε αυτήν. Και τα δύο τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) φέρουν ευθύνη για την χρεοκοπία, αλλά στον τρόπο αντίδρασης η ΝΔ διεκδικεί βάσιμα βραβείο ανευθυνότητας. Ηταν το κόμμα που εγκαινίασε τους «αντιμνημονιακούς αγώνες», επιδεικνύοντας αδιαφορία για το ευρωπαϊκού μέλλον της όταν διακυβεύονταν οι ψήφοι των «πελατών» της. Η απέλπιδα αντίσταση στην μεταρρύθμιση της χρεοκοπημένης χώρας, με συντήρηση όλων σχεδόν των αποτυχημένων πρακτικών του παρελθόντος, πέρασε ως σκυτάλη από τα χέρια της ΝΔ σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η πρώτη βρέθηκε στην κυβέρνηση. 

Η διαχείριση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, οδήγησε σε νέα δυσβάστακτα βάρη, που θα πληρώσουμε όλοι οι πολίτες και λίγο έλειψε να καταστρέψει την χώρα. 

Αποκλείεται όμως να ξαναδούμε τη Νέα Δημοκρατία, που διεκδικεί την ψήφο μας ως «εγγυήτρια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», σε αγώνες οπισθοφυλακής, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο «αντιμνημονιακής αντίστασης» από την θέση της αντιπολίτευσης; Την είδαμε να αμφιταλαντεύεται, όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματευόταν, ενώ ακόμα και μετά την οριακή διάσωση της χώρας είδαμε τον κ. Μειμαράκη στη Βουλή να απειλεί τον τότε πρωθυπουργό πως δεν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους της μόλις υπογραφείσας συμφωνίας. Στην δε προεκλογική εκστρατεία διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ΔΕΝ θα εφαρμόσει καλύτερα την συμφωνία.

Η «αντίσταση στα μνημόνια» λοιπόν συνεχίζεται, αλλά ο στρουθοκαμηλισμός εξαντλεί τα τελευταία περιθώρια της χώρας να εκσυγχρονιστεί, παραμένοντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει το Ποτάμι. Η κίνηση που είναι πραγματικά το «νέο» στην πολιτική, επειδή δεν χρεώνεται τις ευθύνες των κομμάτων της χρεοκοπίας, αλλά κυρίως επειδή προωθεί μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα ως την μοναδική θετική προοπτική για τη χώρα, που διασφαλίζει την ισότιμη παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν η δύναμη που εγγυήθηκε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα. Το Ποτάμι καλούσε τον κ. Τσίπρα να αγνοήσει το κόμμα του και να φέρει στη Βουλή συμφωνία, την οποία ήταν αποφασισμένο να στηρίξει. Η διαβεβαίωση αυτή βέβαια δεν αρκούσε, επειδή η ΝΔ ταλαντευόταν μεταξύ στήριξης μιας ενδεχόμενης συμφωνίας και ενός νέου κύκλου αντιμνημονιακού αγώνα. Το Ποτάμι λοιδωρήθηκε όταν διεμήνυσε πως θα υπέγραφε «οποιαδήποτε συμφωνία», διαβλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα - αλλά η υπεύθυνη στάση του έγινε τελικώς εθνική στάση, χάρη στον καθοριστικό ρόλο του στη συνάντηση  των πολιτικών αρχηγών, που κράτησε την χώρα ζωντανή. 

Το Ποτάμι θα πολιτευτεί με τον ίδιο τρόπο και στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα: Θα εγγυηθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών, ενάντια σε πελατειακά συμφέροντα, καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενάντια σε πολιτικούς αρχηγούς που ολημερίς υπογράφουν μνημόνια και ολονυχτίς τα σκίζουν. 

Αυτές οι εκλογές ίσως αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Η πολυτέλεια ενός νέου κύκλου αντιμνημονιακών αγώνων δεν υπάρχει πλέον, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως θα επικρατήσει η σοβαρότητα σε αμφότερους τους μονομάχους των εκλογών. 

Το θυμικό οδηγεί πολλούς πολίτες να ψηφίσουν τη ΝΔ, ώστε να απαλλαγούν από τον κ. Τσίπρα, αλλά η λογική εύκολα καταδεικνύει πως η ΝΔ δεν παρέχει τα εχέγγυα που πλέον είναι αναγκαία συνθήκη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Για να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα και επίσης ότι θα μοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκή χώρα, ψηφίζουμε το Ποτάμι. Την υπεύθυνη, φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη της χώρας.