Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 21:17

“Οι κορυφές της ζωής” του Ρίτσαρντ Πάουερς I Εκδόσεις “Διάπλαση”

Γράφτηκε από την
“Οι κορυφές της ζωής” του Ρίτσαρντ Πάουερς I Εκδόσεις “Διάπλαση”

 

Ενας λοχίας στον πόλεμο του Βιετνάμ πέφτει από το φλεγόμενο μεταγωγικό του πάνω σ’ ένα πελώριο σύδεντρο και σώζεται.

Ενας καλλιτέχνης κληρονομεί ένα πάκο φωτογραφίες που απεικονίζουν την ίδια αμερικανική καστανιά σε διάστημα 100 χρόνων. Μια ξεσαλωμένη φοιτήτρια παθαίνει ηλεκτροπληξία και πεθαίνει, την επαναφέρουν όμως στη ζωή πλάσματα από αέρα και φως. Μια επιστήμονας με διαταραχές στην ακοή και την ομιλία ανακαλύπτει ότι τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι 4 τους, μαζί με άλλους 5 αγνώστους –που ο καθένας τους έχει λάβει ένα διαφορετικό κάλεσμα από τα δέντρα– ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια να σώσουν τα εναπομείναντα στρέμμτα παρθένου δάσους της χώρας.
Ενα σαρωτικό, παθιασμένο μυθιστόρημα ακτιβισμού και αντίστασης, που αποτελεί ταυτόχρονα μια δραματική επίκληση στον φυσικό κόσμο. Από τις ρίζες ως το φύλλωμα και πάλι πίσω στους σπόρους, οι Κορυφές της ζωής ξεδιπλώνονται σε ομόκεντρους δακτυλίους αλληλοδιαπλεκόμενων ιστοριών, από την προ εμφυλίου Νέα Υόρκη ως τους Πολέμους της Ξυλείας στα τέλη του 20ού αιώνα, διερευνώντας την ουσιαστικότερη διαμάχη τούτου του πλανήτη: τη σύγκρουση μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων πλασμάτων.

Ο Ρίτσαρντ Πάουερς γεννήθηκε στο Ιβανστον του Ιλινόι το 1957 και σήμερα ζει στους πρόποδες των Γκρέιτ Σμόουκι Μάουντενς, στο Τενεσί. Το πρώτο του μυθιστόρημα “Three farmers on their way to a dance”, κυκλοφόρησε το 1985. Τα βιβλία του –μεταξύ άλλων “Galatea 2.2” (1995), “Gain” (1998), “The time of our singing” (2003) και “Orfeo” (2014)– πραγματεύονται κυρίως τις επιδράσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το 2006 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το “The echo maker”, ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος για πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία εντός και εκτός ΗΠΑ. “Οι κορυφές της ζωής” (Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας 2019) είναι το 12ο βιβλίο του.


Από τις Εκδόσεις “Διάπλαση”.


NEWSLETTER