Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 07:33

Τηλεφώνημα Σαμαρά για Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Προσωπικό ενδιαφέρον δείχνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το έργο του νέου δρόμου Ριζόμυλος - Καλαμάτα, ώστε να ενταχθεί και να υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ. Χθες την ώρα της συνέντευξης του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και τον ενημέρωσε πως έδωσε εντολή να γίνει νέα συνάντηση για το συγκεκριμένο έργο με όλους τους αρμόδιους, με επικεφαλής το γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτο Σιμόπουλο και το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.

Στόχος της παρέμβασης του πρωθυπουργού είναι να προωθηθεί η οριστική τροποποιημένη μελέτη, να μην υπάρχουν ασάφειες και καθυστερήσεις και με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης να λάβει τέλος η υπόθεση και το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών, σεβόμενο τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Για το θέμα του δρόμου ο δήμαρχος συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα, με τη γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, ώστε να μην καθυστερήσει η τροποποίηση της οριστικής μελέτης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του νέου δρόμου, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από τον κ. Αγγελάκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, ο διευθυντής μελετών έργων οδοποιίας της Γ.Γ. Δημοσίων Εργων Θεόδωρος Πανουτσόπουλος, ο μελετητής του έργου, o δικηγόρος του δήμου Γιώργος Φουσέκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης έχει αποφασίσει να καταθέσει προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος όχι για να καθυστερήσει ή να ακυρώσει το έργο, αλλά για να διασφαλίσει ότι στην οριστική μελέτη θα ενσωματωθούν οι απαιτήσεις του δήμου, όπως αυτές έχουν εκφραστεί με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Ουσιαστικά ζήτησε από τους μελετητές, ακολουθώντας τις οδηγίες της Γ.Γ. Δημοσίων έργων, να παρουσιάσουν στο Δ.Σ. Μεσσήνης το συντομότερο δυνατό την τροποποιημένη μελέτη που θα έχει ενσωματώσει όλες τις δεσμεύσεις που ο κ. Αγγελάκας έχει αποδεχτεί να γίνουν: Ενα δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με κυκλικούς κόμβους, διαχωριστική νησίδα, ανοιχτό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεσσήνης, το οποίο διασχίζει. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος  υπογράμμισε ότι «αν η τροποποιημένη μελέτη έρθει γρήγορα στο Δ.Σ. και διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει πράξη αυτά που η τοπική κοινωνία ζητάει, τότε μπορεί να μην χρειαστεί να κατατεθεί ούτε η συγκεκριμένη προσφυγή».

 

Από την πλευρά της η κ. Γιαννακοπούλου δήλωσε πως θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλιστεί η υλοποίηση αυτού του σημαντικού  έργου, καθώς ανέφερε ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή για επίσπευση των διαδικασιών εκπόνησης της τροποποιημένης μελέτης.