Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 18:08

Ασφαλιστικό και φορολογικό επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη 

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνει την καταστροφή του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Πίσω από τη φερόμενη ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κρύβονται φορολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα.

Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο επιβαρύνει όλους τους Ελληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της ανεργίας. Αυξάνει υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές, μετατρέποντας ταυτόχρονα τις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε φορολογικό χρέος και θεσπίζοντας, επιπλέον, διαδικασίες καθολικής αναγκαστικής είσπραξης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Κατακρεουργεί τις συντάξεις, ενώ την ίδια στιγμή παύει η κρατική εγγύηση του ύψους των συντάξεων με την εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καταργεί τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης και εντείνει την φοροεπιδρομή. Κηρύττει τον πόλεμο στους νέους: Υπόσχεται στους νέους ασφαλισμένους έκπτωση εισφορών κατά την πρώτη πενταετία της καριέρας τους, ενώ αποδεικνύεται εν τέλει ότι η «έκπτωση» τελικά είναι οφειλή. Μάλιστα αυτή την οφειλή θα πρέπει να την αποπληρώσουν στο μέλλον εντόκως.

Το φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει το αφορολόγητο και φορτώνει τους πολίτες ως μόνιμο φόρο την εισφορά αλληλεγγύης. Επιβάλλει εξοντωτικούς έμμεσους φόρους, αύξηση ΦΠΑ στο 24% από 23%, αύξηση ΦΠΑ και ΕΦΚ στη βενζίνη και στο ηλεκτρικό, στο νερό, στο τηλέφωνο κ.λπ., ποσά που αφαιρούνται από το διαθέσιμο εισόδημα των φτωχότερων νοικοκυριών. 

Οδηγείται έτσι η χώρα σε δραματική αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού της και, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της παραοικονομίας και της ανεργίας.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές.

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα έπρεπε να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Θα έπρεπε να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται, και να μην τιμωρεί όσους εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά να ενθαρρύνει την εργασία. Θα έπρεπε...

Κάνουμε ειδική έκκληση με την παρούσα στους βουλευτές του νομού, να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

 

Οι Τομεάρχες ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ. Μεσσηνίας:

Δικαιόσυνης Υγείας Υποδομών

 

ΚΩΝ. ΤΖΑΝΟΥ ΠΑΝ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ