Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 19:58

Γιάννης Τσιαντής: “Το κορίτσι του τεκέ - Οδοιπορικό Δραπετσώνα” Ι Εκδόσεις “Μετρονόμος”

Γράφτηκε από την
Γιάννης Τσιαντής: “Το κορίτσι του τεκέ - Οδοιπορικό Δραπετσώνα” Ι Εκδόσεις “Μετρονόμος”

Το “Κορίτσι του τεκέ” είναι ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρε­μπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοι­νωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώ­χειας. 

Το μυθιστόρημα ταλαντεύεται μεταξύ ιστορίας και επινόη­σης ακολουθώντας το χρονικό μιας από τις ελάχιστες και άγνωστες τραγουδίστριες του τεκέ στα Χιώτικα της Δραπετσώνας, ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 1905 και έζησε στον τεκέ του Μίχαλου, στα σκληρά χρόνια του νταή Πειραιώτη.
Το πειραιώτικο μπουλασιλίκι, ο προσφυγικός μανές και το χαμαιτυπείο συναντούν με σεβασμό το ανώνυμο κορίτσι που κέρδισε επάξια ένα στασίδι στον μυθικό μουσικό υπόκοσμο των τεκέδων της Δραπετσώνας.
Ενα πρωινό σαμπάχ ακούγεται από τα προσφυγικά του Αη -Διονύση… Στα Τσιμεντάδικα μουρμουράνε αμανετζίδικα του Βοσπόρου… Στους τεκέδες της Κρεμμυδαρούς ευωδιάζει το προυσαλιώτικο χαρμάνι και ο δραπετσωνίτικος χαλβάς… Στα Βούρλα, πέθανε ψες η Φιλιώ από χτικιό…
Αφιερωμένο στην ανώνυμη, μη ηχογραφημένη τραγουδί­στρια του τεκέ, που τραγούδησε, μέθυσε και εκπορνεύτηκε με ηθική και σεβασμό. Μια ιεροτελεστία που υπερβαίνει τη διαφο­ρά του ταλαίπωρου μεροκαματιάρη από αυτή του παράνομου νταή, δυναμώνοντας την αδελφικότητά μας. Ναι, την αδελφικό­τητά μας. Μιας και ο αναστεναγμός των ανθρώπων είναι κοινός.
Το ομώνυμο cd περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιάννη Τσιαντή που ερμηνεύουν οι Ιουλία Καραπατάκη, Αντώνης Ξηντάρης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Σπύρος Πατράς, Κατερίνα Τσιρίδου, Γιάννης Χαραλαμπάκης και ο Λάκης Παπαδόπουλος, καθώς και μία διασκευή του «Επεσε βροχή κι αγέρας» των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου που ερμηνεύει ο ίδιος ο δημιουργός.
Συμμετέχουν οι σολίστες: Δημήτρης Μυστακίδης, Μιχάλης Παούρης και Νίκος Τατασόπουλος.
Ο συνθέτης ακολουθώντας το ρεμπέτικο ηχόχρωμα, όχι ως μουσειακό στοιχείο, αλλά ως ένα ζωντανό μουσικό κύτταρο συνέχειας και εξέλιξης, τροφοδοτεί έναν σύγχρονο ήχο που διατηρεί μια γεφυρική καταγραφή μεταξύ του τότε και του τώρα προσφυγικού «απόκοσμου»…
Ο Γιάννης Τσιαντής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Χελιδόνα Ευρυ­τανίας. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στις νεότε­ρες τεχνικές υπερήχων καρ­διάς. Είναι μέλος της Ευρωπαϊ­κής και Ελληνικής Καρδιολογι­κής Εταιρείας και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα -πολυκεντρικές μελέτες και παρουσιάσεις ανακοινώσεων σε συνέδρια. Από νεαρή ηλι­κία ασχολήθηκε με τη μουσική και τον στίχο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικής κιθάρας και τρίχορδου μπου­ζουκιού. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκρο­τήματος “Λαβύρυθμος”, που κυκλοφόρησε τα άλμπουμ “Πόλη - Εποχές - Ανθρωποι και Ζωή από το παράθυρο”. Συνεργάστηκε με τον Τάσο Κακλαμάνη στη συγγρα­φή του διηγήματος “Επτά”, που εκδόθηκε το 2014 από τις Εκ­δόσεις “Μετρονόμος”. Διατηρεί ιδιωτικό καρδιολο­γικό ιατρείο και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα ιατρικής και πολιτισμού. Κατοικεί στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του Ευαγγελία Παρίση και τις δυο κόρες τους, Πηνε­λόπη και Αθανασία.
To βιβλίο και το ομώνυμο cd κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις “Μετρονόμος”.

 


NEWSLETTER