Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 07:50

Ομιλία Βερναρδάκη στην Καλαμάτα: Ρωγμή στο νεοφιλελευθερισμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την “πρώτη ρωγμή στο καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος από οικονομική και πολιτική θεωρία έχει μετεξελιχθεί σε θεσμική αρχιτεκτονική” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας το Σάββατο στην Καλαμάτα, σε εκδήλωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Ο υπουργός μίλησε για “έναν χρόνο μέσα σε φοβερές τρικυμίες και αναμέτρηση με ένα ισχυρό σύστημα” από μία κυβέρνηση η οποία “δημιουργήθηκε στο έδαφος των αναγκών οι οποίες προέκυψαν από την κρίση” και η οποία αμφισβητεί την πολιτική της λιτότητας που επιβλήθηκε:

“Οφείλουμε να ανατρέψουμε τη θεσμοποίηση των αγορών, της λιτότητας, της κατάργησης των εργασιακών σχέσεων, να ανατρέψουμε αυτό το δομικά καθοριστικό υπόδειγμα που έχει διαμορφωθεί -και στην Ελλάδα” συνέχισε ο Χρ. Βερναρδάκης, υποστηρίζοντας ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πριν ένα χρόνο περίπου, “έσπασε ο πρώτος κρίκος”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε “ελπιδοφόρες αλλαγές συσχετισμών” που προκύπτουν στη νότια Ευρώπη -και όχι μόνο-, “αν και όχι υποχρεωτικά προς προοδευτική κατεύθυνση” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ενδεικτικά σημείωσε τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ισπανία και Πορτογαλία, την “εξαιρετικά σημαντική” όπως τη χαρακτήρισε εξέλιξη στη Βρετανία με την ανάδειξη του ριζοσπαστικού Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, αλλά και την “έκπληξη από τις ΗΠΑ”, τον Μπέρνι Σάντερς, τον σοσιαλιστικών απόψεων ανεξάρτητο γερουσιαστή του Βερμόντ που προηγείται με υψηλότατα ποσοστά για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις φετινές προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός κάλεσε να μην αφήσουμε στην Ελλάδα “να χαθεί το πείραμα μιας άλλης πολιτικής εκπροσώπησης”, εκτιμώντας ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον παγκόσμια διάσταση.

Αναφερόμενος στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο Χρ. Βερναρδάκης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στο νέο της πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα ο τελευταίος υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή για τον δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι οι “αυξήσεις” προς τους δημοσίους υπαλλήλους που κατήγγειλε ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν ήταν παρά το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών κλιμακίων, όπως επίσης ότι η αξιολόγηση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σχέση με την προσχηματική “αξιολόγηση” που είχε επιβάλει ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να προβεί σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός, τον οποίον προσφώνησε ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Μωρακέας, δήλωσε παράλληλα ότι η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών “έδειξε τα όρια του συστήματος και του πολιτικού ανταγωνισμού”, αναφερόμενος ευθέως σε ένα καθεστώς με ασαφή όρια όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, την προέλευση και την κατεύθυνση των κεφαλαίων που διακινούνται.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.