Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 07:53

Ο Ινδός υπουργός Γεωργίας σε μεταποιητικές μονάδες της Μεσσηνίας και της Κορινθίας

Γράφτηκε από την

 

 

Επίσκεψη σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία και την Κορινθία πραγματοποιούν σήμερα ο Ινδός υπουργός Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 11 το πρωί επίσκεψη στην Agrovim και στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (ΕΑΣ). Στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη. Στις 2 μ.μ. επίσκεψη στο οινοποιείο Λαφαζάνη (Νεμέα).

Χθες ο κ. Απόστολου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Γεωργίας της Ινδίας δήλωσε: «Η Ινδία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και, παρότι ο αγροτικός της τομέας είναι έντονα ανεπτυγμένος, υπάρχει εκεί μια μεγάλη αγορά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν με επιτυχία τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια κ.λπ. Η χώρα μας έχει δώσει βάση στην ποιοτική παραγωγή τροφίμων και η αγορά της Ινδίας μπορεί να απορροφήσει τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Η χώρα μας έχει επίσης υψηλή τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η ελαιοκαλλιέργεια και οι υδατοκαλλιέργειες, τομείς που ενδιαφέρουν την Ινδία. Αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές θα συζητήσουμε διεξοδικά κατά την παραμονή του Ινδού υπουργού στη χώρα μας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και χώρους παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Κορινθία και στη Μεσσηνία. Θα συζητήσουμε επίσης θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις της Ινδίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες βεβαίως συνεχίζονται».

Ο κ. Shekhawat δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν να επισκεφθώ τη χώρα σας και να συναντηθούμε. Η Ελλάδα και η Ινδία είναι δύο ιστορικές χώρες με μεγάλο πολιτισμό που συνδέονται για χιλιάδες χρόνια, με δεδομένη προφανώς την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό με τη σοφία τους, τον πολιτισμό τους, τη φιλοσοφία τους. Η προοπτική για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων στη γεωργία είναι πολύ σημαντικές. Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικά τη γεωργία της και υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και πιστεύω ότι οι προοπτικές για τη συνεργασία και την ανάπτυξη αυτών των εμπορικών σχέσεων είναι πολύ ισχυρές. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της Ινδίας στους διεθνείς οργανισμούς. Εκπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Εθνη θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορέσει να συμβάλει σε μια σειρά ζητημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό τα επόμενα χρόνια».