Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 13:53

Νέο βιβλίο του Παναγιώτη Τζαβάρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφτηκε από την
Νέο βιβλίο του Παναγιώτη Τζαβάρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

“Κατανοώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μεσσήνιου λέκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτη Ε. Τζαβάρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ελληνοεκδοτική”.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου ο συγγραφέας μιλώντας στην “Ε” σημειώνει:

“Σε αυτό βιβλίο παραδίδεται μια ολοκληρωμένη έρευνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media). Θεωρώ ότι, η μελέτη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή το Διαδίκτυο κατέστη ήδη η «αγορά» στην κεντρική πλατεία του παγκόσμιου χωριού, κάτι που διαπιστώνουμε ήδη να υλοποιείται σε συνθήκες COVID-19.

Το βιβλίο αυτό, μας εξοικειώνει με βασικές έννοιες και εργαλεία των Social Media και αναζητεί τις αιτίες που αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν τόσο επιθετικά σχεδόν στον σύγχρονο πολιτισμό μας. Αναλύει  την παγκοσμιοποίηση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τους τρόπους επικοινωνίας μας, αλλά και τις συνέπειες, τις επιπτώσεις αυτών των τρόπων της, ας πούμε, άυλης συνάντησης μας. Μια καινούργια κοινωνικότητα λοιπόν, υπό την κυριαρχία της οθόνης και των εργαλείων της εικονικής (virtual) τεχνολογίας”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ραγδαία πρόοδος που έχει συντελεστεί από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα στον τομέα της επιστήμης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών επέδρασε καταλυτικά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η διάδοση του Διαδικτύου και η καθιέρωσή του ως το πιο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις «δυτικές κοινωνίες» και τις έχει αναμορφώσει ριζικά.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες εφαρμογές και δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρει το Διαδίκτυο, πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media). Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά χρήσης τους σε παγκόσμια κλίμακα. Αξιοποιούνται στην επικοινωνία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική δράση και, ευρύτερα, στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, επιδρώντας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στη ζωή τους και ιδιαίτερα στη ζωή των νέων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρούνται η μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Στόχος αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση της χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) μέσα από ένα ευρύ δίκτυο ατομικών, διαπροσωπικών και κοινωνικών παραγόντων οι οποίοι φαίνεται να συνδέουν τη χρήση των ΜΚΔ με τα ψηφιακά σύνορα μιας πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε παράγοντες που σχετίζονται με στοιχεία της ταυτότητας των χρηστών, όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τα κίνητρα που τους οδηγούν στη χρήση των ΜΚΔ. Επιπλέον, επιχειρήθηκε η ανάλυση δεδομένων για τη χρήση των ΜΚΔ σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (στο ελληνικό κράτος) με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Παναγιώτης Ε. Τζαβάρας γεννήθηκε στο Πλατύ Καλαμάτας το 1975. Αποφοίτησε από το Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Τηλε-Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Δούναβη (Danube University of Krems) στην Αυστρία. Ακολούθησε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα των Πληροφοριακών Συστημάτων. Το 2018 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει συνεργαστεί ως διδάσκων με το ΤΕΙ Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, είναι συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Καλλιντέρη κι έχουν μια κόρη, την Ελεάννα.


“Κατανοώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”

Εκδόσεις "Ελληνοεκδοτική"

ISBN: 978-960-563-386-8


NEWSLETTER