Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 17:37

Γιώργος Κύρτσος: Επιταχύνεται η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Επιταχύνεται η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά δύσκολη η πολιτική ανάκαμψη της κυβερνιτικής παράταξης

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση είναι 8 ως 9 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να έχει το μισό ποσοστό από εκείνο της ΝΔ. 

Κατά την άποψή μου συνδυάζονται διάφορα αρνητικά για την κυβερνητική παράταξη στοιχεία που επιταχύνουν τη φθορά της και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψή της. 

 

Σκληρά μέτρα

Η βασική αιτία της επιτάχυνσης της δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα των εξαιρετικά σκληρών μέτρων που υποδείκνυε το ΔΝΤ και υποτίθεται ότι δεν θα δεχόταν ποτέ η κυβέρνηση υπερασπιζόμενη διάφορες κόκκινες γραμμές. 

Τελικά οι αμυντικές γραμμές της κυβέρνησης ήταν χαραγμένες στην άμμο, όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, ο οποίος «απειλούσε» με παραίτηση σε περίπτωση που θα έπεφτε το αφορολόγητο όριο για το ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 9.000 ευρώ και τώρα δηλώνει ικανοποιημένος που το έριξε στα 5.800 ευρώ. 

Τέτοιου είδους συμπεριφορές βαθμολογούνται ιδιαίτερα αυστηρά από τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη καθημερινότητα από την οποία υποτίθεται ότι θα τους απάλλασσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. 

Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του εξαπάτησαν συνειδητά τον ελληνικό λαό. Γνωρίζουν επίσης ότι το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο είναι πολύ σκληρότερο από το δεύτερο και ότι θα συνεχιστεί μετά την επίσημη λήξη του τον Αύγουστο του 2018 με τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και των φορολογούμενων πολιτών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι εξασθενούν οι δημοσκοπικές και πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Διοικητική διάλυση

Στα αρνητικά οικονομικά νέα, για τα οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση, προστίθεται η διοικητική διάλυση. Ολες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι σε λάθος κατεύθυνση και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει τη μάχη κατά της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας που δοκιμάζουν ολόκληρες περιοχές. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα βασικών υπηρεσιών, από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη βάση μιας δογματικής προσέγγισης σε ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως είναι η οργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η κυβέρνηση δέχθηκε μέσω των εξαιρετικά υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων που θα ισχύσουν την επόμενη πενταετία μια εξαιρετικά αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση. Ο συνδυασμός της υποχρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας και άλλων βασικών λειτουργιών με τη διοικητική διάλυση, στην οποία ειδικεύεται ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί ό,τι απέμεινε από την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Λογικό είναι να αντιδρούν και να πέφτουν κι άλλο τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πολιτική απαξίωση

Στην αντίληψη της ευρύτερης κοινής γνώμης η εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε φάση πολιτικής απαξίωσης. Από το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς περάσαμε σε έναν πολιτικό γάμο συμφερόντων με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Καμμένου που οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως είναι η πλήρης κυβερνητική κάλυψη της πρωτοβουλίας Καμμένου για «συνεννόηση» με έναν καταδικασμένο σε ισόβια για εμπόριο ναρκωτικών, προκειμένου να διευκολυνθεί το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε εκδοτικούς χειρισμούς του. 

Τα κυβερνητικά στελέχη λένε πολλά ψέματα, επιβάλλουν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, συμβάλλουν στη διοικητική αποσύνθεση και στην επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης, καλύπτουν απαράδεκτες μεθοδεύσεις στη βάση της σκοπιμότητας ενδεχομένως και της ιδιοτέλειας. Η δημοσκοπική και πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εντυπωσιακή συνέχεια. 


NEWSLETTER