Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 13:11

Μαντάς στη Βουλή για την απολιγνιτοποίηση: "Ψεύτικη η δήθεν οικολογική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ"

Μαντάς στη Βουλή για την απολιγνιτοποίηση: "Ψεύτικη η δήθεν οικολογική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ"

 

“Με τη σημερινή του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτει το ψευδεπίγραφο αφήγημά του περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας”, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης.

Παρατήρησε ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που για χρόνια αδρανούσε και κωλυσιεργούσε. Τελικά έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τόσο την απολιγνιτοποίηση σε ολόκληρη την επικράτεια, όσο και ένα γενναίο και πλήρες σχέδιο για τις ευάλωτες περιοχές στη νέα εποχή”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το νέο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που υλοποιείται μέσω του νομοσχεδίου, τεκμηριώνει “τη δέσμευση της χώρας ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί λιγνίτη μέχρι το 2028, φροντίζοντας ταυτόχρονα όμως και για τον οικονομικό μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών που μέχρι σήμερα βασίζονταν στον λιγνίτη”.

Παράλληλα ο βουλευτής σημείωσε ότι “είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης μετάβασης” κι επεσήμανε πως “μέσω του σχεδίου δίνονται αυξημένα κίνητρα αλλά και χαλαρότερα κριτήρια για νέες επενδύσεις στις ευάλωτες περιοχές, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεσμεύθηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που ανέρχονται σε δισ. ευρώ και η τηλεθέρμανση για τη Δυτική Μακεδονία και το φυσικό αέριο για τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αναμένεται να βοηθήσουν τη μετάβαση σε σημαντικό βαθμό”.

Ακόμα, ο κ. Μαντάς στάθηκε στη συμπερίληψη του Δήμου Οιχαλίας στις περιοχές που ωφελούνται άμεσα από το ΣΔΑΜ, σημειώνοντας ότι πρόκειται “για έναν μικρό και φτωχό δήμο που είχε εξάρτηση από τον λιγνίτη και χρειάζεται να στηριχθεί”, ενώ ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο του ΣΔΑΜ Κωστή Μουσουρούλη για τις μέχρι τώρα ενέργειές τους.