Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 23:03

Τσίπρας από Καλαμάτα: "Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών" (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Τσίπρας από Καλαμάτα: "Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών" (βίντεο)

Τα βασικά διλήμματα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα, από όπου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε για την ένταξη και υλοποίηση σημαντικών έργων της Μεσσηνίας.

Δεσμεύσεις που αποτελούν επανάληψη των εξαγγελιών του στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη, το Φεβρουάριο του 2018.

Για τα έργα στο νομό, αφού κατηγόρησε τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι αμέλησε να βάλει ένα λιθαράκι σ’ αυτόν τον τόπο, σημείωσε ότι: α) Χάρις στον γ.γ. Γιώργο Δέδε προχωράει η δημοπράτηση του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ και 50 εκ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Υποσχέθηκε ότι μαζί με τον Μεσσήνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βάλουν το θεμέλιο λίθο του έργου. β) Το αεροδρόμιο Καλαμάτας εντάχθηκε στο σχέδιο αναβάθμισης 23 αεροδρομίων της χώρας. γ) Για τα δίκτυα του Φιλιατρινού έχει κλείσει θετικά ο φάκελος και απομένει η ένταξη στο ΕΣΠΑ. δ) Ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα θα δημοπρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019. ε) Παραχωρήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας τα 49 στρέμματα στον Κορδία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας, φανερά ικανοποιημένος, τόνισε ότι η Καλαμάτα έστειλε μήνυμα νίκης πως αυτή η πανστρατιά θα σαρώσει το ψέμα, την προπαγάνδα και τα φερέφωνα της διαπλοκής.

Μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, με το βασικό σύνθημα "Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών" σε κόκκινο φόντο πίσω από το βήμα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου και υποστήριξε ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν:

- Τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους.

- Τη φοροασυλία του πλούτου που υπόσχεται η ΝΔ ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς.

- Το ασφαλιστικό Πινοσέτ που οι ίδιοι ονόμασαν έτσι ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

- Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας.

- Τα δωράκια στην ολιγαρχία ή το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.

- Δηλαδή την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού.

Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι εκπροσωπεί την ελίτ, καθώς "είναι ένας από αυτούς... Ενας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία", ενώ αποδόμησε και την επικοινωνιακή και προεκλογική του τακτική: "Οταν προσπαθεί να παραστήσει κάποιον άλλο, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό. Οταν συναντήθηκε με τους διανομείς, λίγες μέρες αφού νομοθετήσαμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακής ασφάλειας και προστασίας αυτών των ανθρώπων του μόχθου, τι μας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης; Οτι συνάντησε 20 ντελιβεράδες και δήθεν τον ρώτησαν πότε θα φύγει ο Τσίπρας. Οταν συναντήθηκε με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, τους οποίους από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με την προστασία της πνευματικής δημιουργίας, τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τους έκανε με το ζόρι προεκλογικό σποτάκι... Οταν συνάντησε έναν πωλητή της Σχεδίας, δήθεν του μίλησε κατά της κυβέρνησης, όπως μας ενημέρωσε η ΝΔ. Πάλι ψέματα. Βγήκε ο άνθρωπος να πει ότι δεν τα είπε ποτέ. Αυτός ο εξευτελισμός του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικός".

Επίθεση στον Μαρινάκη

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε την πολιτική επίθεση αναφερόμενος στην επικαιρότητα και απαντώντας στον Βαγγέλη Μαρινάκη τον οποίο χαρακτήρισε "φυσικό αρχηγό της ΝΔ": "Ακουσα σήμερα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κ. Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του λέγοντας ότι είναι τόσο υψηλή όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της". Οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, συνέχισε, "βρίζουν, απειλούν θεούς και δαίμονες, γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι". Στις εκλογές, είπε ο κ. Τσίπρας, ψηφίζουν οι πολλοί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τους οδηγήσουν οριστικά στο περιθώριο και "πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί".

Επεκτάθηκε και στο σκάνδαλο Novartis λέγοντας ότι οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν στις αποκαλύψεις χωρίς να τηρούν τα προσχήματα: "Δεν μας λένε πια ότι είναι αθώοι. Αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ό,τι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα". Τις ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη με τους αργούς ρυθμούς της, ωστόσο "εμείς τους λέμε ότι τίποτε και κανένα "έγκλημα" και η πολιτική ευθύνη αυτή που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής δεν παραγράφεται".

Η μάχη της Ευρώπης

Η μάχη στην Ελλάδα είναι κομμάτι μιας συνολικής πολύ μεγαλύτερης μάχης στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: "Εχουμε την Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των ελίτ". Υποστήριξε ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο κουμάντο πλέον κάνει η Ακροδεξιά και επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και στον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την Ακροδεξιά και φυσικά με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο. Τον κ. Βέμπερ, έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του Grexit, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού. Να τον χαίρονται".

“Ολοι πλην Λακεδαιμονίων”

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε το 2015 με 4 εκατ. πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατ. ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της: "Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης". Παρέθεσε τα δικά του επιτεύγματα ότι "ανατάξαμε την οικονομία, κλείσαμε οριστικά τον κύκλο των ελλειμμάτων, φέραμε οριστική βιώσιμη λύση για το χρέος, επιστρέψαμε την οικονομία στην ανάπτυξη, πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις". Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα ματώσουμε αλλά θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και το πετύχαμε", ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι "αποκρύπτουν το έργο της κυβέρνησης".

Σημείωσε πως τώρα η Ελλάδα δεν έχει πια μνημόνια, έδιωξε το ΔΝΤ και αυτό "είναι συλλογικό κατόρθωμα και συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού". Εξαίρεσε όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι "κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει σε κάθε στροφή προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Μία ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης. Μία ήταν το τέταρτο μνημόνιο. Μία ήταν οι περικοπές στις συντάξεις".

Δεν άφησε όμως έξω από το στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι "ο συντοπίτης σας ο κ. Σαμαράς δεν αμέλησε να κάνει ρουσφέτια και προσλήψεις, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά αμέλησε τον τόπο του γιατί ήταν απασχολημένος με το να οργανώνει την αριστερή παρένθεση και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας. Εμείς δεν είδαμε ούτε στη Μεσσηνία ούτε πουθενά στην Ελλάδα πελάτες. Βλέπουμε πολίτες με ανάγκες που δεν ζητούν δωράκια και εξυπηρετήσεις αλλά το αυτονόητο".

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν ότι έγινε πρωθυπουργός στα 40 του και εξακολουθούν να τον αποκαλούν καταληψία και πρόεδρο 15μελούς.

“Την απάντηση θα δώσει ο λαός και όχι η ολιγαρχία”

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η σημερινή εκδήλωση είναι μεγαλύτερη από το 2015" και ειρωνικά ευχαρίστησε τους αντιπάλους του που πεισμώνουν τους πολίτες και κάνουν πλειοψηφικό ρεύμα την Προοδευτική Συμμαχία σε κάθε γωνιά της χώρας". Πριν ανέβει στο βήμα περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο που περίμενε υπομονετικά για περισσότερο από μία ώρα, χαιρέτησε αρκετούς, ενώ απαντώντας στο σύνθημα "είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός" είπε ότι "την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα την δώσει ο λαός και όχι οι προπαγανδιστές των Μέσων της ολιγαρχίας". Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε διάλογο σε αρκετά σημεία με τους συγκεντρωμένους, ενώ έβγαλε και το σακάκι του γιατί "η θερμοκρασία είχε ανέβει από το κοινό" μέσα σε χειροκροτήματα. Αποδοκιμασίες τις οποίες αντιπαρήλθε υπήρξαν όταν αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ έντονο ήταν το χειροκρότημα όταν ανέφερε ότι μαζί με τον άλλο συντοπίτη τους, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εγκαινιάσει το μεγάλο οδικό περιφερειακό έργο. Η εκδήλωση έκλεισε υπό τους ήχους του “Μπέλα Τσάο” και με τον κ. Τσίπρα να γυρίζει στο βήμα για να εκφράσει τη βεβαιότητα για τη νίκη.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες, που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε ότι στη νέα πραγματικότητα η κοινωνία εισέρχεται όρθια και πρόσθεσε ότι δεν είναι καιρός για επανάπαυση για να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση: "Η μάχη που θα δοθεί είναι για ανάπτυξη και δημοκρατία. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί συνεργασίες όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που θα προσέλθουν χωρίς ατομικές επιδιώξεις και αγνοούν το πολιτικό κόστος όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τον τόπο".


NEWSLETTER