Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 07:42

“Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο” από τον Γιώργο Ανδρειωμένο

Γράφτηκε από την

Μια νέα ενδιαφέρουσα έκδοση για τον μεγάλο ποιητή Ανδρέα Κάλβο εξέδωσε ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος - διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Ο κ. Ανδρειωμένος είναι γνωστός για τις πολλές έρευνες που έχει εκπονήσει για τον σπουδαίο Ζακυνθινό ποιητή Ανδρέα Κάλβο (1792-1869), οι οποίες τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους καλβιστές. Η διδακτορική του διατριβή για την πρόσληψη του Κάλβου από τη νεοελληνική κριτική (1991), οι μεθοδικές και πρωτότυπες βιβλιογραφίες του για τον ποιητή (1993, 2007), η μελέτη και έκδοση των καλβικών θρησκευτικών μεταφράσεων (1988, 2008) και η ανάδειξη των επιστημονικών ενδιαφερόντων του δημιουργού (2013) συγκροτούν τη θεματολογία των σχετικών βιβλίων του καθηγητή, ενώ δεκάδες είναι οι επιμέρους συναφείς εργασίες του, που σχετίζονται με τη μελέτη της ζωής και του έργου του ιδιότυπου Ζακυνθίου.

Καρπός της συστηματικής αυτής ενασχόλησης του Ανδρειωμένου με τον ποιητή των Ωδών, είναι και το πρόσφατο βιβλίο του: “Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο”, που κυκλοφόρησε από τις παλαιές και έγκυρες Εκδόσεις «Ι. Σιδέρης», με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τον θάνατο του πιο γνωστού υμνητή της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πολυκύμαντος βίος του Κάλβου, με τις τόσες άγνωστες και ανεξερεύνητες έως σήμερα πλευρές του, τράβηξε το ενδιαφέρον παλαιότερων και νεότερων μελετητών και συγγραφέων, οι οποίοι άλλοτε προσπάθησαν να τον ανασυνθέσουν με τρόπο επιστημονικό, επί τη βάσει των πηγών, και άλλοτε επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν με πιο μυθιστορηματική γραφή, εισάγοντας αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας.

Λείπει, ωστόσο, μια πλήρης, έγκυρη και συστηματική σύνθεση της βιογραφίας του, μολονότι η σχετική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλά νέα και σημαντικά τεκμήρια, τα οποία αποκαθιστούν παλαιότερες παρερμηνείες και ανακρίβειες. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον συγγραφέα να συζητήσει μεθοδικά, με θεωρητική επάρκεια και πλήρη εποπτεία του συναφούς υλικού, τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας νέας βιογραφίας του ποιητή, σημειώνοντας παράλληλα όλους τους ουσιώδεις σταθμούς της ζωής και δημιουργικής πορείας του Κάλβου σε ένα χρήσιμο και ενημερωμένο βιβλιογραφικά χρονολόγιο και συγκεντρώνοντας όλη τη βασική βιβλιογραφία των τελευταίων 60 περίπου χρόνων.

Δεν είναι γνωστό το αν ο Γιώργος Ανδρειωμένος θα αποπειραθεί κάποια στιγμή να γράψει μια συνθετική βιογραφία του Κάλβου. Ισως θα ήταν ο καταλληλότερος να το πράξει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με το συγκεκριμένο βιβλίο του έχει επισημάνει τις κατευθύνσεις και έχει θέσει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να λάβει υπόψη ο μελλοντικός βιογράφος του ποιητή.