Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 19:33

Στήριξη στο Δήμο Καλαμάτας για προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Το θέμα της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών συζήτησε σήμερα στην Αθήνα, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τη γ.γ. υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου. 

Η γ.γ., με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα παρέχει στο δήμο κάθε στήριξη για τη διαχείριση στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης από τον ανάδοχο των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού. Ειδικότερα: 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το δήμο, "ο δήμαρχος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στα απορρίμματα και ζήτησε συνδρομή για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την τελευταία συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Ο Π. Νίκας ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της προσωρινής διαχείρισης, καθώς και να βοηθήσει το υπουργείο το Δήμο Καλαμάτας με την παροχή μηχανημάτων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον" (ΕΠΠΕΡΑΑ). Κατά τη συνάντηση υπήρξε συνεννόηση να προωθηθούν οι διαδικασίες για χρηματοδότηση μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να γίνει προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων. Προς το παρόν, ο Δήμος Καλαμάτας σχεδιάζει την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων και να σταματήσει τη μεταφορά τους".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "η γ.γ. επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να σταθεί αρωγός και να παρέχει στον δήμο όποια βοήθεια δύναται σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική, τεχνική και νομική στήριξη του δήμου για τη διαμόρφωση και υλοποίηση λύσεων τεχνικά άρτιων, επιλέξιμων και συμβατών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης από τον ανάδοχο των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης του συνόλου των ΧΑΔΑ της επικράτειας, με στόχο αφενός να αποτραπεί η επιβολή βαρύτατων προστίμων στη χώρα μας και αφετέρου να εξαλειφθεί οριστικά η ανεξέλεγκτη διάθεση - εναπόθεση απορριμμάτων".