Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 10:01

Νέες πανεπιστημιακές σχολές στο χώρο του στρατοπέδου πρότεινε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στην Κοζομπόλη

Γράφτηκε από την

Την αξιοποίηση του στρατοπέδου για την ίδρυση και λειτουργία νέων πανεπιστημιακών σχολών προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Το έθεσε και επίσημα ο πρόεδρός του Περικλής Ξηρογιάννης στη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία χθες συναντήθηκε στα Δικαστήρια με το προεδρείο και μέλη του συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο συζήτησαν οι δικηγόροι με τη συνάδελφό τους και μέλος του ΔΣΚ ήταν και η ασφάλεια του Δικαστικού Μεγάρου. Η αφορμή γι’ αυτή την κουβέντα ήταν η... κατάληψη του ισογείου την Τετάρτη από ρομά, κάπου 100 άτομα οι οποίοι είχαν φέρει μέχρι και τα παιδιά τους στα δικαστήρια, τα οποία έπαιξαν και μπάλα στους διαδρόμους!   

Επίσης, ο σύλλογος διατύπωσε την άποψή του και συζήτησε με τη βουλευτή για επίκαιρα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως αυτό του θεσμού της διαμεσολάβησης, που ξεκινά με το νέο δικαστικό έτος στις 16 του μήνα. Να σημειωθεί ότι η κ. Κοζομπόλη, εκτός από βουλευτής και δικηγόρος, είναι και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και επιπλέον της έχουν ανατεθεί αρκετοί τομείς σε θέματα δικαιοσύνης και σωφρονισμού.    

Η “Ε” μετά τη συνάντηση συνέχισε το ρεπορτάζ με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλή Ξηρογιάννη, για τα επιμέρους θέματα τα οποία συζητήθηκαν και αφορούν τα εξής:

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

• Διευκρινίσεις για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης σε μια κατηγορία αστικών υποθέσεων, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες αρχίζει η εφαρμογή της, ενώ η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει εκφραστεί αρνητικά.

Με την έναρξη λοιπόν του νέου δικαστικού έτους “αρχίζει να εφαρμόζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης” - δηλαδή, εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΚ, “πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν απευθυνθεί σε διαμεσολαβητή, και ανάλογα, αν αποτύχει η προσπάθεια της διαμεσολάβησης να ακολουθεί στη συνέχεια το στάδιο της δικαστικής κρίσης”. Ταυτόχρονα, όμως, “έχουμε σαν δεδομένο ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης ως υποχρεωτικό προστάδιο”. Σύμφωνα με αυτό ως δεδομένο “θεωρούμε ότι πρέπει το υπουργείο να δώσει κάποια διευκρίνιση αν επιμένει στην εφαρμογή της διάταξης ή αν έχει την πρόθεση να ξαναδεί το θέμα, να το βελτιώσει ή να το τροποποιήσει, έτσι ώστε να ξέρουν οι συνάδελφοι ξεκινώντας το δικαστικό έτος πώς να χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις που υπάγονται στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση”. 

ΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

• Βελτίωση της διαδικασίας συζήτησης των αστικών υποθέσεων τακτικής διαδικασίας, ώστε η ουσία να κρίνεται και με ζωντανή διαδικασία στο ακροατήριο, και όχι μόνο με ένορκες βεβαιώσεις. Να εξετάζεται από συμβούλιο ή εισηγητή αρχικά η αρμοδιότητα, το παραδεκτό ή το ορισμένο του ενδίκου βοηθήματος.

“Τώρα προβλέπεται ότι οι δύο πλευρές υποβάλλουν φάκελο εντός 100 ημερών από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής και στη συνέχεια χωρίς προφορική διαδικασία ο δικαστής που παίρνει τους δύο φακέλους κρίνει αν θα ορίσει εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο ή αν θα εκδώσει κατευθείαν απόφαση, με βάση το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει”, εξηγεί ο Π. Ξηρογιάννης. Και προσθέτει ότι αυτό “από τη μια έχει οδηγήσει σε μια επιτάχυνση, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής της υπόθεσης, και βέβαια, μετά τις 100 μέρες εάν δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα (όπως να εκδώσει προδικαστική απόφαση ο δικαστής και να διατάξει πραγματογνωμοσύνη) έχουμε έκδοση απόφασης”. Από την άλλη, όμως, “δημιουργεί μια ανασφάλεια με το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδικασία στο ακροατήριο και ο δικαστής κρίνει με τις ένορκες βεβαιώσεις των διαδίκων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξει ο δικηγόρος της κάθε πλευράς με ερωτήσεις το μάρτυρα στο ακροατήριο”.

Η σκέψη του ΔΣΚ πάνω σε αυτό είναι “να υπάρξει σε κάθε ένδικο βοήθημα που ασκείται, δηλαδή σε κάθε αγωγή, ένα στάδιο κατά το οποίο ένα δικαστικό συμβούλιο ή κάποιος εισηγητής να κρίνει τα τυπικά θέματα (δηλαδή, αν έχει εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, αν είναι παραδεκτή η αγωγή), έτσι ώστε να κερδίζουμε χρόνο, κι αν υπάρχει τυπικό πρόβλημα να υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα να επανέλθει ο διάδικος, ενώ εάν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις έχουν σωστά τηρηθεί, τότε να πηγαίνει κατευθείαν στην ουσία”.                 

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

• Να μην αποσπώνται υπάλληλοι σε άλλους νομούς, όπως δυστυχώς έχει συμβεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Πέρυσι, εξηγεί ο Π. Ξηρογιάννης, είχε αποσπαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας ένας υπάλληλος στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, κι αυτό “δημιουργεί δυσλειτουργία φυσικά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας διότι χάνει έναν υπάλληλό του”. Επιπρόσθετα “για τον υπάλληλο αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία γιατί αναγκάζεται να μετακινείται καθημερινά στην Τρίπολη, ενώ η οικογένειά του είναι στην Καλαμάτα”. Και επειδή πήγε και φέτος να επαναληφθεί, ο ΔΣΚ θεωρεί ότι θα πρέπει “να τακτοποιηθεί με υπαλλήλους της περιοχής του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης και προς όφελος του όποιου υπαλλήλου θα έμπαινε σε αυτή την ταλαιπωρία, αλλά και προς όφελος του Πρωτοδικείου μας”.         

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

• Ασφάλεια δικαστικού μεγάρου με μόνιμη καθημερινή αστυνόμευση.

Οπως διαμαρτυρήθηκαν και δικηγόροι στην “Ε” την Τετάρτη υπήρξε αναστάτωση από ολόκληρες οικογένειες ρομά, οι οποίοι σε συμπαράσταση ομοφύλων τους που δικάζονταν στο Κακουργοδικείο είχαν κατασκηνώσει στο ισόγειο, κάνοντας ο καθένας ό,τι ήθελε, ενώ τα παιδιά έπαιζαν μπάλα στο διάδρομο!

Ο Π. Ξηρογιάννης λοιπόν μας ενημέρωσε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησαν με την κ. Κοζομπόλη ήταν “το νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία και η μόνιμη καθημερινή αστυνόμευση του Δικαστικού Μεγάρου, ιδίως σε μέρες που υπάρχουν ακροατήρια”. Είπε μάλιστα ότι την Τετάρτη “ήταν πραγματικά μια κακή εικόνα, από τουλάχιστον 100 άτομα”. Και πρόσθεσε ότι ναι μεν “τα ακροατήρια είναι ελεύθερα και μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει μια δίκη”, αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι όλος ο χώρος του ισογείου είναι χώρος όπου μπορούν να βρίσκονται 100 άτομα, χωρίς να έχουν καμία απολύτως απασχόληση και να κάθονται εκεί όπως συνέβαινε την Τετάρτη, να παίζουν μπάλα τα μικρά παιδιά και να υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναστάτωση”.

Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο “εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική διαχείριση των Δικαστηρίων – ασφαλώς να είναι ελεύθερη η είσοδος, ασφαλώς όποιος θέλει να μπορεί να παρακολουθήσει στο ακροατήριο, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε όποιον δεν έχει καμία απολύτως δουλειά να βρίσκεται εκεί ή να μπορεί ελεύθερα οποιοσδήποτε αριθμός ατόμων να γεμίζει το ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου”. Δηλαδή, “θα έπρεπε να υπάρχει ένας έλεγχος, γιατί μπαίνει κάποιος και για ποιο σκοπό μπαίνει. Αυτό που συνέβαινε προχθές δεν ήταν ό,τι καλύτερο για το χώρο της Δικαιοσύνης”.                       

ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

• Επανεξέταση του θεσμού νομικής βοήθειας (legal aid).

Στο θεσμό της νομικής βοήθειας υπάρχουν προβλήματα, λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και εξηγεί ποια είναι αυτά: Το πρώτο είναι ότι “οι δικηγόροι πληρώνονται μετά από δύο χρόνια ενώ έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους, έχουν πληρώσει και τον ΦΠΑ και έχουν φορολογηθεί”. Το δεύτερο είναι ότι “πρέπει να μπει σε νέες βάσεις και να εξεταστεί η αναγκαιότητα πολλές φορές της παροχής νομικής βοήθειας”. Δηλαδή “θα πρέπει να αναμορφωθεί ο θεσμός αυτός ώστε να παρέχεται νομική βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν οικονομική ανάγκη αλλά και σε ανθρώπους που έχουν πραγματική νομική ανάγκη, κι όχι σε οποιονδήποτε ενδεχομένως θέλει να ασκεί απεριόριστες αγωγές και μηνύσεις, έχοντας την κάλυψη του ταμείου του κράτους πίσω του και επικαλούμενος την οικονομική του αδυναμία”. Και προσθέτει πως “σε περιπτώσεις που ένας πολίτης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μπορεί να παρασταθεί μόνος του στο ακροατήριο, δεν είναι δυνατόν να του διορίζεται υποχρεωτικά συνήγορος”.   

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

• Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την πόλη, όπως η αξιοποίηση του στρατοπέδου, κατ’ αρχήν για πανεπιστημιακές σχολές, διαφορετικά την ενίσχυσή του με στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσίες.

Οπως λέει στην “Ε” ο Περικλής Ξηρογιάννης ο ΔΣΚ είναι ένας σύλλογος με 330 μέλη από όλη τη Μεσσηνία (εκτός Κυπαρισσίας), άρα “έχει λόγο και πρέπει, όπως και κάθε πολίτης και φορέας πιστεύω θα πρέπει καλόπιστα να παρεμβαίνει και να λέει την γνώμη του”, γιατί “ό,τι συμβαίνει και ό,τι αποφάσεις θα πάρουν οι αυτοδιοικητικοί έχουν άμεσο αντίκτυπο σε εμάς και στον τρόπο της ζωής μας και στις οικογένειές μας”.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει λοιπόν την άποψη ότι “η Καλαμάτα, ενώ είναι μια μεγάλη πόλη και έχει και πολύ μεγάλες δυνατότητες, υστερεί σε πανεπιστημιακές σχολές. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εδώ πολύ περισσότερες οι πανεπιστημιακές σχολές. Εχει τις προϋποθέσεις, έχει τους χώρους, έχει τις υποδομές και τη συγκοινωνία (αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομο), έχει τα πάντα”. Ετσι, “αν είναι το στρατόπεδο να πάψει να λειτουργεί, η άποψη η δική μας ως πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και ως ένας επιστημονικός φορέας που θα ήθελε να δει να αναβαθμίζονται οι παροχές της εκπαίδευσης στην πόλη μας και όχι να γίνουν λιγότερες, είναι πως θα ήταν ευχής έργον αυτός ο τεράστιος χώρος να φιλοξενήσει πανεπιστημιακές σχολές”. Και, αν αυτό δεν γίνει, “για το καλό της πόλης θα έπρεπε, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της 120 ΠΕΑ, που διευρύνεται το εκπαιδευτικό της αντικείμενο, να ενισχυθεί για τις στρατιωτικές της ανάγκες ή να μεταφερθούν εκεί ενδεχομένως άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΣΚ.    

Τέλος, στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν με τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη ήταν και “η τροποποίηση του άρθρου 1009 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε όποιος αποκτά ακίνητο μισθωμένο ως επιχείρηση, μετά από πλειστηριασμό, να μην μπορεί άμεσα να προβεί σε αποβολή του μισθωτή, αλλά να προβλέπεται προστασία για ορισμένο χρόνο”, καθώς και “διευκρινίσεις για την παράταση του χρόνου στο Κτηματολόγιο”.