Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 16:55

Μέτρα για επαναλειτουργία δικαστηρίων ζητεί η Νάντια Γιαννακοπούλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, για τη λήψη μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, κατέθεσε η Μεσσήνια βουλευτής Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου, από κοινού με τον επίσης βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά.

Οι δύο βουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως τα δικαστήρια της χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία ανήκουν στους πλέον πολυσύχναστους χώρους και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Επισημαίνουν πως το αντικειμενικό αυτό γεγονός καθιστά αυξημένη την πιθανότητα εμφάνισης του Covid-19 σε αυτούς και την ευκολία στη διάδοσή του. Τονίζουν πως «το μέγεθος του κινδύνου μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι ήδη προ της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων στις 14.3.2020 και ενώ ο μέχρι τότε αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα ήταν ακόμη χαμηλός, είχαν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα κορονοϊού τόσο στις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών όσο και του Πρωτοδικείου Πειραιώς, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία τους προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα».
Συγκεκριμένα, αναφέρουν οι βουλευτές πως «επάνοδος στις δικαστικές αίθουσες όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ακόμα και μέσω της σταδιακής λειτουργίας των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, θέτει ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης σε διακινδύνευση. Συνεπώς, βασική προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η διασφάλιση εκείνων των αναγκαίων υγειονομικών προϋποθέσεων σε βάθος χρόνου –αν όχι σε μόνιμο βαθμό και μέχρι την ανεύρεση του εμβολίου ή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής– για την προστασία της δημόσιας υγείας στους δικαστικούς χώρους και για την αποφυγή του συγχρωτισμού, με τρόπους που να επιφέρουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες ως προς την λειτουργία της δικαιοσύνης».
Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν: «Ποια υγειονομικά προστατευτικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την περιφρούρηση της υγείας των δικαστικών υπαλλήλων, των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και όλων των πολιτών στους χώρους των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων; Επίσης προτίθεστε να ορίσετε γιατρό ως υγειονομικό υπεύθυνο σε κάθε δικαστήριο της χώρας, για τη μέριμνα και υγειονομική θωράκισή τους, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της πανδημίας;».