Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 21:02

Ο Βορίδης θα εγκαινιάσει το ελαιοτριβείο του Καφαντάρη

Γράφτηκε από την

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης πρόκειται να εγκαινιάσει το πρότυπο ελαιοτριβείο του τέως δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, στο Ρωμανού, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 5.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση το “παρών” αναμένεται να δώσει και ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος.

Η μονάδα που εκσυγχρονίστηκε, εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε κατά 50% σε δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης ήταν 700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, η σύγχρονη μονάδα ξεχωρίζει για τα μηχανήματά της και ειδικά για τον μαλακτήρα, που μειώνει το χρόνο της μάλαξης στα 15 λεπτά. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς μεγιστοποιεί τις φαινόλες, ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα της μονάδας κι εξυπηρετεί πιο γρήγορα τους παραγωγούς. Καινοτόμο είναι και το πλυντήριο, αφού χρησιμοποιεί λιγότερο νερό και βγαίνει τελείως το χώμα.

Ο σπαστήρας έχει περιστρεφόμενο διάφραγμα, που οδηγεί στην αποφυγή γαλακτωμάτων στην ελαιοζύμη. Ακόμα, το παλετοφόρο κλαρκ που είναι ηλεκτρικό και τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουν το περιβάλλον.

Η όλη παραγωγική διαδικασίας στο σύγχρονο ελαιοτριβείο έχει πιστοποίηση ISO σε όλα τα στάδια.