Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 09:53

Η Πρώτη στα υπό παραχώρηση νησιά

Γράφτηκε από την
Η Πρώτη στα υπό παραχώρηση νησιά

 

Υπό παραχώρηση βρίσκονται 30 ελληνικά νησιά και νησίδες λόγω κρίσης, από 100 ως 3.100 στρέμματα, ανάμεσα τους και η νήσος Πρώτη απέναντι από τη Μαραθούπολη.Υστερα από εξέταση τουλάχιστον 550 νησιών, με συνυπολογισμό ζητημάτων όπως η εθνική ασφάλεια, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην παραχώρηση του Μαύρου Ορους, της Μπέλας Βράκας και του Αγίου Νικολάου στα Σίβωτα της Θεσπρωτίας, ενός συμπλέγματος περίπου δέκα νησίδων στο Ιόνιο, στο βόρειο Αιγαίο της Θαλασσοπούλας κοντά στην Καβάλα, ενώ στον Ευβοϊκό δύο νησίδων μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας, καθώς και της Τσουγκριάς, πλησίον της Σκιάθου. Στο Σαρωνικό επιλέχθηκαν οι Φλέβες, στις Κυκλάδες η Διδύμη, ενώ στην Πελοπόννησο η Πρώτη στη Μεσσηνία και οι νησίδες Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη και Κορωνίδα στον Αργολικό Κόλπο.

Ενα από τα επικρατέστερα αφορά στη μακρόχρονη μίσθωση νησιών σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.

Οι εκτάσεις που εξετάζονται για μίσθωση εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό κόλπο, το Ιόνιο, το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι δέκα ομάδες νησιών και νησίδων που περιλαμβάνονται στο πρότζεκτ είναι:

1. Σύβοτα, Θεσπρωτία: Το Μαύρο Ορος, η Μπέλα Βράκα (Μουρτεμένο) και ο Αγιος Νικόλαος, στα νότια της Ηγουμενίτσας έχουν συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων και βρίσκονται πολύ κοντά στα Σύβοτα. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ προς αξιοποίηση.

2. Στροφάδες, Ιόνιο: Βρίσκονται σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων από τα νότια παράλια της Ζακύνθου. Αποτελούν μέρος του θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου καθώς περνούν δεκάδες αποδημητικά πουλιά ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για οικοτουριστικές δραστηριότητες.

3. Σύμπλεγμα 10 νησίδων, Ιόνιο: Πρόκειται για νησίδες όπως η Κύθρος στα νότια του Μεγανησίου ή ο Αγιος Ιωάννης στη Ζάκυνθο, όπου μπορεί να αναπτυχθεί οικοτουρισμός.

4. Θαλασσοπούλα, Καβάλα: Εχει έκταση 716 στρέμματα και βρίσκεται 15 ναυτικά μίλια μακριά από την Καβάλα. Η Θαλασσοπούλα είναι το μικρότερο νησί του βορείου Αιγαίου και διαθέτει τρεις όμορφες παραλίες.

5. Νησίδες Ευβοϊκού: Δύο εντοπίζονται μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας και άλλες τέσσερις στον κόλπο των Στύρων. Το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα, της καθιστά από τα δυνατά χαρτιά για την προσέλκυση επενδυτών.

6. Νησίδες Σαρωνικού: Οι Φλέβες έχουν έκταση 1.350 στρέμματα και βρίσκονται απέναντι από την Βουλιαγμένη. Επιπλέον, εξετάζονται το Μακρονήσι και τα Κανάκια που είναι πολύ κοντά στη Σαλαμίνα και έχουν έκταση 150-250 στρέμματα.

7. Τσουγκριά, Σκιάθος: Απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου, έχει πανέμορφες παραλίες και η έκτασή της υπολογίζεται στα 1.100 στρέμματα.

8. Πρώτη, Μεσσηνία: Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες περιοχές για τουριστική αξιοποίηση. Στο νησί υπάρχει μοναστήρι ενώ ζουν τέσσερις καταγεγραμμένοι κάτοικοι. Το εμβαδόν του φτάνει τα 3.100 στρέμματα.

9. Νησίδες Κυκλάδων: Η Διδύμη βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ερμούπολης. Εχει έκταση 476 στρέμματα και έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura". Επιπλέον, εξετάστηκε και η νησίδα του Αγίου Γεωργίου στην Κίμωλο, για την οποία υπάρχουν ιδιοκτησιακά ζητήματα.

10. Νησίδες Αργολικού Κόλπου: Η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα έχουν συνολική έκταση 4.000 στρέμματα. Στην Ψιλή υπάρχει ένα μικρό δάσος. Στην Πλατειά γίνονται ιχθυοκαλλιέργειες ενώ η Ρόμβη βρίσκεται πολύ κοντά στην ξηρά -ακριβώς απέναντι από το Τολό- και θεωρείται η πιο καθαρή για αξιοποίηση.


NEWSLETTER