Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 13:46

Γιώργος Κύρτσος: Πιο επικίνδυνη η κοινωνική διάλυση

Γράφτηκε από την

Μεγάλο το κόστος των κυβερνητικών επιλογών

Απορροφημένοι με τα προβλήματα της οικονομίας, δεν δίνουμε την αναγκαία σημασία σε εξαιρετικά αρνητικές κοινωνικές εξελίξεις που προετοιμάζουν ένα πολύ χειρότερο μέλλον.

Επιστροφή στο χάος

Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα έχουμε επιστρέψει στο κοινωνικό χάος που συνδέεται με τη μαζική παράνομη μετανάστευση. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να συνεννοηθεί με την Τουρκία και είχε περιορίσει την είσοδο παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας σε 20.000 - 30.000 σε ετήσια βάση. Είχε επίσης προετοιμάσει ορισμένες υποδομές υποδοχής και ελέγχου των παράνομων μεταναστών που λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τα διεθνή κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, προσφύγων. 

Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο ρυθμός εισόδου παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας ξεπερνάει κατά πολύ τις 100.000 το χρόνο, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα τάσσεται κατά της οργανωμένης υποδοχής και των σχετικών ελέγχων. Τα τουριστικά νησιά ξεχειλίζουν από μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να δυσφημείται ο τουρισμός και να δημιουργούνται κοινωνικές εντάσεις, ενώ το Πεδίον του Αρεως, η πλατεία Ομονοίας και εντός των επόμενων ημερών και ο Βοτανικός, θα μετατραπούν σε χώρους συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών. Πρόκειται για κυβερνητικές επιλογές που δημιουργούν εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις και τις προϋποθέσεις για νέα πολιτική ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών και ξενοφοβικών πολιτικών δυνάμεων. 

Διάλυση υποδομής

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής είναι η διάλυση της κοινωνικής υποδομής που δημιουργήθηκε με μεγάλο κόπο και κυρίως μεγάλο κόστος. Προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία υιοθετεί η κυβερνητική ηγεσία «λύσεις» με μεγάλο κοινωνικό κόστος. 

Τα ΑΕΙ υπολειτουργούν λόγω ουσιαστικής κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο δεσμεύει παράτυπα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισαν οι ερευνητές του για να καλύψει κατεπείγουσες λειτουργικές δαπάνες. 

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζαν να αναφέρονται σε ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της μνημονιακής μείωσης των δαπανών για την Υγεία. Οι δαπάνες κινούνται φέτος στο 30%-35% των δαπανών της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Η κυβέρνηση Τσίπρα προτίμησε να μετατρέψει τα κονδύλια για την Παιδεία και την Υγεία σε «πυρομαχικά» στη μάχη που έδωσε με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές, στη βάση του λεγόμενου σχεδίου Β του κ. Βαρουφάκη. Θυσιάστηκαν η Παιδεία και η Υγεία για να διευκολυνθεί στους χειρισμούς του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο προετοίμαζε, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το λεγόμενο Grexit. 

Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν και σε ένα νέο γύρο αύξησης της ανεργίας. Η οριακή ανάπτυξη που επέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά στη διάρκεια του 2014 είχε οδηγήσει στα πρώτα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης. Παρατηρήθηκε, για πρώτη φορά μετά το 2008, μια πρώτη υποχώρηση στο ποσοστό ανεργίας και ιδιαίτερα στο ποσοστό της ανεργίας των νέων. Το πέρασμα της οικονομίας από την οριακή ανάπτυξη ξανά στη βαθιά ύφεση έχει ανοίξει έναν νέο γύρο αύξησης της ανεργίας. Παρατηρείται επίσης αυστηρός περιορισμός των επιδομάτων που δίνονται στους ανέργους παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, με ευθύνη μιας πολιτικής παράταξης που έδωσε εντυπωσιακές υποσχέσεις για βελτίωση του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να διευκολυνθεί στην πορεία της προς την εξουσία. 

 

Του Γιώργου Κύρτσου  Ευρωβουλευτή της ΝΔ