Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 09:25

Στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια Τρίπολη - Ολυμπία αντί Μεγαλόπολη - Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια Τρίπολη - Ολυμπία αντί Μεγαλόπολη - Ολυμπία

 

Η κυβέρνηση προκρίνει την κατασκευή του δρόμου Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία αντί του δρόμου Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία, ενώ αγνοείται η τύχη τού Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και αν δεν ενταθεί η πίεση των Μεσσηνίων για τη δημιουργία του ενδέχεται να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Αμαλιάδα για συνέχιση του Πάτρα - Πύργος μόνο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του δρόμου Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία μάλλον πέφτει θύμα της αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης (εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία), που οδηγεί σε αναδιάρθρωση των πόρων για τη μεταλιγνιτική εποχή. Για αυτό προφανώς η κυβέρνηση επιλέγει να μην συνδέσει τη Δυτική και την Ανατολική Πελοπόννησο μέσω του άξονα Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία παραπέμποντας στις καλένδες τις νότιες συνδέσεις.

 

Η ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

Συγκεκριμένα στο mononews.gr δημοσιεύτηκε ότι: "Το υπουργείο Υποδομών επιταχύνει τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Τρίπολης - Βυτίνας - Αρχαίας Ολυμπίας αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ, η οποία αναλαμβάνει χωρίς κόστος την ολοκλήρωση πρώιμων ερευνών, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή γεφυρών στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση στη «Διαύγεια» που υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εύρεση τεχνικού συμβούλου για την παράκαμψη Λαγκαδίων μήκους 10 χλμ. που αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα. Ο ανάδοχος θα βοηθήσει το υπουργείο κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης των μελετών του έργου που έχουν ολοκληρωθεί από το 2006 και πλέον χρειάζονται επικαιροποίηση. Βάσει αυτών το υπουργείο θα προχωρήσει, επίσης, στην κατασκευή εννέα νέων γεφυρών στο εν λόγω τμήμα. Η ΤΕΡΝΑ θα ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες για την κατασκευή των γεφυρών και ο ανάδοχος θα τις εντάξει στις επικαιροποιημένες μελέτες έργου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης. Το εκτιμώμενο κόστος της σύμβασης διάρκειας ενός έτους ανέρχεται στα 80.500 ευρώ και το κριτήριο επιλογής θα είναι η μεγαλύτερη έκπτωση. Οι διεκδικητές της σύμβασης είναι οι «ΓΕΩΕΤΕΡ Διδασκάλου Α.Ε.», «Έδαφος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», «Γεωτεχνική Θεμελιώσεων Ε.Π.Ε.» και «Σταύρος Β. Τόλης». Οι μελέτες αυτές θα επιταχύνουν τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου και η προκήρυξη αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2023, καθώς οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί όροι για τα άλλα δύο τμήματα του έργου έχουν ισχύ έως τα μέσα του 2024. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού, δηλαδή εάν θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο, ΣΔΙΤ ή παραχώρηση.

Ακόμα ένας γρίφος που πρέπει να λυθεί είναι η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Όσον αφορά τα σενάρια χρηματοδότησης, το έργο δεν μπορεί να λάβει κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς η σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους (cost-benefit) που εκπονήθηκε κατά το περασμένο έτος είχε αρνητικό πρόσημο, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Γεγονός και το οποίο σημαίνει πως οι πόροι πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο και την Περιφέρεια σε κρατικό επίπεδο, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προκρίνοντας έτσι τη λύση του ΣΔΙΤ ή της παραχώρησης. Πρόκειται για ένα έργο με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την παρουσία ξένων επισκεπτών στην Αρχαία Ολυμπία και εντάσσεται στο δευτερεύον διευρωπαϊκό δίκτυο. Μέσω του νέου οδικού άξονα θα συνδέονται, επίσης, η Ηλεία και η Ολυμπία Οδός με κεντρικές αρτηρίες αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός από την παράκαμψη Λαγκαδίων, η οποία «χώλαινε» μελετητικά και πλέον το υπουργείο Υποδομών κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καλύψει τα κενά, στον οδικό άξονα εντάσσεται το τμήμα Λούβρο - Τριποταμιά - Κόμβος Ηραίας» αξίας 116 εκατ. ευρώ με περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν έως το 2025, καθώς και η παράκαμψη Σταυροδρομίου αξίας 14 εκατ. ευρώ και ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους έως τον Ιούνιο του 2024.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει το Πάτρα - Πύργος με τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα», με αποτέλεσμα οι μεγάλοι Έλληνες κατασκευαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω παραχωρήσεις να εκδηλώσουν μελλοντικά το ενδιαφέρον τους για το έργο, καθώς θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των τριών οδικών αξόνων.

Σημειώνεται πως βασικοί μέτοχοι της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, η οποία αναλαμβάνει και τα έργα ολοκλήρωσης του Πάτρα - Πύργος, είναι οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17%), Ελλάκτωρ (17%) και ΑΒΑΞ (19,1%), ενώ στο σχήμα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι κολοσσοί Vinci Concessions (29,9%) από τη Γαλλία και Hochtief PPP Solutions (17%) από τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις Έλληνες κατασκευαστές θα έχουν ανεπτυγμένα εργοτάξια στο Πάτρα - Πύργος, καθώς ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα.

Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών (71,67%) βρίσκεται στη διάθεση του Ομίλου Ελλάκτωρ που συμμετέχει μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ενώ ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ συμμετέχουν στη σύνθεση κατά 15% και 13,3% αντίστοιχα".

Θ.Λ.


NEWSLETTER