Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 07:22

Γιάννης Μανώλης: "Ο Τατούλης υποχρεωμένος να απαντήσει στις κατηγορίες"

Γράφτηκε από τον
Γιάννης Μανώλης: "Ο Τατούλης υποχρεωμένος να απαντήσει στις κατηγορίες"

"Ο κ. Τατούλης είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις σε ένα-ένα σε αυτά που τον κατηγορούν", τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ε" ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιάννης Μανώλης.

Επισημαίνει ότι «αυτή η δυσωδία που αποπνέει, αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει» και ξεκαθαρίζει: «Εγώ λέω ότι όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν. Δεν του αποδίδω τίποτα, γιατί δεν είμαι εισαγγελέας. Ομως θα κάνω τα πάντα και τώρα και μετά τις εκλογές να βγουν όλα στο φως. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται».

Παρατηρεί ότι το καθεστώς Τατούλη πρέπει να γκρεμιστεί, γιατί «είναι μηχανισμοί, είναι οικογενειοκρατία, είναι αδιαφάνεια, είναι εξαρτήσεις από την τρόικα, είναι όλα αυτά μαζί».

Ο κ. Μανώλης σημειώνει πως «εμείς είμαστε ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο. Εμείς δεν εξαρτόμαστε ούτε από κόμματα, δεν παίρνουμε ούτε χρίσματα, ούτε εντολές από κόμματα και ο μόνος που μπορεί να μας δίνει εντολή, είναι οι πολίτες της Πελοποννήσου». Διευκρινίζει ότι γι’ αυτόν όλα θα είναι «καθαρά και ξάστερα. Γι’ αυτό και λέμε καθαρά χέρια. Το προσκλητήριο αφορά όλο τον κόσμο, εφ’ όσον συμφωνεί σε αυτό. Τα πάντα στο φως. Μόνο με διαφάνεια, τίποτα κρυφό».

Ο Γ. Μανώλης δίνει απαντήσεις για το πόθεν έσχες του και για την παρουσία του ως συνδικαλιστής κι εύχεται οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις κομματικών στελεχών να περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο.

- Οπως είπατε στόχος σας είναι να αλλάξει το σύστημα, "να γκρεμίσουμε μαζί με τους πολίτες το σύστημα, το καθεστώς Τατούλη". Τι σημαίνει, τι είναι αυτό το καθεστώς Τατούλη που πρέπει να γκρεμιστεί;

«Καταρχήν νομίζω ότι οι πολίτες ξέρουν καλά, γιατί το ζουν στο πετσί τους τι σημαίνει καθεστώς Τατούλη. Δεν είναι μόνο καθεστώς Τατούλη, είναι μια λογική δύο κομμάτων, δύο ηγεσιών που στηρίζουν αυτό το καθεστώς. Είναι μηχανισμοί, είναι οικογενειοκρατία, είναι αδιαφάνεια, είναι εξαρτήσεις από την τρόικα, είναι όλα αυτά μαζί. Εμείς είμαστε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, είμαστε ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο. Εμείς δεν εξαρτόμαστε ούτε από κόμματα, δεν παίρνουμε ούτε χρίσματα, ούτε εντολές από κόμματα και ο μόνος που μπορεί να μας δίνει εντολή και το μόνο κόμμα που έχουμε εμείς να στηρίξουμε, είναι η Πελοπόννησος, είναι οι πολίτες της Πελοποννήσου. Αρα, από τη μια μεριά έχουμε μηχανισμούς, όλα αυτά μαζί, και από την άλλη μεριά έχουμε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς πίσω του να έχει συμφέροντα οικονομικά, χωρίς να παίρνει εντολές από εργολάβους και χωρίς να λειτουργεί για τους μεγαλοπαράγοντες και για τους μεγαλοεργολάβους. Αυτή είναι η διαφορά μας».

 

 

"Ο Ερντογάν της Πελοποννήσου"

- Περάσατε στο δικό σας ψηφοδέλτιο. Απευθύνεστε δηλαδή σε όλο τον κόσμο, πέρα από κόμματα και χρώματα, δεξιούς και αριστερούς;

«Κόμμα μας είναι η Πελοπόννησος. Εξαρτήσεις έχουμε μόνο με το λαό της Πελοποννήσου και δεν είναι κανείς πίσω μας. Αυτό νομίζω μπορεί να αποδειχθεί και από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να φτιάξουμε το ψηφοδέλτιο. Αρα απευθυνόμαστε σε όλους, σε όσους συμφωνούν ότι αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας θα πρέπει να γκρεμιστεί. Εχω διαβάσει ότι ο κ. Τατούλης σε κάποια στιγμή παρομοίασε την πορεία του με την πορεία του Ερντογάν. Λοιπόν, ας εύχεται να μην έχει το ίδιο τέλος που έχει ο Ερντογάν, ίσως δεν είχε υπολογίσει το τέλος που έρχεται για τον Ερντογάν. Το λέω για να προσέχουμε με τι παρομοιάζουμε την πορεία μας. Δηλαδή, ο Ερντογάν της Πελοποννήσου πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο».

 

- Να πάω πάλι στα ζητήματα που θέσατε και ήταν πολύ σημαντικά, τα ζητήματα στη συνέντευξή σας με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας. Είπατε ότι η δέσμευσή σας είναι αν σας συμπαθεί ο κόσμος να κλείσετε την Περιφέρεια 10 μέρες για να μπουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπάρχουν. Θεωρείτε ότι είναι τέτοια η διαφθορά που χρειάζεται να μπουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

«Κοιτάξτε. Κι εγώ ακούω πολλά, διαβάζω πολλά, παρακολουθώ τις αιχμές συνεργατών μέχρι πριν λίγες ημέρες του κ. Τατούλη. Ερχονται στα χέρια μου έγγραφα ή τα διαβάζω στον Αθηναϊκό Τύπο και σε τηλεόραση έχω δει, έγγραφα που πρέπει να ερευνηθούν. Δεν είμαι εισαγγελέας. Θεωρώ όμως ότι αυτό το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, είναι να εγγυηθώ ότι η Περιφέρεια δε θα έχει πρόβλημα και για λόγους που πρέπει να ξέρω κι εγώ ο ίδιος. Δεν μπορώ να παραλάβω μια Περιφέρεια που μπορεί να κουβαλάει όλα αυτά τα πράγματα και τις επόμενες μέρες να τα βρω μπροστά μου. Και για να προφυλαχθώ εγώ, αλλά και για να μάθει ο λαός της Πελοποννήσου τι ακριβώς έχει συμβεί, είμαι υποχρεωμένος και επειδή δεν είμαι εισαγγελέας, να υποχρεώσω τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τον έλεγχο. Και από κει και πέρα κάποια πράγματα που είναι επιλήψιμα, θα πάνε για περαιτέρω έρευνα. Πέρα από αυτή τη δέσμευση και επειδή ακούω τον κ. περιφερειάρχη όταν του μπαίνουν ερωτήματα τέτοιου είδους με συγκεκριμένες ερωτήσεις και συγκεκριμένα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να μην απαντάει και να μιλάει γενικόλογα, θέλω να σας πω ότι θα αναγκαστεί στην πορεία να απαντήσει, θα αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις. Δεν μπορεί να ακούγονται, να γράφονται, να λέγονται όλα αυτά και ο περιφερειάρχης να νομίζει ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο. Πρέπει να απαντήσει. Εγώ θα τον αναγκάσω να απαντήσει. Είτε δημόσια, θα τον αναγκάσω σε δημόσιο διάλογο. Τον αποφεύγει όπως ξέρετε, δεν θα βγει με κανέναν από μας, είναι ο "βαρόνος" της Πελοποννήσου. Μόνο που η Πελοπόννησος δεν είναι βαρονία για να έχει βαρόνους. Μας λέει αυτά που θέλει να μας πει, μέσα από άλλα πρόσωπα. Είναι η κυρία που βγαίνει και απαντάει, είναι η φωνή του κ. Τατούλη και νομίζω ότι σε κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να απαντήσει. Θα τον υποχρεώσουμε να βγει από την τρύπα του. Κυριολεκτώ σε αυτό που λέω».

- Μιλάμε για τα έργα, όπως αναφέρει και η τελευταία επερώτηση του κ. Γόντικα για τα έργα που σχετίζεται η εταιρεία του αδελφού του περιφερειάρχη;

«Για πάρα πολλά πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν μπορεί ο μέχρι χθες αντιπεριφερειάρχης, θεματικός από την Αργολίδα, να ομολογεί ότι "δεν ήξερα πού έχω μπλέξει". Το "δεν ήξερα πού έχω μπλέξει", κατά την άποψή μου, χρειάζεται έρευνα. Τι σημαίνει "δεν ήξερα πού έχω μπλέξει"; Αρα κάπου έχει μπλέξει ο άνθρωπος και το διαπίστωσε σήμερα. Αρα πρέπει να μας πει και ο ίδιος πού έχει μπλέξει και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τατούλης. Δεν είναι, δηλαδή, ότι τον κατηγορώ εγώ τον κ. Τατούλη. Εγώ λέω ότι αυτά που ξέρω και αυτά που γνωρίζω, πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθούν. Δεν είμαι εισαγγελέας, αλλά τον κατηγορούν στελέχη του, τον κατηγορούν μέχρι χθες συνεργάτες του. Βλέπω στο φως της δημοσιότητας διάφορα έγγραφα, στα οποία δεν απαντάει. Είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις σε ένα-ένα σε αυτά που τον κατηγορούν. Αλλιώς, με συγχωρείτε, πώς θα πάμε σε εκλογές; Αυτή η δυσωδία που αποπνέει, αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Εγώ αν ήμουνα Τατούλης, θα το είχα σταματήσει μόνος μου. Δεν το σταματάει. Θα το σταματήσουμε εμείς, αλλά θα το σταματήσουμε αναγκάζοντάς τον να δώσει απάντηση. Δεν είναι δυνατόν να μην απαντήσει».

 

Επανεξέταση του διαγωνισμού για τα σκουπίδια

- Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και για το διαγωνισμό των σκουπιδιών;

«Για το διαγωνισμό των σκουπιδιών έχω δεσμευτεί ότι θα επανεξεταστεί από εμάς, την επόμενη μέρα. Ακούω διάφορα, έχω δει μελέτη που αποδεικνύει ότι και ζημιογόνα για την Πελοπόννησο είναι η λύση αυτή οικονομικά και περιβαλλοντικά, αλλά πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία. Και για να τα έχω όλα τα στοιχεία, θα πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή αυτή η σύμβαση. Δεν μπορεί να αποφασίζεται στην Αθήνα αυτή η σύμβαση, χωρίς να συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά μόνο μια αρχική απόφαση και να παίρνονται αποφάσεις αν είναι επιζήμια για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η μελέτη που έχω δει, που έχω στα χέρια μου και θα τη δώσω στους κατοίκους εκεί -έχω δεσμευτεί- της Μεσσηνίας, είναι ότι είναι επιζήμια και οικονομικά και περιβαλλοντικά, και τα δύο. Υπάρχει πρόβλημα για την Πελοπόννησο και είναι προβληματική κατά την άποψή μου».

- Δηλαδή, αν όλα αυτά ισχύουν θα κινήσετε διαδικασίες ακύρωσής της; Θα ακυρώσετε το διαγωνισμό;

«Μα σας είπα, επανεξέταση σημαίνει να τα εξετάσουμε όλα αυτά και αν διαπιστωθεί ακριβώς αυτό που λέτε και αυτό που λέω εγώ με βάση αυτή τη μελέτη, πρέπει να τα δούμε όλα. Βεβαίως και θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Εξαρτάται από εμάς. Γιατί κάποιοι φροντίζουν να μην εξαρτάται τίποτα από την Περιφέρεια, αλλά να εξαρτάται από αλλού και να παίρνονται αλλού οι αποφάσεις. Για εμάς αποφάσεις θα παίρνονται μόνο στην Περιφέρεια, με βάση το συμφέρον του λαού της Πελοποννήσου, όχι με βάση άλλα συμφέροντα, τι εξυπηρετεί και ποιους εξυπηρετεί μία σύμβαση και τι κερδίζουν οικονομικά από αυτή τη σύμβαση. Καθαρά και ξάστερα. Γι’ αυτό και λέμε καθαρά χέρια. Το προσκλητήριο αφορά όλο τον κόσμο εφ’ όσον συμφωνεί σε αυτό. Τα πάντα στο φως. Μόνο με διαφάνεια, τίποτα κρυφό. Αυτό το εγγυόμαστε για την επόμενη μέρα».

- Η κριτική που κάνετε στον κ. Τατούλη αναφέρεται στο ρόλο του περιφερειάρχη σε ό,τι έχει να κάνει με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σε σχέση με Φούχτελ, Γερμανία;

«Αυτό είναι το άλλο θέμα».

 

- Μπορεί να πει κανείς ότι δεν θέλετε τις επενδύσεις.

«Ενα λεπτό. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη. Εγώ ξέρω καλά τι σημαίνει. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Υπάρχει ένα κέντρο κράτησης στην Πελοπόννησο, στην Κόρινθο. Η Ειδική Οικονομική Ζώνη σημαίνει ότι ακόμα και οι αλλοδαποί που κρατούνται εκεί, θα μπορούν να βγαίνουν, να εργάζονται με 100 ευρώ το μήνα και να γυρίζουν, να μένουν μετά στο κέντρο κράτησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα για τους Ελληνες πολίτες, κανένα δικαίωμα, δεν ισχύει η κρατική νομοθεσία, η προστασία σε τίποτα απολύτως. Αρα μιλάμε για μια ζώνη Μπαγκλαντές μέσα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Θα δεχτούμε αυτή τη λογική για να γίνουν 4-5 επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα που θα έχουν σκοπό μόνο να αποκομίσουν κέρδη, που να μην πληρώνουν φόρους, που να μην απασχολούν νόμιμους εργαζόμενους, που να μην έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι; Αυτά είναι σχέδια του Φούχτελ και των Γερμανών και δυστυχώς έχουν βρει στην Ελλάδα τον κ. Τατούλη να θέλει να τα υλοποιήσει. Εμείς δεν πρόκειται να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά. Ναι θέλουμε επενδύσεις, θα κάνουμε επενδύσεις, θα κάνουμε υποδομές, θα στηριχθούμε στις επενδύσεις, θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα που δεν στηρίζει ο κ. Τατούλης, θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, θα στηρίξουμε τον τουρισμό μας. Ολα αυτά ναι, αλλά με τρόπο που δεν θα λειτουργεί σε βάρος της τοπικής κοινωνίας των εργαζομένων. Ολοι έχουν τα δικαιώματά τους, όλοι πρέπει να είναι σε μια περιοχή που να υπάρχουν δικαιώματα. Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο κοινωνικό κράτος που σήμερα δεν υπάρχει. Εμένα με έχει τρομοκρατήσει το στοιχείο της αύξησης της ανεργίας από τότε που ανέλαβε ο κ. Τατούλης, που υποτίθεται κάνει έργα, μοιράζει έργα. Γιατί το έργο δεν είναι μόνο να γίνεται. Είναι και πόσο αποτελεσματικό είναι για την περιοχή και τι ωφέλεια έχει. Αν δείτε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα, η ανεργία ξεκινάει με αύξηση κατά 76% κατά μέσο όρο και στην Πελοπόννησο κατά 122%. Αυτό το στοιχείο εμένα με τρομάζει. Αν ο κ. Τατούλης μπορεί να μας αποδείξει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, να βγει να μας τα πει. Δεν φθάνει να λέει ότι απορροφώ το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Εγώ διάβασα κάτι που με συγκλόνισε από έναν πολιτευτή της Ν.Δ. στο νομό, που είναι μέσα στο Facebook και τον πήρα να τον συγχαρώ. Μου είπε ότι μπορεί στο ΕΣΠΑ να πάνε όλα καλά, αλλά πολύ καλύτερα πάνε για τις οικογένειες και γι’ αυτούς που κάνουν τα έργα και με τον τρόπο που τα κάνουν. Να μην πω το όνομά του για να μην θεωρηθεί ότι…. Το ξέρετε κι εσείς».

- Να πάω τώρα στην κριτική που σας ασκεί ο κ. Τατούλης. Στην κριτική μέσω της κ. Νικολάκου, αλλά και ο ίδιος στη συνέντευξή του μίλησε για το πόθεν έσχες του κ. Μανώλη.

«Είπε και κάτι άλλο, για κάτι λίστες συνδικαλιστών, κάτι τέτοιο».

- Είπε και για συνδικαλιστές που παίρνουν υπερωρίες και επιδοτήσεις.

«Αυτά είναι γενικόλογα, γιατί αν προσπαθήσει να γίνει πιο συγκεκριμένος, θα πρέπει να δώσει και απαντήσεις εκεί που πρέπει. Εγώ λοιπόν σας λέω τα εξής: Εγώ ως μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ θα μπορούσα να ήμουνα ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. στο Δ.Σ. κάποιας επιχείρησης. Ολα αυτά τα χρόνια που είμαι στη ΓΣΕΕ, ψάξτε το, δεν πήγα πουθενά. Ακριβώς για να μην λέει κάποιος κάτι για μένα, γιατί ήμουνα πάντα σε σύγκρουση με το σύστημα, με κάποιες οικογένειες πολιτικές. Και πρόσεχα ακόμα περισσότερο και τη σκιά μου, για να μην μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για τίποτα. Αρα λοιπόν δεν υπήρξα ποτέ μέλος σε Δ.Σ. για να παίρνω είτε αποζημίωση, είτε υπερωρίες είτε οτιδήποτε. Υπερωρία δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου ως εργαζόμενος. Ψάξτε το. Από εκεί και πέρα, δεν πήρα συνδικαλιστική σύνταξη, που τα στελέχη τα κομματικά, οι σύντροφοι της κυρίας έχουν πάρει. Μπορεί να τους ρωτήσει, να ρωτήσει το διοικητή του ΙΚΑ, γιατί από εκεί βγαίνει η συνδικαλιστική σύνταξη. Δεν πήρα ποτέ και μπορώ να πω ονόματα πολλών στελεχών της παράταξής της που έχουν πάρει σύνταξη. Εγώ δεν πήρα. Αυτό λέει πολλά. Και σας παραπέμπω, αν μπείτε στον προσωπικό μου λογαριασμό, θα δείτε ότι στις 23 Νοεμβρίου του 2007 από το βήμα της Βουλής είχα καταγγείλει, είχα ζητήσει σε ένα νομοσχέδιο -συνταξιοδοτικά και άλλες διατάξεις- να καταργηθεί η συνδικαλιστική και η βουλευτική σύνταξη. Να παίρνουν όλοι οι Ελληνες μία σύνταξη και από εκεί και πέρα να είναι η διαδοχική ασφάλιση για αυτούς που κάνανε νομάρχες, δήμαρχοι κλπ. Αυτό είχα ζητήσει και είχα κατηγορηθεί τότε. Το 2007 που δεν μιλούσε κανείς, είχα ζητήσει 2 θητείες βουλευτών. Είχα γίνει το "μαύρο πρόβατο". Απάντηση στον προσωπικό μου λογαριασμό, θα βρείτε στις εφημερίδες της εποχής εκείνης, στα πρακτικά της Βουλής. Εγώ μιλάω με στοιχεία, δεν μιλάω γενικά και αόριστα. Λοιπόν όταν έχει να πει κάτι ο κύριος ή η κυρία, θα πρέπει να συνοδεύονται και από στοιχεία. Για τα ερωτήματα που βάζω, έχω έγγραφα, έχω χαρτιά, έχω αποδείξεις και ρωτάω. Δεν ρωτάω στον αέρα. Το πόθεν έσχες μου καταρχήν είναι απόλυτα γνωστό, γιατί δημοσιεύεται στη Βουλή. Εκανα πόθεν έσχες μέχρι τον τελευταίο χρόνο ως πρώην βουλευτής. Εχω μια σύνταξη 1.300 ευρώ και μ’ αυτή ζω. Δεν έχω φτιάξει τίποτα περισσότερο. Απολογούμαι, άλλος πρέπει να απολογείται, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τα πω. Δεν πήρα βουλευτική σύνταξη ακόμα, δεν πήρα συνδικαλιστική σύνταξη, δεν έκανα χρήση κανενός. Θα ήταν νόμιμο να πάω σε ένα Δ.Σ., δεν πήγα πουθενά. Πρόσεχα και προσέχω πάντα, γι’ αυτό και μιλάω ελεύθερα και γι’ αυτό μιλάω για καθαρά χέρια και δεν μπορεί κανείς να με κρατάει στο χέρι. Οποιος μπορεί ας βγει να πει, να αποδείξει κάποια πράγματα. Το πόθεν έσχες είναι γνωστό, ζω με αυτά τα 1.300 ευρώ. Σας λέω ότι δυσκολεύομαι να κάνω τον προεκλογικό αγώνα κι αυτό το ομολογώ. Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό, δεν είναι ο λαός. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι τεράστια, είναι μεγάλη. Εχω ένα πρόβλημα ότι πρέπει να πληρώσω τα ψηφοδέλτια, ότι πρέπει να πληρώσουμε ένα φυλλάδιο και αυτά γίνονται μεταξύ μας από 500-1.000 ευρώ. Εκεί είναι πρόβλημα, έχω πρόβλημα, αλλά αυτό είναι πρόβλημα που με τιμά, δεν είναι πρόβλημα πραγματικό».

- Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και το χώρο της Δεξιάς, της φιλελεύθερης παράταξης. Εκτιμάτε ότι θα παραμείνει ως κόμμα η Ν.Δ.; Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

«Τα έχω ακούσει πολλές φορές αυτά. Πρέπει να σας πω ότι μιλάω ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου και θέλω να παραμείνω έτσι. Δεν απεμπολώ αυτό που είμαι και δεν ζητάω από κανέναν να έρθει μαζί μου, να απεμπολήσει την ιδεολογική του ταυτότητα. Το ποιος είμαι εγώ είναι γνωστό, αλλά για το πόσο ανεξάρτητος ήμουνα και μέσα στα κόμματά μου και αυτό είναι γνωστό και ως βουλευτής, αλλά και ως στέλεχος. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα τώρα, έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε μετά. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η Πελοπόννησος. Εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς, της Λαϊκής Δεξιάς, αυτό είναι μια πραγματικότητα, δεν αλλάζει. Δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι πως 3 - 3,5 χρόνια νωρίτερα δίνανε μια μάχη απέναντι στον Τατούλη και σήμερα του ζητάνε κάποιοι, με όλα αυτά που προκύπτουν για τον κ. Τατούλη, να δίνουν μάχη στο πλευρό του κ. Τατούλη. Και έχω ξαναπεί γι’ αυτούς που θα στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Τατούλη. Περιμένω να δω, γίνεται με έμμεσο τρόπο, περιμένω να το δω και πιο συγκεκριμένα. Περιμένω να το δω με τις υποψηφιότητες που του δίνουνε. Ξέρω ότι ζητάει υποψηφιότητες από τα κόμματα, να φανταστείτε πόσο ανεξάρτητος είναι, περιμένω να το δω. Θέλω να προειδοποιήσω, όμως, ό,τι βγει και αποδειχθεί στην πορεία γι’ αυτά που ακούγονται για τον κ. Τατούλη, δεν θα ευθύνεται μόνο ο κ. Τατούλης, θα ευθύνεται σε ένα βαθμό. Θα ευθύνονται αυτοί που θα στηρίζουν, θα έχουν στηρίξει, που θα έχουν παράσχει υποστήριξη στον κ. Τατούλη και δεν θα μπορούν να πουν δεν ξέραμε. Γιατί αυτά τα διαβάζουμε, τα γράφουμε, τα βλέπουμε στην τηλεόραση, στον Αθηναϊκό Τύπο, τα ακούμε από συνεργάτες, από εκπροσώπους παρατάξεων μέσα στην Περιφέρεια και δεν υπάρχει απάντηση. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει όχι, αυτό το έγγραφο είναι λάθος, δεν είναι έτσι. Ετσι για τα μάτια του κόσμου να απαντήσει. Δεν απαντάει. Απαντάει γενικόλογα, ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αφήστε θα το δούμε. Εγώ λέω όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν, δεν του αποδίδω τίποτα, γιατί δεν είμαι εισαγγελέας. Ομως θα κάνω τα πάντα και τώρα και μετά τις εκλογές να βγουν όλα στο φως. Δεν μπορεί μια Περιφέρεια σαν την Πελοπόννησο να σέρνεται σε μία τέτοια λογική, για τον τρόπο που διοικείται η Περιφέρεια. Τα λεφτά είναι πολλά όπως ξέρετε. Από το ΕΣΠΑ έρχονται καινούργια προγράμματα, δεν μπορεί να μην είναι όλα στο φως, όλα στη διαφάνεια. Σας είπα και πάλι ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται, να νιώθει πολίτης, να το ξέρει ότι έτσι είναι».

- Κλείνοντας, από τις επαφές που έχετε με τον κόσμο, είστε αισιόδοξος, το εγχείρημα της προσπάθειάς σας θα πάει καλά; Τι μηνύματα παίρνετε;

«Δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση, περιμένω να το δω και στην πράξη, στην κάλπη. Οτι γίνεται προσπάθεια από τους μηχανισμούς τους κομματικούς κάποιοι είτε να τους καλοπιάσουν είτε να τους απειλήσουν, είτε να τους εκβιάσουν, ότι κάποιοι ξέρετε μην τα βάλετε στη δημοσιότητα το ξέρω, το ζω αυτό. Γίνεται και εύχομαι να μην έχει να κάνει, να μην ξεκινάει από ψηλά. Ξέρετε αντιδράσεις κάποιων στελεχών τοπικών που κάνουν χρήση της εξουσίας που νομίζουν ότι έχουν, λόγω του ότι είναι κυβερνητικά τα κόμματα. Εύχομαι και δεν θέλω να πω περισσότερα, να είναι μόνο αυτό».

- Στελέχη κομματικά πιέζουν πολίτες να μην μπουν υποψήφιοι;

«Ναι, πιέζουν να μην μπουν υποψήφιοι. "Θέλω να βοηθήσω, αλλά να μην με πάρει χαμπάρι". Σου υποβάλλει κάποιους λόγους, κάτι έχει να φοβηθεί, κάτι έχει να περιμένει. Αυτά και μόνο, ο τρόπος που αντιδρούν οι πολίτες λέει πολλά. Αρα μην πάτε στην κάλπη και δείτε έναν κόσμο που διαφωνεί με αυτές τις λογικές. Σας είπα, εύχομαι και πιστεύω να είναι σε τοπικά επίπεδα όλα αυτά, στελεχών, βασιλικότερων του βασιλέως, που θεωρούν ότι ελέγχουν τους πολίτες, λόγω του ότι τα κόμματά τους είναι στην εξουσία. Αν υπάρξει και πιο ψηλά, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και τότε είμαι υποχρεωμένος να πω και περισσότερα πράγματα».

- Ανακοινώσεις, τελειώνοντας, αντιπεριφερειαρχών και συμβούλων πότε θα έχουμε;

«Ανακοινώσεις αντιπεριφερειαρχών θα έχουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Εχουν κλείσει όλοι και ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου έχει κλείσει. Απλά μένουν κενές θέσεις για ανθρώπους που θέλουν να συστρατευθούν την τελευταία στιγμή και κυρίως γίνεται μια προσπάθεια να μπούνε νέα πρόσωπα για πρώτη φορά στην πολιτική, νέα παιδιά, φρέσκα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν εμπλακεί στην πολιτική».


NEWSLETTER