Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 14:01

“Παράξενες μέρες” με την επιμέλεια της Καλαματιανής Αντριάνας Μίνου

Γράφτηκε από την

Με την φιλολογική και την αισθητική επιμέλεια της Καλαματιανής συγγραφέως, μουσικού και εικαστικού Αντριάνας Μίνου κυκλοφόρησαν φέτος τα νέα βιβλία του εκδοτικού οίκου “Παράξενες μέρες”.

Οι “Παράξενες μέρες” είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με έδρα το Ρέθυμνο. Δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων από το 2013 και οι υπεύθυνοι έχουν εκδώσει ως τώρα 100 περίπου τίτλους βιβλίων, συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διοργανώνουν το “Φεστιβάλ της Αμμου”, εργαστήρι συγγραφής και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Φέτος παρουσιάζουν τη σειρά “Παράξενες μέρες στην Ευρώπη”, η οποία αποτελείται από βιβλία ξένων συγγραφέων μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα Ελληνικά και βιβλία 3 συγγραφέων των εκδόσεων, μεταφρασμένα στα Ισπανικά. Η σειρά αυτών των βιβλίων συγχρηματοδοτείται από τo μεταφραστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης “Creative Europe”. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, οι εκδόσεις μπορούν να βγάλουν βιβλία που θα ήταν δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να μεταφραστούν στα Ελληνικά. Ο οίκος ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα του οποίου η πρότασή του εγκρίθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2019.
Τα 3 πρώτα βιβλία της σειράς κυκλοφόρησαν πρόσφατα, δύο από αυτά έχουν βραβευθεί μεταξύ άλλων με το Λογοτεχνικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη βιβλία, μια συλλογή ποιημάτων του Νομπελίστα Ισπανού Vicente Aleixandre και το βραβευμένο με Λογοτεχνικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Ενωσης μυθιστόρημα του Αλβανού Rudi Erebara. Στο πλαίσιο της σειράς “Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη”, θα κυκλοφορήσουν ακόμη σε Ισπανική μετάφραση του Mario Dominguez Parra 3 ακόμη έργα: το κόμικ “Εφήμερα” του Γρηγόρη Παπαδογιάννη, η συλλογή διηγημάτων “Εκεί που δεν το περιμένεις” του Αντώνη Τσιρικούδη και το βιβλίο με κείμενα, ζωγραφική και μουσική (προσβάσιμη μέσω QR codes) “Αλλουterra” της Αντριάνας Μίνου, η οποία έχει επίσης σχεδιάσει όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων αυτής της σειράς και έχει επιμεληθεί το βιβλίο “Τετράδια ενός θηλαστικού” του Ερίκ Σατί.
Πιο συγκεκριμένα: - Ντόναλ Ράιαν “Η καρδιά που γυρνάει”. “Οι μαρτυρίες των χαρακτήρων του είναι πλούσιες και αληθινές – αστείες και οδυνηρές, οικείες και ταυτόχρονα ξεχωριστές – και δεν μπορούμε παρά να τις ακούσουμε” (Justine Jordan “The Guardian”).
- Μπγιορν Ράσμουσεν “Το δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο”. Είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης με αφηγητή έναν νεαρό άνδρα που κοιτάζει πίσω στη ζωή του στη διάρκεια της εφηβείας του στην αγροτική Δανία. Η αφήγηση εστιάζει ιδιαίτερα στην καταλυτική γνωριμία του με έναν πολύ μεγαλύτερό του εκπαιδευτή ιππασίας, με τον οποίο αναπτύσσει μια προσκόλληση που γίνεται συναισθηματική και ερωτική εμμονή. Η Αντριάνα Μίνου σχεδίασε τα εξώφυλλα για τα δύο παραπάνω βιβλία.
- Ερίκ Σατί “Τα τετράδια ενός θηλαστικού”. Είναι μια συλλογή κειμένων του πρωτοπόρου συνθέτη και σατιρικού συγγραφέα Ερίκ Σατί. Ο Σατί που ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της γαλλικής κουλτούρας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής που γέννησε τα σημαντικότερα κινήματα. Τα κείμενα - στο σύνολό τους - δημοσιεύονται για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά σε μετάφραση της Πόπης Κοτσίφη. Το εξώφυλλο, τα σχέδια που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο, η εισαγωγή και η επιμέλεια είναι της Αντριάνας  Μίνου. Ο Σατί ήταν ένας συνθέτης, η αξία του οποίου αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά την εποχή του. Ακριβώς γιατί οι συνθέσεις, οι ιδέες του, οι εμπνεύσεις του αλλά και τα κείμενά του ήταν πολύ πιο μπροστά από τη χρονική στιγμή στην οποία έζησε. Τα γραπτά του – με τις απαραίτητες επεξηγήσεις- για τις οποίες φρόντισε η μεταφράστρια αλλά και η επιμελήτρια του βιβλίου, είναι διαχρονικά και φέρνουν τον απόηχο από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα γύρω από την τέχνη που σημάδεψαν τον 20ο και όχι μόνο αιώνα αλλά, το πιο σημαντικό, είναι αστεία, απρόβλεπτα, σαρκαστικά και κάποιες φορές συγκινητικά.
Ολα τα βιβλία των εκδόσεων είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα μέσω παραγγελίας από το πρακτορείο “Συμμετρία” ή με απευθείας παραγγελία από το σάιτ www.paraxenesmeres.gr.

Γ.Σαρ.