Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 11:25

Τρίπολη: Ξεκίνησε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Τρίπολη: Ξεκίνησε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Ξεκίνησε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Διεξάγεται στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της αρκαδικής πρωτεύουσας, όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την Πελοπόννησο κατα τη διάρκεια των συνεδρίων, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμό από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου και τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, ενώ ακολούθησαν οι εναρκτήριες ομιλίες του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Παπαδημητρίου: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός"

«Η Ελλάδα σήμερα ανοίγει τα φτερά της για τη μεταμνημονιακή εποχή και είναι έτοιμη για ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα προς τα εμπρός» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, σημειώνοντας ότι το 2018 είναι το πλέον κρίσιμο έτος για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.

«Η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής απ' όλους μας, ανεξαρτήτως πολιτικών χρωματισμών και κομματικών προτιμήσεων» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υλοποιούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αποκτώντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελάφρυνση του χρέους που θα δώσει μία πρόσθετη ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» και παράλληλα είπε ότι πρέπει να κλείσουμε τα ανοικτά εθνικά ζητήματα με τους γείτονές μας.

«Ένας δρομέας που έπεσε καταγής δεν μπορεί να τρέξει κούρσα 100 μέτρων. Και δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος του. Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό που συμβατικά λέμε επιστροφή στην κανονικότητα και σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο, όπως είπε, δεν είναι να ανακάμψει με κάθε μέσο το ήδη υφιστάμενο παραγωγικό σύστημα, δηλαδή η παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και παρασιτική οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση με δανεικά και στο πελατειακό σύστημα, αλλά να αναπτύξουμε μία νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στη γνώση και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων της, στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή της οργάνωση.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πραγματικά μεγάλες και μπορούν να την αναδείξουν σε αποφασιστικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας και περιφερειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι «ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα καθήκοντα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της "επόμενης μέρας"».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες και σημείωσε: «Απαιτεί όχι μόνον ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χαμένης αυτοπεποίθησης του λαού μας και στην ικανότητα του να πάρει πάλι τις τύχες της οικονομίας στα χέρια του».

Τατούλης: "Χρειάζεται κοινή προσπάθεια"

«Χρειάζεται μία κοινή προσπάθεια, η οποία θα έχει σαν στόχο να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να βρει το δικό της το δρόμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη όλων μας, δηλαδή το πώς θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, προκειμένου να ενώσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 10ο περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.

Όσον αφορά στο συνέδριο, είπε ότι «το 10ο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο, το οποίο θα στείλει εμβληματικά και συμβολικά τις δικές του απόψεις και προτάσεις σε όλη τη χώρα».

Σχετικά με το ρόλο των περιφερειών, ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι «η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τις περιφέρειες, γι’ αυτό και νομίζω ότι το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να εμπιστεύεται τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς», διότι όπως πρόσθεσε, «χωρίς δυνατούς δήμους, χωρίς δυνατές περιφέρειες είναι γεγονός ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η έξοδος της χώρας από την κρίση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως αυτή η χώρα, που κατά περιόδους έχει περάσει τεράστια προβλήματα και τεράστια ζητήματα, μπόρεσε και άντεξε, γιατί είχε κυρίως δυνατές περιφέρειες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία ουσιαστικά θα θωρακίσει με περισσότερες αρμοδιότητες την περιφερειακή και την τοπική διοίκηση».

Όσον αφορά την περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι «μπόρεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπει στο δικό της το δρόμο, να δημιουργήσει τις δικές της προϋποθέσεις και πάνω από όλα να δημιουργήσει αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου η περιφέρεια να σχεδιάσει σοβαρά να πάρει πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε σήμερα να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία περιφέρεια η οποία έχει πολλές δυνατότητες».

Ακόμη, ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι «εκείνο που πρέπει να απασχολήσει αυτό το συνέδριο είναι η εξεύρεση καινούργιων χρηματοδοτικών εργαλείων, διότι οι πόροι που έχει να διαχειριστεί η χώρα είναι δεδομένοι και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

 


NEWSLETTER