Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 17:01

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Ο μετρ και η Μαργαρίτα Ι Εκδόσεις Μίνωας

Γράφτηκε από την
Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Ο μετρ και η Μαργαρίτα Ι Εκδόσεις Μίνωας

 

Το ακαταμάχητο αριστούργημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο μετρ και η Μαργαρίτα» κυκλοφόρησε από τον ΜΙΝΩΑ σε νέα μετάφραση από τα Ρωσικά, της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που κατέστησε τον συγγραφέα του ισάξιο των μεγάλων κλασικών Ντοστογέφσκι, Γκόγκολ, Τολστόι και Τσέχοφ.

Για να ξανασυναντήσει τον άνθρωπο που αγαπά, έναν καταραμένο συγγραφέα κλεισμένο σε άσυλο, η Μαργαρίτα συμφωνεί να παραδώσει την ψυχή της στον Διάβολο. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια σύγχρονη παραλλαγή του μύθου του Φάουστ, τοποθετημένη στη Μόσχα της δεκαετίας του 1930 - αλλά και μία από τις πιο συγκινητικές και δυνατές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν ποτέ.

Ο συγγραφέας δούλευε το μυθιστόρημα 12 χρόνια εν μέσω απόλυτης κυριαρχίας της σταλινικής γραφειοκρατίας, στην οποία και αναφέρεται με καυστικό τρόπο, έχοντας επίγνωση ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να δει εν ζωή την έκδοση του βιβλίου του.

Υμνώντας την ελευθερία των καλλιτεχνών εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας, αυτό το αβάσταχτα ειρωνικό όσο και βαθιά λυρικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε λογοκριμένες συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό Μοσκβά, μόλις το 1966. Η πρώτη πλήρης έκδοσή του σε μορφή βιβλίου πραγματοποιήθηκε το 1973.

Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Μετάφραση - επίμετρο: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Σελίδες: 608


NEWSLETTER