Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 08:05

Κατά των αλλαγών στο νόμο ο Γρηγοράκος

Κατά των αλλαγών στο νόμο ο Γρηγοράκος

"Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάτι που θα 'ρθει, θέλουμε όμως αυτό το κάτι να μην είναι αποσπασματικό αλλά να έρθει προγραμματισμένο και οργανωμένο, δεν θα πάμε 7 - 8 μήνες πριν τις εκλογές να μιλήσουμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου": Αυτό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος σε ερώτηση της "Ε" για τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ο ψηφοφόρος θα πρέπει να γνωρίζει ποιο δήμαρχο στηρίζει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ψηφοδελτίου για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Γρηγοράκος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα με στελέχη της αυτοδιοίκησης και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας. Νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού, καθώς και για το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τόνισε λοιπόν ο υπουργός ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συζητηθούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος της χώρας: "Να πάμε να μιλήσουμε για τη δημοκρατία, για το πολιτικό χρήμα, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις βουλευτικές εκλογές, να μιλήσουμε για το σπάσιμο των περιφερειών, να μιλήσουμε για έναν άλλο πολιτικό χάρτη, μια άλλη εκλογή των βουλευτών, μια άλλη εκλογή πιθανόν", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Εμείς είμαστε υπέρ των αλλαγών αυτών, υπέρ των προτάσεων που θα πάνε την κοινωνία μπροστά, δεν κλείνουμε κανένα θέμα αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε αποσπασματικά θέματα", πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό και ένα παράθυρο διαλόγου εφόσον Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συναποφασίσουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές. "Εχουμε κάνει τις συζητήσεις μας για τον εκλογικό νόμο που θα θέλαμε και αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να το ανοίξουν, εμείς θα το συζητήσουμε", είπε. Και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε προτείνει να δώσουμε σε ένα διευρυμένο χώρο, όπως είναι η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΚΕΔΕ, το χρόνο να γίνουν διάφορες συζητήσεις, διάφορα φόρουμ και να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, να μην παίξουμε τοπικά εκλογικά παιχνίδια και συσχετισμούς". 

Αν όμως πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε επιλογή ξεχωριστών ψηφοδελτίων, προσωπική του άποψη είναι να υπάρξει "ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, από πάνω να είναι οι δήμαρχοι και κάτω οι δημοτικοί σύμβουλοι, για παράδειγμα να είναι ο δήμαρχος ένα, δύο κ.λπ. και δίπλα στους δημοτικούς συμβούλους να φαίνεται ποιον δήμαρχο στηρίζει ο καθένας".

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Καλούμενος να σχολιάσει την προσπάθεια προσέγγισης του κεντροαριστερού χώρου ο Λ. Γρηγοράκος είπε ότι "η κίνηση των 58, είναι μια κίνηση που προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο χώρο της Κεντροαριστεράς και το οποίο δημιουργήθηκε από την απογοήτευση του κόσμου από τη δικιά μας εξαναγκαστική πολιτική των μνημονίων, δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο ήταν και παραμένει ο κύριος εκφραστής της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα". 

Ο υπουργός σχολιάζοντας άλλα θέματα της επικαιρότητας είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος στις οριζόντιες απολύσεις, γιατί θεωρεί ότι είναι άδικες και όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "έχουν σάρκα και αίμα". Επίσης τόνισε πως όλοι οι Ελληνες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι και πως δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να είναι και πάροχος υγείας.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή και τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, είπε: "Σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, θα κάνει το καθήκον της". Είπε ακόμη πως απορρίπτει τη θεωρία των δύο άκρων, γιατί "δεν υπάρχουν δύο άκρα, το άκρο είναι ένα και είναι η βία και όποιος είναι με τη βία είναι απέναντί μας, απ' όπου κι αν προέρχεται".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε ακόμη για την μεταμνημονιακή Ελλάδα του 2015 έως 2030, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα είναι μια διαφορετική Ελλάδα, χτισμένη με διαφορετικά πρότυπα, αξίες και στόχους. Μια αξιοκρατική Ελλάδα, ένα κράτος αποτελεσματικό που θα σέβεται τον πολίτη". 

Τέλος, μιλώντας για την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι "τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ευρώπη θα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορεί να τα λύσει ένας κομματικός μηχανισμός". Και το ΠΑΣΟΚ "χωρίς να χάσει την ταυτότητά του κάνει ένα μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό, βάζοντας το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το κομματικό", είπε καταλήγοντας ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. 

Νωρίτερα ο γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χριστόπουλος, παρουσιάζοντας τον κ. Γρηγοράκο τόνισε ότι "παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, το θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια προήγαγε ένα θεσμό που σε στιγμές δύσκολες για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα έφερε την τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη μέσα από χρήσιμες δομές και κοινωνικά προγράμματα.

Ν.Κ.