Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 21:18

Αναρμόδιο το ΥΠΕΚΑ για χωροθέτηση μονάδων

Αναρμόδιο το ΥΠΕΚΑ για χωροθέτηση μονάδων

"Το ΥΠΕΚΑ δεν είναι αρμόδιο για προτάσεις χωροθέτησης των επιμέρους έργων, αλλά μόνο για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτάσεων που του κατατίθενται". Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας και των σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της οριστικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

 

Το υπουργείο ενημερώνει ότι σήμερα 8 Οκτωβρίου κατατέθηκε στις υπηρεσίες του από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα απορρίμματα. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η μελέτη θα ελεγχθεί για τη συμφωνία της με τα όσα ορίζει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), για τη συμμόρφωσή της στην κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα αξιολογηθεί η τεχνική πληρότητα αυτής. Το ΥΠΕΚΑ έχει αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και την έγκριση ή μη μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργων και δραστηριοτήτων, αφού τηρηθούν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. Το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα προηγηθεί της απόφασής του, θα λάβει υπόψη του τη γνώμη όλων των φορέων. Η επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτεραιότητα, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη χρονική καθυστέρηση».