Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 09:23

Συνέντευξη του βουλευτή Περ. Μαντά: «Είναι άστοχος ο όρος “σύστημα Σαμαρά”»

Γράφτηκε από τον
Συνέντευξη του βουλευτή Περ. Μαντά: «Είναι άστοχος ο όρος “σύστημα Σαμαρά”»

 

Συνέντευξη: Θανάσης Λαγός

«Νομίζω ο όρος "σύστημα Σαμαρά" είναι άστοχος, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και αδικεί τους πολίτες. Είναι σαν να υπονοείται ότι δεν υφίσταται ελεύθερη βούληση και ότι υπάρχει ένα δήθεν κρυφό και παντοδύναμο "σύστημα" που ασκεί πλήρη έλεγχο και επιρροή, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.» δηλώνει ο βουλευτής Περικλής Μαντάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε» και προσθέτει «η άποψη του Αντώνη Σαμαρά για τα πολιτικά ζητήματα της περιοχής αλλά και της χώρας, φέροντας το ειδικό βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού, πάντα έχει ξεχωριστή σημασία και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη» Μιλώντας για το μήνυμα των εκλογών ο κ. Μάντας δηλώνει υπάρχει μια ξεκάθαρη εντολή προς την κυβερνητική παράταξη της ΝΔ να συνεχίσει τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές και τον εκσυγχρονισμό του κράτους». Μιλώντας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας ο κ. Μαντάς είπε «Επάνω στη δυναμική προοπτική που έφερε στη Μεσσηνία η Costa Navarino οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και εμείς. Βελτιώνοντας τις καίριες και κρίσιμες υποδομές μας, στηρίζοντας το όραμα και τη δημιουργική εξωστρέφεια του νομού, ενισχύοντας τον ποιοτικό τουρισμό και τη γαστρονομία, αναπτύσσοντας νέες συνέργειες μεταξύ των δομών του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας»

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μαντά:

 

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 στην Μεσσηνία και εσείς επανεκλεγήκατε βουλευτής αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των ψήφων που λάβατε. Ταυτόχρονα όμως τόσο στις δεύτερες εθνικές εκλογές όσο και στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είχαμε και στη Μεσσηνία αύξηση της αποχής. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τα μηνύματα του εκλογικού σώματος. 

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους Μεσσήνιους συμπολίτες μας που με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους για το έργο και τις προσπάθειές μου κατά την προηγούμενη περίοδο. Η στήριξή τους αποτελεί τιμή για εμένα, αφού μόνο μαζί θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια τόσο μεγάλη και εντυπωσιακή αύξηση σε ψήφους.

Αναφορικά με τα μηνύματα του εκλογικού σώματος, εκτιμώ ότι δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που με σχετική ασφάλεια μπορούν να εξαχθούν: αφενός υπάρχει μια ξεκάθαρη εντολή προς την κυβερνητική παράταξη της ΝΔ να συνεχίσει τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η χώρα μας να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με ταυτόχρονη μέριμνα για την κοινωνική συνοχή, την προστασία των πραγματικά ευάλωτων, τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών και τη διάχυση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την κοινωνία.

Αφετέρου το αποτέλεσμα αποτελεί ηχηρή αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και της θορυβώδους, εχθροπαθούς και αντιδραστικής ρητορικής που υιοθέτησε τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση. Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, η τοξικότητα έχει ηττηθεί στρατηγικά και παρότι είναι ακόμα παρούσα, εμφανίζεται πλέον αποδυναμωμένη. Από την άλλη μεριά, η ΝΔ βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση ώστε να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της και βέβαια να κριθεί για αυτό στο τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στο ζήτημα της αποχής που θέτετε, αναμφίβολα είναι κάτι που πρέπει πάντα να μας προβληματίζει, ωστόσο φέτος είχαμε μια ιδιαιτερότητα λόγω των διπλών εκλογών. Πιστεύω ότι πλέον αφήνοντας οριστικά πίσω μας τον τυχοδιωκτισμό της απλής αναλογικής και μέσα από τη τήρηση σταθερών και ομαλών εκλογικών κύκλων, η συμμετοχή των πολιτών θα κινείται σε αναμενόμενα επίπεδα.

 

Η Μεσσηνία διαθέτει κατά γενική ομολογία τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Γιατί παραμένουν αναξιοποίητοι οι πόροι του νομού;

Προερχόμαστε από μια δύσκολη, αν όχι καταστροφική, δεκαετία κατά την οποία χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και δοκιμάστηκαν οι αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος. Παρότι έγιναν προσπάθειες κυρίως από τη κυβέρνηση Σαμαρά, οι τραγικοί χειρισμοί της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου το 2015 κατέληξαν στην απώλεια πάρα πολύ χρόνου και στην πλήρη αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού. Θυμίζω τον αρχικό σχεδιασμό για το "Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη" που ανατράπηκε και αναθεωρήθηκε παρά την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά και στη συνέχεια, οι διαδοχικές κυβερνητικές αστοχίες, οι παλινωδίες και η διαχειριστική ανεπάρκεια των επόμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν τα έργα στη σχεδόν απόλυτη στασιμότητα, κρατώντας πίσω συνολικά την περιοχή μας.

Από το 2019 και μετά πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί αυτός ο χαμένος χρόνος. Οι μελέτες επικαιροποιήθηκαν και ωρίμασαν, οι διαδικασίες προχώρησαν, τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού μπήκαν σε λειτουργία και έτσι σήμερα βλέπουμε όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής μας να προχωράνε. Οι δρόμοι, το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, τα φράγματα, τα αλιευτικά καταφύγια, τα υδατοδρόμια, σταδιακά προχωρούν και βήμα-βήμα οδηγούνται προς την οριστική υλοποίηση. Σκεφθείτε μόνο ότι όλα αυτά μπήκαν σε σειρά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού τα προηγούμενα 4,5 χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία αξιόλογη προετοιμασία.

Σίγουρα θα θέλαμε τα πράγματα να προχωρούν πιο γρήγορα και σε κάποιες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές. Δυστυχώς όμως οι διαδικασίες μας είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, αλλά ποτέ δεν σχεδιάστηκαν με βάση την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, κάτι που σήμερα αναμφίβολα είναι προβληματικό. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να εκσυγχρονιστεί ένας μηχανισμός εν λειτουργία, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να γίνουμε ταχύτεροι και αποδοτικότεροι.

 

Η φετινή υψηλή τιμή του ελαιόλαδου προφανώς δεν θα σταματήσει την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Υπάρχει μέλλον χωρίς πραγματική αναζωογόνηση του πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας;

Όντως η φετινή τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα υψηλή και λειτουργεί ενισχυτικά για το αγροτικό εισόδημα, ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας. Το φαινόμενο κάλλιστα μπορεί να έχει χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερης συγκυρίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η οποία ενδεχομένως να μην ισχύσει τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι η Μεσσηνία ήταν και παραμένει ένας αγροτικός νομός και η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή πρέπει να ακολουθεί τον κατάλληλο σχεδιασμό. Μετά την πρόσφατη κρίση χρέους και τη μεγάλη οπισθοδρόμηση σε έργα υποδομής, πολύ ορθά η κυβέρνηση έριξε το βάρος σε σημαντικές υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και το Μηναγιώτικο φράγμα, που πλέον έχει λάβει υψηλή προτεραιότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να υλοποιήσουμε νέες πολιτικές με στόχο την ομαλή και εύρωστη λειτουργία του αγροτικού τομέα, την αναβάθμιση των καλλιεργειών, την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων που πλήττουν την παραγωγή. Χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε κεντρικό επίπεδο, προγράμματα στήριξης νέων αγροτών, ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας και ενίσχυση των υγιών και εύρωστων αγροτικών συνεταιρισμών. Κάποια βήματα σίγουρα έχουν γίνει, αλλά χρειαζόμαστε πιο γενναίες παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο κρατικών δομών και υπηρεσιών που πρέπει να στηρίζουν αποτελεσματικότερα τους παραγωγούς, όσο και σε επίπεδο αγροτικής δραστηριότητας η οποία πρέπει να γίνει αποδοτικότερη και το αγροτικό εισόδημα πιο σταθερό. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορολογήσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ακόμα και κατάρρευση κλάδων της ελληνικής οικονομίας καθώς είναι κοινό μυστικό πως η επιβίωση των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων εδράζεται στη φοροαποφυγή. Το σχόλιο σας για τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχετε ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα επιβίωσης της κοινότητας.

Παρακολουθώ πολύ στενά το ζήτημα και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα σημείο: δεν πρόκειται για προσπάθεια φορολόγησης των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Αυτή ήδη υπάρχει μέσα από το φορολογικό μας σύστημα το οποίο δεν αλλάζει, οι κλίμακες είναι ίδιες, οι φοροελαφρύνσεις απέναντι στη φορο-λαίλαπα που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε πλήρη ισχύ, τα εισοδήματα φορολογούνται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που γίνεται λοιπόν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια στοχευμένη προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, η οποία όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει και είναι εκτεταμένη.

Προφανώς η τεκμαρτή οριζόντια φορολόγηση έχει τα δικά της προβλήματα και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι μια εξαιρετική λύση. Όμως δεν γίνεται στην Ελλάδα οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεισφέρουν φορολογικά ελάχιστα και η απώλεια ΦΠΑ να είναι τεράστια. Και ελλείψει "λεφτόδενδρου", είναι κοινωνικά άδικο κάποιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερους έμμεσους και άμεσους φόρους, επειδή κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν μια ιδιότυπη και καταχρηστική φορολογική "ασυλία". Ακριβώς σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η κυβέρνηση, κλείνοντας τρύπες και πετυχαίνοντας περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, μηδενίζοντας παράλληλα και το τέλος επιτηδεύματος.

Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις και η κυβέρνηση οφείλει και είναι διατεθειμένη να βελτιώσει το νομοσχέδιο, εξαλείφοντας όλες τις αδικίες που δημιουργούνται, χωρίς όμως να ακυρωθεί ο κεντρικός του στόχος. Υπάρχουν άλλωστε περιθώρια για περιορισμένες παρεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες θα καταθέσω κι εγώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως:

Ο συνυπολογισμός άλλων εισοδημάτων που τυχόν έχει ο επαγγελματίας ή η άμεση οικογένειά του, όπως ενοίκια, βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, συμμετοχή σε εταιρίες, αγροτικό εισόδημα,

Το τεκμήριο να εξετάζει το οικογενειακό εισόδημα, όταν πρόκειται για ζευγάρια ελευθέρων επαγγελματιών,

Να υπάρχει εξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το ύψος του τεκμαρτού κέρδους,

Να καθοριστεί ειδική μεταχείριση με γεωγραφική κατηγοριοποίηση όσων δραστηριοποιούνται σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις,

Να θεσπιστεί απαλλαγή του μέτρου για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες κατά την περίοδο ανατροφής τέκνων και μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Νομίζω σύντομα όλοι θα δουν στην πράξη ότι οι επιβαρύνσεις είναι στην πλειονότητά τους διαχειρίσιμες και ότι πρόκειται για ένα συνολικά δίκαιο και αναγκαίο μέτρο, μέχρι τουλάχιστον η φοροδιαφυγή να περιοριστεί περισσότερο με άλλους έμμεσους, δικαιότερους και πιο συστημικούς τρόπους.

 

Η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο στις τέσσερεις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις στήριξε τέσσερις διαφορετικούς υποψήφιους περιφερειάρχες. Υπάρχει πίσω από αυτές τις επιλογές το "σύστημα Σαμαρά" που κατάγγειλε ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας;

Νομίζω ο όρος "σύστημα Σαμαρά" είναι άστοχος, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και αδικεί τους πολίτες. Είναι σαν να υπονοείται ότι δεν υφίσταται ελεύθερη βούληση και ότι υπάρχει ένα δήθεν κρυφό και παντοδύναμο "σύστημα" που ασκεί πλήρη έλεγχο και επιρροή, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός χαίρει μεγάλης και ευρείας εκτίμησης τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτή η εκτίμηση πηγάζει μέσα από τη μακροχρόνια, αδιάλειπτη και αμφίδρομη σχέση του ίδιου με τους πολίτες.

Συνεπώς η άποψη του Αντώνη Σαμαρά για τα πολιτικά ζητήματα της περιοχής αλλά και της χώρας, φέροντας το ειδικό βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού, πάντα έχει ξεχωριστή σημασία και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο, διότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια μεγάλη και δυναμική πολιτική διαδρομή, μέσα από την οποία έχει αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην πορεία της χώρας κάτω από απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες.

Ας μην εξάπτουμε τη φαντασία διαφόρων λοιπόν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και θεμελιώνονται στη  βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από κάθε εκλογική διαδικασία και όπως άλλωστε συνέβη και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την εκλογή του κ. Πτωχού, ενός καθ’ όλα άξιου τεχνοκράτη με ολοκληρωμένο όραμα για την Περιφέρεια.

 

Χάρη στην Costa Navarino και τον αυτοκινητόδρομο Α7 η Μεσσηνία εντάχθηκε στον τουριστικό χάρτη. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να καταξιωθεί ως διεθνής προορισμός ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος;

Πράγματι η περίπτωση της Μεσσηνίας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του αναπτυξιακού οικοσυστήματος που μπορούν να μοχλεύσουν και να ανακινήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, μιας προσέγγισης που βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι όμως και μια περίπτωση που συνδέεται με το όραμα ενός ανθρώπου γέννημα-θρέμα της μεσσηνιακής γης, του Καπετάν Βασίλη και της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που έγιναν συνώνυμο της ολικής ανάτασης ενός νομού και συνολικά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.

Επάνω σε αυτή τη δυναμική προοπτική που έφερε στη Μεσσηνία η Costa Navarino οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και εμείς. Βελτιώνοντας τις καίριες και κρίσιμες υποδομές μας, στηρίζοντας το όραμα και τη δημιουργική εξωστρέφεια του νομού, ενισχύοντας τον ποιοτικό τουρισμό και τη γαστρονομία, αναπτύσσοντας νέες συνέργειες μεταξύ των δομών του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι νέοι οδικοί άξονες με αιχμή το "Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη" και το “Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα", καθώς και η παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας, ώστε το αεροδρόμιό μας να γίνει μια αναβαθμισμένη και σύγχρονη πύλη εισόδου ξένων επισκεπτών που ενισχύει την ταξιδιωτική εμπειρία.

Παράλληλα πολλά εξαρτώνται από τις πρωτοβουλίες και τον σχεδιασμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Χάρη στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών τοπικών έργων μικρότερης κλίμακας που μπορούν να βελτιώσουν με καταλυτικό τρόπο τις υποδομές, δίνοντας ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση. Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχα τη δυνατότητα να υποστηρίξω έργα από αρκετούς μεσσηνιακούς δήμους, τα οποία σταδιακά παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. Σε αυτή την οδό πρέπει να επιμείνουμε με ακόμα περισσότερη αφοσίωση και ένταση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται τη δυναμική της περιοχής μας.


NEWSLETTER