Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 14:39

Η ιστορία της Μάδαινας σε ένα βιβλίο 

Γράφτηκε από την
Η ιστορία της Μάδαινας σε ένα βιβλίο 

Η ιστορία της Μάδαινας καταγράφεται σε μια ενδιαφέρουσα εργασία του  πρώην Πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Παναγιώτη (Τάκη) Παναγιωτόπολο.

Με ερέθισμα την εύρεση της επί 50ετία εξαφανισμένης κρήνης « Τουρκόβρυσης», γεγονός το οποίο δημοσιεύθηκε στην "Ελευθερία" την 25η Απριλίου 2013 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος με την εργασία του παρουσιάζει νέα στοιχεία που αφορούν την ιστορία της Μάδαινας στους αιώνες.

Στο βιβλίο που εκδόθηκε τον Απρίλιο και παρουσιάστηκε στη Μάδαινα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το περασμένο Σάββατο 03/06/2017 καταγράφονται ενδιαφέροντα  στοιχεία και προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα.  

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι στη θέση που βρέθηκε ο Μυκηναϊκός τάφος του 13ου-12ου π. Χ αιώνα με τέσσερα αγγεία, «Η περιοχή ταυτίζεται από τους μελετητές με τη Sa-ma-ra, τμήμα της επικράτειας του ανακτόρου της Πύλου, σύμφωνα με τις αποκρυπτογραφημένες πινακίδες της γραμμικής Β’ γραφής κ.λπ..» όπως μεταξύ των άλλων αναφέρει το αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης μας στο συνοδεύον το έκθεμα (αγγείο) επεξηγηματικό κείμενό του .

Το προεπαναστατικό όνομα της Μάδαινας ήταν Μάταινα (από το οποίο εκ παραφθοράς και χάριν ευφωνίας προήλθε), όπως αναφέρει ο συγγραφέας Παν. Παπαζαφειρόπουλος από το έτος 1883 και τα δύο ονόματα Σαμάρα και Μάταινα έχουν άμεση ετυμολογική σχέση με την αρχαία λέξη αμάρα και την νεώτερη μάτι. Και οι δύο λέξεις αναφέρονται σε τόπους στους οποίους συρρέουν πολλά νερά στον οποίο αναβλύζουν. Δηλαδή στην Τουρκόβρυση.

 

 


NEWSLETTER