Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 21:07

Τυποποιημένες ΠΟΠ Ελιές Καλαμάτας σε υπουργούς και βουλευτές με πρωτοβουλία Μαντά

Γράφτηκε από την
Τυποποιημένες ΠΟΠ Ελιές Καλαμάτας σε υπουργούς και βουλευτές με πρωτοβουλία Μαντά

 

Υιοθετώντας την προσέγγιση ότι ο καλύτερος πρεσβευτής ενός ποιοτικού προϊόντος είναι το ίδιο το προϊόν και σε συνεργασία με Μεσσήνιους παραγωγούς και τυποποιητές, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς απέστειλε σε όλους τους υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές δώρο τυποποιημένες ΠΟΠ Ελιές Καλαμάτας.

Στην επιστολή που συνοδεύει το κάθε πακέτο, ο κ. Μαντάς αναφέρει τα πρόσφατα ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου, με την οποία ο όρος “Kalamata Olives” κατέστη συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, «ακυρώνοντας» έμμεσα την ιδιαιτερότητα του όρου “Καλαμάτα” και πλήττοντας την εμπορευσιμότητα των ΠΟΠ προϊόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μαντά: "Με την ευκαιρία του ερχομού του νέου έτους, ανέλαβα την πρωτοβουλία να αποστείλω σε όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ένα μικρό, συμβολικό και ξεχωριστό δώρο, που ευδοκιμεί, καλλιεργείται, συλλέγεται και τυποποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία.

Η ελιά Καλαμάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την πόλη της Καλαμάτας, της οποίας το όνομα αναδεικνύει εδώ και δεκαετίες, ως τον τόπο καλλιέργειας και τυποποίησης αυτού του πραγματικά εξαιρετικού αγροτικού προϊόντος. Καλλιεργείται εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Μεσσηνίας, όπου συνήθως επικρατούν ήπιες κλιματολογικές συνθήκες με δροσερά καλοκαίρια και ελαφριούς χειμώνες. Ευδοκιμεί κυρίως σε πεδινές και ορεινές περιοχές, έχει αμυγδαλωτό σχήμα, καστανόμαυρο χρώμα, ελαφριά φρουτώδη γεύση και τραγανή σάρκα, ενώ ο πυρήνας της διαχωρίζεται εύκολα από το υπόλοιπο σώμα. Η ελιά Καλαμάτας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ολοκληρωμένης μεσογειακής διατροφής, είτε ως συστατικό γευμάτων είτε ως συνοδευτικό (μεζές). Έχει ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου και καλίου, ενώ φημίζεται για την αντιοξειδωτική της δράση και συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Στο φαγητό συνδυάζεται υπέροχα με πιάτα που περιέχουν όσπρια ή λαδερά φαγητά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, πίτες και σάλτσες, καθώς και σε ιδιαίτερα αρτοσκευάσματα, όπως το λιόψωμο και οι λιόπιτες. Η συγκομιδή της ελιάς Καλαμάτας γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάθε έτους και πραγματοποιείται συνήθως με το χέρι, αφού ο καρπός έχει αφεθεί να ωριμάσει από τον ήλιο επάνω στο δένδρο. Αποθηκεύεται σε αλατόνερο προκειμένου να ξεπικρίσει μέσω φυσικής ζύμωσης χωρίς πρόσθετα, διαδικασία που είναι γνωστή ως “φυσική επεξεργασία” και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Στη συνέχεια συσκευάζεται σε άλμη χωρίς συντηρητικά και με ένα λεπτό στρώμα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της περιοχής, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο άριστες συνθήκες διατήρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως άλλα γνωστά ευρωπαϊκά προϊόντα με ιδιαίτερη γεωγραφική προέλευση, σαν το ισπανικό χοιρινό (Jamón de Huelva), την μπίρα Μονάχου (Münchener Bier), το ιρλανδέζικο ουίσκι (Irish Whiskey) και την παρμεζάνα από τη Λομβαρδία (Parmigiano Reggiano), η ελιά Καλαμάτας αποτελεί ένα προϊόν που προστατεύεται μέσω της ένδειξης ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο από τον Ιούνιο του 1996, οπότε και υπήρξε η σχετική ευρωπαϊκή έγκριση. Με τον τρόπο αυτό η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που έχετε στα χέρια σας, κατοχυρώθηκε παγκοσμίως ως ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προϊόν, απόλυτα συνυφασμένο με την περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, στην οποία καλλιεργείται, συλλέγεται, επεξεργάζεται και τυποποιείται με φροντίδα και μεράκι. Επιπλέον διαχωρίστηκε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο από τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών, οι οποίες παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λατινική Αμερική.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ελιά Καλαμάτας δέχεται πολλαπλά και ισχυρά εμπορικά πλήγματα που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερους την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, αλλά και μια αμφιλεγόμενη υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2018 (απόφαση Αποστόλου). Ιδιαίτερα η δεύτερη έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην εμπορευσιμότητα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, δεδομένου ότι μέσω της απόφασης αυτής ο όρος “Kalamata Olives” κατέστη συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, γεγονός που στην πράξη δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές και έμμεσα «ακυρώνει» την ιδιαιτερότητα του όρου “Καλαμάτα” που φέρει η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι η στήριξη και ενίσχυση όλων των ελληνικών προϊόντων είναι ένας κοινός στόχος που αγγίζει όλους μας. Πιστεύω ότι πρέπει συντονισμένα και καλόπιστα, με μεθοδικότητα και εθνικό όραμα, να διαμορφώσουμε από κοινού το πλαίσιο που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά προϊόντα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη νομιμότητα και τους θεσπισμένους κανόνες. Και εκτιμώ ότι η προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η κατοχύρωση μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για κάθε ελληνική ελιά Καλαμών, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα".


NEWSLETTER