Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 18:07

Μητσοτάκης σε Περιφερειάρχες: Νομοσχέδιο για νέα κατανομή αρμοδιοτήτων

Γράφτηκε από την

Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η κοινωνική συνοχή αλλά και το νέο νομοσχέδιο για την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών και κεντρικού κράτους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και τονίστηκε πως θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Επισημάνθηκε, επίσης, η επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και ανακοινώθηκε πως στο επόμενο ΕΣΠΑ θα δοθεί η δυνατότητα για εντάξεις έργων που αφορούν δρόμους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, “με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των Περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς”.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι “σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί”. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει “να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις Περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά, 5-6 δισ. στο σύνολό τους”, ενώ μίλησε για τις “πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις Περιφέρειες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε”, πρόσθεσε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος.

Τέλος, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, μετά τη συνάντηση «κλείδωσε» και η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΕΝΠΕ, καθώς αποσύρθηκαν Αγοραστός και Πατούλης.