Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 20:05

Ο Λαμπρόπουλος για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας

Γράφτηκε από την
Ο Λαμπρόπουλος για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας

«Τους δύο λαούς, τον αμερικάνικο και τον ελληνικό, τους συνδέουν κοινές αξίες, κοινά οράματα, τους συνδέει η δημοκρατία, τους συνδέουν αρχές, έχουμε πορευθεί μαζί σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, σε όλους τους πολέμους», δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στην τοποθέτηση του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.

«... μεταπολεμικά η θέση της χώρας μας και της    παράταξής μας ήταν πάλι ξεκάθαρη. Πιστή στους    συμμάχους, πιστή    στον ελεύθερο κόσμο με το περίφημο, που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, "ανήκομεν εις τη Δύσιν" και δικαιώθηκε και αυτός και η παράταξη και η χώρα μας, όταν κάποιοι τότε και αργότερα ψάχνονταν σε κάποιους αδέσμευτους που… τότε ή στον τρίτο κόσμο», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβαση του ο κ. Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μεσσήνιου βουλευτή: "Συζητάμε σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, την    Κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Ιστορικά η πατρίδα μας η Ελλάδα,    η χώρα μας μετείχε σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους και στάθηκε στο πλευρό των συμμάχων, μαζί τους πολέμησε, μαζί τους έδωσε το αίμα της.
Μετέπειτα, μεταπολεμικά η θέση της χώρας μας και της    παράταξής μας ήταν πάλι ξεκάθαρη. Πιστή στους    συμμάχους, πιστή    στον ελεύθερο κόσμο με το περίφημο, που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, «ανήκομεν εις τη Δύσιν» και δικαιώθηκε και αυτός και η παράταξη και η χώρα μας, όταν κάποιοι τότε και αργότερα ψάχνονταν σε κάποιους αδέσμευτους που …… τότε ή στον τρίτο κόσμο.   
Εμείς ήμασταν    πιστοί και σήμερα που πάλι η χώρα, η Ευρώπη, η περιοχή μας ζει μεγάλο κακό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πάλι    η χώρα μας έχει πάρει την εθνική θέση, τη σωστή θέση, αυτό που έπρεπε να κάνει. Δηλαδή να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο που παραβιάζεται κατάφορα.    Αυτό κάνουμε    και σήμερα.
Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε    εμείς η Ελλάδα, που δέχεται προκλήσεις από αναθεωρητικές ιδέες, όπως αυτό του Πούτιν, από τη γειτονική μας Τουρκία, αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε    προς κάθε κατεύθυνση.
Η χώρα μας, ιδιαίτερα από το 2019 και μετά, έχτισε και δημιούργησε συμμαχίες. Ο Πρωθυπουργός, τα δύο Υπουργεία, ο Υπουργός Εξωτερικών μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χτίσαμε στρατηγικές συμμαχίες, χτίσαμε κάθε είδους συμμαχίες με λαούς και γειτονικά κράτη που πραγματικά τα χρειαζόμαστε, όπως με το Ισραήλ, με την Κύπρο, με την Αίγυπτο, με τη Σαουδική Αραβία, με τα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως με τη Γαλλία. Με τη Γαλλία, χτίσαμε αυτή την ιστορική Συμφωνία, που κατοχυρώνει τα εθνικά μας δίκαια, στηρίζει τη χώρα μας και θα είναι δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή.
Το ίδιο, λοιπόν, γίνεται και σήμερα με τη Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τους δύο λαούς, τον αμερικάνικο και τον ελληνικό, τους συνδέουν κοινές αξίες, κοινά οράματα, τους συνδέει η δημοκρατία, τους συνδέουν αρχές, έχουμε πορευθεί μαζί σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, σε όλους τους πολέμους.
Υπογράφουμε, λοιπόν, αυτή τη Συμφωνία σήμερα και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι είναι προς το συμφέρον της ειρήνης στην περιοχή και προς το συμφέρον της Ελλάδος. Έτσι κατοχυρώνεται και εξασφαλίζεται η ειρήνη, έτσι στηρίζονται τα εθνικά μας δίκαια.
Αυτό το πιστεύουμε, το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι όταν χρειαστεί οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι γενικότερα και το δείχνει η συμπεριφορά και η στάση της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα είναι δίπλα μας για να προστατεύσει την ειρήνη και τα εθνικά μας δίκαια.
Εμείς δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, ούτε διεκδικούμε από κανέναν τίποτα.
Δεν θέλουμε να ξανά ακούσουμε τη λέξη «βρείτε τα».
Δεν θέλουμε να υπάρξει διαχωρισμός είτε αυτή είναι η Τουρκία, πρέπει πάση θυσία να την έχουμε κοντά μας και να την εξασφαλίσουμε.
Εμείς έχουμε ένα χρέος εδώ, να είμαστε όλοι ενωμένοι, αυτό επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον, να ενδυναμώσουμε τις συμμαχίες μας, να στηρίξουμε και να είμαστε μαζί με τους συμμάχους μας που είναι πολύ σημαντικό και να βασιστούμε στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο.
Τονίζω και πάλι, ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό τον καιρό, εμάς μας καλύπτει απόλυτα και η πρόσκληση που έχουν στείλει στον Πρωθυπουργό και σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μιλήσει και στο Κογκρέσο, μας δίνει πολύ μεγάλη ελπίδα και ενθουσιασμό, ότι οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Αμερική, θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους. Αυτό θα είναι σε όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. "

 


NEWSLETTER