Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 08:49

Νεφελούδης από Καλαμάτα για τις εργατικές κατοικίες: “Η απόκτηση ενός σπιτιού από 50.000 πέφτει στα 24.000 ευρώ”

Γράφτηκε από την

 

Οι οικιστές να πληρώσουν το πραγματικό τίμημα της κατασκευής των εργατικών κατοικιών που απέκτησαν, είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που υλοποιεί.

Το συγκεκριμένο τίμημα υπολογίζεται σε 304,41 ευρώ το τ.μ., ενώ η τελική τιμή παραχώρησης είχε φθάσει στα 516 ευρώ το τ.μ., όταν στην ελεύθερη αγορά ήταν 410 ευρώ.

Αυτά σημείωσε χθες το απόγευμα, ο  γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πριν τη συνάντηση με τους οικιστές των εργατικών κατοικιών της περιοχής και ευρύτερα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο κ. Νεφελούδης ανέφερε ότι οικισμός εργατικών κατοικιών στην Καλαμάτα ξεκίνησε να φτιαχθεί με 4.450.000 ευρώ κι έφθασε στα 8.850.000 ευρώ, με τις υπερβάσεις. Ενημέρωσε ότι 32.000 εργατικές κατοικίες της χώρας βρίσκονται σε εκκρεμότητα και μίλησε για «απίστευτο καθεστώς ανομίας», καθώς «οι οικιστές είχαν φορτωθεί το κόστος απόκτησης γης και των υπερβάσεων».

Ο γ.γ. παρατήρησε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου οι 240 δόσεις έγιναν 360 και υπάρχει επιπλέον μείωση 20% στην αρχική τιμή -γίνεται 240 ευρώ το τ.μ.-, σε ευάλωτες ομάδες (συνταξιούχοι, χήροι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.). Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα ότι 

το κόστος για την απόκτηση ενός σπιτιού από 50.000 ευρώ πέφτει στα 24.000 ευρώ.

Επίσης, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ρύθμιση και για την πληρωμή των δανείων που πήραν δανειολήπτες από τον ΟΕΚ, για να πάρουν ένα σπίτι. Κι επεσήμανε ότι «τέλος του χρόνου θα διατυπώσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας και θα συστήσουμε το νέο φορέα για την εργατική κατοικία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (πρώην υπουργός Εργασίας) παρατήρησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια σφαιρική συνολική πολιτική στέγης, να αποκαταστήσει τις δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για την ανεργία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την κατοικία.

Ο Μάκης Λεβέντης, από το σύλλογο των εργατικών κατοικιών του οικισμού Καλαμάτα 9 (στην Αγία Τριάδα), ανέφερε ότι χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες κι εκτίμησε πως βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος παρατήρησε ότι ο σύλλογος ασχολείται και με ζητήματα της περιοχής, που έχει 3 οικισμούς εργατικών κατοικιών.